Почетак Екологија На Светски дан чистог ваздуха заустављена стара топионица

На Светски дан чистог ваздуха заустављена стара топионица

9 друго читање
2
0
1,133

„Изнад Бора више нема сумпор-диоксида“

 

Б. Спасковски: Ваздух изнад Бора данас је чистији него у Београду, Костолцу, Смедереву, о чему сведоче поуздани подаци који се могу видети на wеб-сајту Агенције за заштиту животне средине Србије. – Петнаестог новембра почиње доказни период у коме треба доказати пројектоване параметре нове топионице и, убеђен сам, да ћемо то успети и пре истека три месеца колико је уговором предвиђено – поручио је генерални директор РТБ-а. – Поред тога што нећемо имати емисију сумпор-диоксида изнад дозвољених граница, много ћемо и уштедети, пошто је стара топионица користила угаљ (око 40.000 тона годишње), док нова као гориво користи сумпор из технолошког процеса – нагласио Б. Тодоровић

На Светски дан чистог ваздуха заустављена стара топионицаРТБ. – На Светски дан чистог ваздуха (3. новембар) мештани Бора и околних села нису могли чути бољу вест од ове: заустављена је стара и од данас ради само нова топионица, па ће и аерозагађење бити много мање. – Успели смо да изнад Бора више не буде сумпор-диоксида. Ваздух изнад Бора данас је чистији него у Београду, Костолцу, Смедереву, о чему сведоче поуздани подаци који се могу видети на wеб-сајту Агенције за заштиту животне средине Србије – саопштио је лепу вест житељима града бакра и целе Србије Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, на данашњој конференцији за новинаре.
Први човек комбината бакра захвалио се, пре свега, Влади Републике Србије која је учинила изузетне напоре и уложила много новца да се заврши овај државни еколошки и економски пројекат. Потом радницима Топионице и рафинације бакра, градитељима нове топионице и фабрике сумпорне киселине, менаџменту РТБ-а, посебно онима који су овде проводили време и дању и ноћу, као и надзорном органу – Грађевинском факултету из Београда.
На Светски дан чистог ваздуха заустављена стара топионицаНова топионица је механички завршена 23. децембра прошле године, након чега су уследила три месеца хладног уходавања, а у марту и почетак њеног рада. Било је планирано да се процес ухода за годину дана, а ми смо то успели за седам месеци. Упоредо је радила и стара да бисмо претапали хладни материјал који се ствара као нормална технолошка појава. У свету где нема старих топионица продају га. Међутим, његова цена је, нажалост, пала и превише бисмо изгубили да смо га продавали. Примера ради, немачка компанија Аурубис у Пирдопу (Бугарска) „држи“ топионицу у којој има 30.000 тона хладног материјала, док ми поседујемо 3.000 тона које смо прерађивали у старој топионици. Петнаестог новембра почиње доказни период у коме треба да докажемо пројектоване параметре нове топионице. Убеђен сам да ћемо то успети и пре истека три месеца, колико је уговором предвиђено – нагласио је Спасковски.

И Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, трећи новембар сматра једним од веома значајних датума за грађане Бора, али и за све који раде у пројекту реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине. – Након четири године одговорног и сложеног рада на овом пројекту напокон смо дочекали дан када је заустављена стара топионица. Живели смо за овај тренутак, јер ради само нова топионица, и то пуним капацитетом. Поред тога што нећемо имати емисију сумпор-диоксида изнад дозвољених граница, много ћемо и уштедети пошто је стара топионица користила угаљ (око 40.000 тона годишње), док нова као гориво користи сумпор из технолошког процеса.Доживели смо и тај дан да зауставимо стару топионицу. Можете видети да дим више не излази из димњака и да га у Бору више нема. Сада ради само нова из које се сви гасови настали у технолошком поступку „одводе“ у фабрику сумпорне киселине на даљу прераду – казао је Славиша Стефановић, управник Топионице.
И лице Сашке Тасић, техничког руководиоца Топионице, било је озарено. – Заустављањем старе топионице и радом само нове смањује се садржај сумпор-диоксида у излазним гасовима. Сви који смо учествовали у овом пројекту задовољни смо тиме, јер наша деца живе овде.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Екологија

