Почетак Актуелно Металургија Одбакривање отпадних раствора Електролизе

Одбакривање отпадних раствора Електролизе

0 друго читање
0
0
1,046

Од експеримента до производње

До половине августа на овај начин добијене 32 тоне „црвеног“ метала. – Искоришћење бакра из раствора достигло 80 одсто. – Захваљујући електронском мерачу протока (месечно из погона „изађе“ 600 кубика), испуштање вода из овог погона сада је контролисано и са тачним подацима о њеном квалитету

Одбакривање отпадних раствора ЕлектролизеРТБ Бор, ЕЛЕКТРОЛИЗА. – У производном рапорту Електролизе постоји једна нова ставка – „црвени“ метал „извучен“ из отпадних раствора овог погона (Рафинације, Регенерације и Златаре). По речима Слободана Николића, техничког руководиоца Електролизе, електровининга (електролитичког одбакривања отпадних раствора) било је и раније, али је све остало на нивоу испитивања. Ради што веће валоризације бакра из вода које „напуштају“ Електролизу, 23. јануара званично је почело одбакривање отпадних раствора који су дотад ишли на цементацију. Одвојене су две ћелије у старој хали електролизе за те намене и сви отпадни раствори преусмерени у њих. Оспособљена је циркулација, грејање, поправљен кран и све што је потребно за овај процес.
Одбакривање отпадних раствора ЕлектролизеКада смо почели користили смо претходне анализе и сазнања. Најпре је то био експеримент, потом полуиндустријска, па, пошто је показало добре резултате, сада га „водимо“ као индустријску производњу. До половине августа на овај начин укупно је прерађено 4.430 кубних метара отпадних раствора и добијено 32.012 кг бакра. Искоришћење бакра у растворима достигло је 80 одсто. Садржај „црвеног“ метала у растворима пре третмана је 10 грама по литру, а на крају се „спусти“ на два грама. Испод тога није могуће зато што почињу кратки спојеви, па би морала да се примени другачија технологија. За тај процес троши се 4,41 киловатсат електричне енергије по килограму добијеног бакра и 0,05 килограма трафо-уља по килограму бакра. Уље, које мора да буде на површини електролита да би се спречило испаравање а процес боље одвијао, представља велики трошак. У међувремену, успели смо да решимо тај проблем тако што ћемо уместо уља користити амбалажни стиропор – истиче Николић.
Одбакривање отпадних раствора ЕлектролизеНаш саговорник додаје да отпадне воде, осим бакра, садрже и мало селена, телура, никла и олова, јер сви ти елементи „долазе“ у анодама. Оно што се овде добије као финални производ јесте бакарни прах (са 90 процената метала) који се враћа у Топионицу на поновну прераду. Иначе, од августа је почело мерење количина отпадних раствора из Електролизе захваљујући електронском мерачу протока (месечно из погона „изађе“ 600 кубика). Испуштање вода из овог погона сада је контролисано и са тачним подацима о њеном квалитету, што је веома важно и с обзиром на чињеницу да ће убудуће ићи у ЕТП (ново постројење за третман отпадних вода из нове топионице и фабрике сумпорне киселине којима ће се придружити и ове из Електролизе).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…