Почетак Актуелно Набавка као озбиљан и одговоран посао који не дозвољава грешке

Набавка као озбиљан и одговоран посао који не дозвољава грешке

7 друго читање
0
0
818

Сваки кикс се скупо плаћа

 

РТБ као највећи српски произвођач бакра, злата и сребра спада у велике потрошаче јер са испоручиоцима репроматеријала неопходног за рад рудника и топионице склапа вишемилионске годишње уговоре. Набавка гума, мељућих тела (челичне шипке и кугле), лежајева, нафте, мазива, уља, реагенаса, ксантата, резервних делова и осталог јесте веома озбиљан и одговоран посао који не дозвољава промашаје. Они су прескупи и могу да доведу до обустављања производње. Басенска Служба набавке, као прва карика у бакарном ланцу компаније, подноси најтежи терет јер се у пословању сусреће са много људи и још више људских ћуди. Неозбиљне играче препознају, кажу, по понуди коју доставе још у првом разговору
Набавка као озбиљан и одговоран посао који не дозвољава грешкеРТБ
. – Рударско-топионичарски басен Бор одувек је посматран као извор доброг бизниса и уносне зараде. Таквим очима одвајкада га гледају апсолутно све привредне структуре, од малих домаћих приватних фирми до великих светских произвођача. И у оно његово „златно доба“, али и у време не баш тако сјајног пословања, и мала и велика, и домаћа и страна привреда, утркивала се, а и дан-данас се бори, за сваки уговор са борском компанијом. Јер, РТБ не само да је највећи српски произвођач бакра, злата и сребра, он је и велики потрошач. Годишње за гуме, мељућа тела (челичне шипке и кугле), лежајеве, нафту, мазива, уља, реагенсе, ксантате, резервне делове и остало са испоручиоцима склапа вишемилионске уговоре за сав репроматеријал који се троши у рудницима и топионици. Јасно је као дан, зато, да је свима који раде са РТБ-ом у интересу да компанија што боље послује јер ће тако, простим реципроцитететом, и њима бити боље. Већа производња у рудницима подразумева и већу потрошњу репроматеријала. Хаба се, рецимо, више дамперских гума, а само једна кошта 14 хиљада евра!

Набавка је, отуд, веома озбиљан и одговоран посао који не дозвољава грешке. Јер, грешка у набавци репроматеријала је ем прескупа, ем може да доведе до обустављања производње. Десило се тако, својевремено, да су флотације у Бору и Мајданпеку умало прекинуле производњу због штрајка у никшићкој „Железари“. РТБ Бор је од њих годинама куповао челичне шипке, репроматеријал који данас ретко где може да се набави јер се само још понегде у свету у флотацијама користе млинови са шипкама. Резервни добављач, за ситуације „не дај Боже“, била је у то доба фирма из Бугарске која је имала „јаче“ цене, али је могла да ускочи у посао ако зашкрипи. И десило се да зашкрипи јер Никшићани нису могли да испоруче требовану количину мељућих тела, пошто су радници ступили у штрајк због шест неисплаћених зарада.
Позвана је бугарска фирма да прискочи у помоћ, али, испоставило се, у незгодном тренутку. Тренутку у којем „на стању“ у Бугарској није било шипки одговарајућих техничких карактеристика. Иако је знао какве шипке су потребне Бору и Мајданпеку, добављач је свесно прећутао ту чињеницу и послао робу која једноставно није одговарала басенским млиновима. „Железара“ у штрајку, Бугарин послао неупотребљиве шипке, шта сад? Само захваљујући добрим контактима и добрим пословним односима, басенска Служба набавке дошла је до фирме из Пољске која је прихватила да РТБ-у Бор испоручи у кратком року робу, али уз авансно плаћање. И цена је била виша, али је РТБ тада био у безизлазној ситуацији. Служба набавке прихватила је ризик и посао је плаћен авансно, а шипке су у Бор стигле у „минут до дванаест“. Коректан пословни однос успостављен при првом сусрету, отворио је тада врата пољској фирми која је и дан-данас један од већих снабдевача РТБ-а Бор. Наравно, данас Пољаци дају Басену робу на одложено плаћање и по најповољнијој цени.
Само овај пример довољно говори колико је важно да свака набавка буде поуздана, испланирана и благовремена. Баш из тог разлога РТБ Бор, иако његово пословање због статуса „у реструктурирању“ на подлеже Закону о јавним набавкама, спроводи комплетну процедуру набавке. Прикупља увек више понуда и након тога одабере најповољнију, са становишта техничких карактеристика и економских параметара. Прати се и ситуација на светском тржишту и кретање цена робе коју РТБ Бор набавља. Пошто је реч, углавном, о роби чија цена директно зависи од, рецимо, кретања цена челика и сирове гуме, на светској берзи, подразумева се да и цене нису увек исте. Некад су више, а некад ниже од раније уговорене. Тако је, на пример, пре два месеца пословодство Рударско-топионичарског басена Бор заказало појединачне састанке са свим испоручиоцима репроматеријала, и домаћим и страним, са којима има дугогодишњи партнерски однос, а тема разговора са сваким од њих била је корекција цена наниже због пада цене бакра на светском тржишту. Јер, са падом цене бакра пале су и цене других сировина (нафте, челика). Сви испоручиоци, а разговарало се и преговарало са представницима 20-ак, што домаћих што иностраних фирми, свесни ситуације коју намеће тржиште, прихватили су да коригују цене и РТБ Бор је у просеку добио десетак одсто ниже цене за малтене сву робу коју требује и троши.
Управо тиме се, заправо, враћамо на почетак приче и тврдње да је свима који раде са РТБ-ом у интересу да компанија што боље послује јер ће тако, простим реципроцитететом, и њима бити боље.
Е, сада, има и оних који би „преко ноћи“ и „на мала врата“ да уђу у посао са РТБ-ом. Да му понуде „брда и долине“. Такви се, кажу у Служби набавке, препознају са велике удаљености. Само један поглед на њихову понуду или један кратак разговор са њима довољан је да се установе неозбиљни „играчи“.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Генерални директор похвалио руководиоца Одељења за безбедности у кривељској флотацији

Славици Милосављевић уручена захвалница за професионалан и савестан рад Захваљујући њеном …