2 Коментари

 1. Др Миланче Митовски

  4. новембра 2015. у 10:52

  Каква случајност, камен темељац за нову топионицу бакра је ударен на Дан Октобарске револуције, новембра 2010. године, нова пећ је потпаљена 5. марта 2015. године, на рођендан Александра Вучића. Стара топионица је заустављена на Светски дан чистог ваздуха 3. новембар 2015., а нова топионица прорадиће пуном паром на рођен дан председника Србије. Боранима и боранкама желим удисавање, пуним плућима, чистог ваздуха, како је обећано, истог као и 1903. године, а менаџменту РТБ Бор што већи профит, Срећно!

 2. Boza Bogdanovic

  5. новембра 2015. у 08:11

  Hvala Bogu, svanulo je! Nekoliko puta sam to i ranije napisao. Kada je Vlada podrzala predlog iz RTB-a da se udje u tu investiciju, kada je udaren kamen temeljac, kada je pec startovala pocetkom marta. Ponovicu i sada: „Hvala Bogu, svanulo je!“.
  Zlonamerni i neupuceni bili su protiv izgradnje. Neupuceni ne znaju da je Vlada potpisala sa EU akt o maksimalnoj koncentraciji sumpor-dioksida u vazduhu, koji za dve godine stupa na snagu. U tom momentu morali bi da prekinemo dalji rad reaktora i plamenih peci. Bor bi postao „vazdusna banja“, bez dima, para, zaposlenih, a uskoro i obicno ovece selo sa nekoliko hiljada praznih stanova i kuca. Zlonamerni su se molili Bogu (i sada se mole), da se ova investicija nikada ne zavrsi, pa makar i po tu cenu.
  Dosadasnje uhodavanje nove peci potrajalo je malo duze, iz nekoliko razloga. Zbog nedostatka koncentrata u poslednjih 15 godina, jedna linija u Topionici radila je sa 20-30% kapaciteta, a druga nije ni radila. Mladi inzenjeri, poslovodje, majstori, brigadiri i na odrzavanju u Topionici i u Fabrici sumporne kiseline napunili su po dve decenije radnog staza, takodje radeci sa 20-30% svojih realnih mogucnosti. To cu primerom objasniti i ostalima, koji nisu radili u RTB-u. Vozac, pocetnik, bez ikakvih problema moze prevesti 50.000km na autoputu, vozeci svo vreme 80km/h. Medjutim, ako on izadje na obican, krivudav put i mora svo vreme da vozi brzinom od 100km/h, za najvise 1-2h izazvace udes sa katastrofalnim posledicama. Svejedno je da li je totalni pocetnik, ili da je pre toga prosao onih 50.000km po autoputu. I dalje je amater, pocetnik, odnosno pripravnik.
  Vise puta sam predlozio u komentarima u Kolektivu u toku prosle godine da jos tada RTB pocne sa uvozom koncentrata. Da se poveca kapacitet plamene peci na maksimum, smanje normativi, poveca iskoriscenje na bakru i nauce topionicari i sumporasi da rade maksimalnim kapacitetom, sa realnih 96% vremenskog iskoriscenja reaktora. Ko ne moze da izdrzi taj tempo rada, na vreme ga zameniti. Ekoloski cist uvozni koncentrat na trzistu kosta oko 70% od cene katodnog bakra, pa bi RTB dobro zaradio, preradivsi ga.
