Почетак Актуелно Охрабрујућа привредна кретања у Тимочкој Крајини

Охрабрујућа привредна кретања у Тимочкој Крајини

2 друго читање
0
0
880

Бољи од остатка Србије

 

Тимочка привреда била је прошле године боља од српске јер је једино у овом делу Републике забележен раст индустријске производње од 5,9% и спољнотрговински суфицит у износу 69 милиона долара. – Оваква привредна кретања плод су успешног пословања Рударско-топионичарског басена Бор. – Индустријска производња у Србији лане била мања 2,9 одсто него 2011. године
Бољи од остатка СрбијеЗАЈЕЧАР. – Тимочка привреда била је прошле године боља од српске јер је једино у овом делу Републике забележен раст индустријске производње од 5,9% и суфицит у спољнотрговинској размени у износу 69 милиона долара. За исто време у Србији је индустријска производња била мања 2,9 одсто него 2011. године.
Бољи од остатка СрбијеПосматрано по секторима, највећи раст, чак 11,8 процената, остварен је у области рударства и то захваљујући добром пословању Рударско-топионичарског басена Бор. Знатно мањи проценат раста (4,9%) забележен је у прерађивачкој индустрији и производњи електричне енергије – констатовано је, приликом разматрања резултата пословања тимочке привреде почетком априла, на седници Управног одбора Регионалне привредне коморе у Зајечару.
Позитивна кретања забележена су и у спољнотрговинској размени јер је у борском и зајечарском региону минуле године извоз био већи од увоза. На страна тржишта (руско, немачко, италијанско, чешко, словачко и румунско) пласирана је роба вредности 412,6 милиона долара, па је прошлогодишњи извоз био 1,8 одсто већи од оствареног у 2011. Бољи од остатка СрбијеУ укупном извозу са подручја зајечарске коморе привреда Борског округа учествовала је са 70,3% пошто је извезла робу вредну 290 милиона долара, док су привредници из Зајечарског округа прошле године остварили извоз вредан 122,7 милиона долара.
С друге стране, увоз (углавном из Русије, Бугарске, Холандије, Белорусије, Италије) вредео је 343,6 милиона долара и у односу на 2011. био је већи 2,6 одсто. Дакле, Тимочка привреда је прошле године забележила суфицит у робној размени са иностранством у износу 69 милиона долара што је, у поређењу са републичким параметрима, охрабрујуће. Јер, Србија је прошле године забележила дефицит у спољнотрговинској размени од 5,9 милијарди долара, мањи извоз (за 3,6%) и мањи увоз (за 4,3 одсто).
Ипак, на ове резултате привреде сенку баца незапосленост јер је на територији оба округа у радном односу тек нешто више од 50 хиљада људи, а незапослених је 27 хиљада.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …