Новогодишњим током бакарне реке
Нова топионица ради пуном паром
Саша Марковић: За празник је претопљено 1.300 тона шарже, једна конверторска операција је за нама и припремамо другу, анодна рафинација спрема ливење – нова топионица, дакле, даје своје! – Владан Стојковић: Добро напредујемо јер смо се за то обучили, за посао смо спремни, пажљиви, носимо заштитна средства. – Катерина Стратиј: Прошла година донела нам је пуно новина на послу, радили смо баш динамично и мало запоставили приватни живот, али није нам било тешко јер све то је за наше боље сутра
НОВА ТОПИОНИЦА. – Док се у најлуђој ноћи Србија веселила на трговима, у ресторанима, кафићима и украшеним домовима, борски рудари, флотери, топионичари, електролизери бдели су над током бакарне реке. А како и не би кад баш она већ деценијама, поред других важних животних питања, одређује и богатство трпезе житељима Бора, Мајданпека, околних села, па и доброг дела источне Србије. Новогодишњу ноћ са минус 14 степени топионичари нису ни осетили крај нових агрегата, а камоли који степен топлије јутро. Само су облаци паре изнад лонаца са шљаком и торња у коме се расхлађује вода из котлова говорили да је напољу хладно док нас је Саша Марковић, технолог у смени, првог јануара повео према новој пећи. А она, у сваки нови дан улази са бољим резултатима јер за људе који воде ово модерно постројење, све је мање непознаница.
Пењемо се до платоа на врху флеш-пећи где под маскама затичемо Владана Стојковића и Драгишу Њамцуловића, раднике на испусту шљаке и бакренца. Питамо их како протиче први радни дан у новој години. Владан, који је тек три и по године на пећима, одлаже металну шипку којом отвара и затвара испусте за шљаку и каже:
–Као што видите, вредни смо. Све иде како треба, а томе се надам и у личном животу. Наиме, у новој години, фебруара, супруга и ја очекујемо принову, којој се, заједно са нама, радује и наша ћеркица. Прошла година је овде протекла у знаку преласка на нову пећ, а услови су далеко бољи него што су били на старој. Добро напредујемо јер смо се за то обучили, за посао смо спремни, носимо заштитна средства, пажљиви смо. Није ми било тешко да данас дођем на посао јер ми је ово први дан после годишњег одмора. Одморан сам и оран за посао.
–Посао нам је веома одговоран – каже Катерина – јер на овим мониторима колега и ја пратимо комплетан процес и, уз помоћ технолога, подешавамо параметре. Много је лакше, али и много одговорније него у старој топионици. Ако ме питате како ми је било у прошлој и шта очекујем од нове године, могу вам рећи што и многи други – увек се надамо бољем. Прошла година донела је пуно новина на послу, радили смо баш динамично и мало запоставили приватни живот, али све је то за наше боље сутра.
–Прошлог месеца дали смо 5.400 тона бакра и новом технологијом идемо све више – каже испраћајући нас Саша Марковић. – Ако се овде дневно претопи 1.300 тона шарже, као током новогодишњег празника, и произведе 150 до 200 тона анодног бакра, онда је јасно да месечно идемо на преко 6.000 тона. Тежимо ономе што је обећано новом технологијом и она ће то и дати!