  Zameram mladjim kolegama, zbog onog Otvorenog pisma sa potpisima, koje je objavio TV-Zajecar. Iz vise razloga. Stil pisanja mi se ne svidja, a ima i direktnog vredjanja. Drugo, zakasnili su sa pisanjem. Najmanje 10-12 meseci. Jos tada su morali da napisi uljudan, strucan i kulturan dopis i proslede ga na vise adresa, iskljucivo po RTB-u, a ne i u medijima. Morali su da insistiraju kao metalurzi i tehnolozi da se maksimalno ispostuju sve realne stavke. Pocevsu od odlicne obuke u inostranstvu, nabavke kvalitetnih koncentrata, pravljenja prvog velikog „polja“ u starom bedingu tek onda kada pristigne dovoljno koncentrata u najmanje duplo vecoj kolicini, skladiranje najsiromasnijih i najbogatijih koncentrata u boksovima novog bedinga za korekciju sarze, zavrsetak svih predvidjenih radova pre paljenja brenera za progrevanje nove peci itd.
  Podseticu ih na ono, sto mi je ispricao brat, bivsi sef Gasne grupe Instituta. Zavrsetak radova na plamenoj peci. br.2. pocetkom 70-ih godina kontrolisao je Amerikanac, kome je to bila 15-a pec po redu. Posle nekoliko uzastopnih i uspesnih hladnih proba, on je dao dozvolu (a ne gen. dir. RTB-a, ili neki politicar iz Beograda) da se pocne sa zidanjem ozida i grejanjem peci, pod njegovim nadzorom. Kazao je da ce ostati u Topionici dok se ne postigne nominalni kapacitet i najmanje 15 dana uzastopno iza toga taj kapacitet odrzi. To je dokaz da sve dobro funkcionise.
  Cesto se spominje termin integritet licnosti. Apsolutna poslusnost je vazan preduslov za napredovanje u sluzbi, pogotovo u komunistickim drzavama. Ali, do nekih granica. Niko od metalurskih i tehnoloskih inzenjera nema moralno pravo da poslusa naredbu rukovodioca ili direktora, ako ce to izazvati direktnu ili indirektnu stetu. Svi znamo poslovicu: „Vezi konja, gde ti gazda kaze.“ Pre 3,5 decenije, jednom mesecno ponavljao sam je poslovodji i majstorima u prosirenom obliku: „Vezi konja gde ti gazda (odnosno, ja, kao sef OJ. Konvertori) kaze, ali nemoj bas cvrsto. Ako crkne, ti si kriv.“ Uzgred, avgusta 1982. godine napravili smo 16.900t anodnog bakra sa tri konvertora u radu i oborili nekoliko rekorda na svetskom nivou.
  Postovane mladje kolege, morali ste da insistirate u pismenoj formi da nova pec startuje 3-4 meseca kasnije, kada se zavrse i poslednji radovi, stignu kamioni za sljaku, obezbedi dovoljna kolicina kvalitetnog koncetrata itd. Ne bi doslo do ovolikih problema, nerviranja, svadjanja, vredjanja, smena, javnih dopisa sa potpisima itd. Uzgred, i troskovi uhodavanja bili bi manji. Ne pojedinacno, vec svi zajedno. Pojedinac nista ne moze uciniti. Iz licnog primera znam. Na pocetku 1997. godine analiza pojedinih uvoznih koncentrata zavrsavala se na 92%, a ostatak su krili. Prava trovacnica, zar ne. Uputio sa dopis na vise adresa u RTB-u. Dir. TIR-a dr. Savovic me je smenio i poslao „u izolaciju“ do penzije, a niko od mojih tadasnjih kolega nije me podrzao.
  Ovim putem se javno i najdobronamernije obracam bas mladjim kolegama. Maksimalno se potrudite da se svi problemi sto pre razrese, postigne nominalni kapacitet i odrzava u duzem visemesecnom periodu, ostvare normativi, iskoriscenja na bakru i sumporu itd. Ne zbog drugih, vec prvenstveno zbog sebe. Penziju cete steci iskljucivo u RTB-u koji radi, a veca je sansa u ovakvoj Srbiji da postanete baletani ili dzokeji, nego da nadjete posao u struci van RTB-a. Zlonamernima odgovara da se RTB zatvori, ali vama ne.
  Boza Bogdanovic, Bor

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…