Почетак Екологија Ново постројење за чист ваздух и трајно решење еколошких проблема у Бору

Ново постројење за чист ваздух и трајно решење еколошких проблема у Бору

2 друго читање
0
0
3,020
Ново постројење за чист ваздух и трајно решење еколошких проблема у Бору

Замка за неухватљиве гасове

Сви отпадни, фугитивни гасови из топионичких постројења и Фабрике сумпорне киселине биће „ухваћени“ и пречишћени тако да ће са новоизграђеног димњака у атмосферу бити испуштан потпуно чист ваздух. – Емисија гасова ће након техничке реконструкције бити у складу са стандардима, отпадна вода ће након пречишћавања моћи поново да се користи и биће задовољени стандарди Европске уније. – Пројектовани капацитет постројења за прераду димних процесних и отпадних гасова је 700.000 нормалних кубних метара на сат, садржај сумпор-диоксида отпадних гасова након обраде је мањи од 100 микрограма по нормалном кубном метру, а садржај честица је испод пет микрограма по нормалном кубном метру
БОР
. – У борској Топионици би ускоро требало да проради ново, а познаваоци прилика кажу „револуционарно“ постројење, које ће све отпадне фугитивне гасове из металурших постројења и Фабрике сумпорне киселине пречишћавати и омогућити да са новоизграђеног димњака у атмосферу буде испуштан потпуно чист ваздух.
Ново постројење значи отварање нове етапе рада у којој ће сви отпадни, фугитивни гасови из топионице и Фабрике сумпорне киселине бити пречишћени, а емисија штетних гасова на димњаку драстично смањена, малтене анулирана – каже руководилац Фабрике сумпорне киселине Зоран Алексов. Он додаје да је реч о новој технологији, која се у Кини већ примењује и даје резултате.
Ово постројење треба да сакупи све фугитивне гасове из свих топионичких постројења (конвертори, флеш-пећ, анодна рафинација), али и све отпадне гасове из Фабрике сумпорне киселине. Пројектовани капацитет постројења за прераду димних процесних и отпадних гасова је 700.000 нормалних кубних метара на сат, садржај сумпор-диоксида отпадних гасова након обраде је мањи од 100 микрограма по нормалном кубном метру, а садржај честица је испод пет микрограма по нормалном кубном метру.
Када је реч о самом поступку, одсумпоравање ће се обављати мешавином воде са одговарајућим рагенсима. Из отпадног муља извлачиће се гипс. Технологија одсумпоравања и уклањања прашине има високу ефикасност, потврђену технологију, водећу светску опрему, па је пројекат од изузетног значаја за заштиту животне средине.
Техничком реконструкцијом топионице, која је почела у јулу 2019. године, капацитет металуршких агрегата ће са 60 до 80 хиљада тона катодног бакра годишње бити повећан на 180 хиљада тона катода. Њоме је обухваћен комплетан производни процес – од уласка до изласка концентрата бакра, односно до производње катоде, као и заједнички помоћни објекти. Инвестиција у пројекат техничке реконструкције, проширења и изградње, чија је главна карактеристка то што се производња и изградња међусобно преклапају и изводе истовремено, износи 220 милиона евра.
Емисија издувних гасова ће након техничке реконструкције бити у складу са стандардима, отпадна вода ће након пречишћавања моћи поново да се користи и биће задовољени стандарди Европске уније.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …