Почетак Посете Осам светских банака у посети РТБ-у

Осам светских банака у посети РТБ-у

8 друго читање
0
0
1,082

РТБ. – Представници осам светских банака (Credit Agricole, Societe Generale, Raiffeisen, UniCredit, ING, UBS, BNP и Banque Vaud) посетили су 16. децембра Рударско-топионичарски басен Бор у намери да из непосредног разговора са менаџментом компаније сазнају нешто више о њеним потенцијалима, статусу и инвестицијама. Банкаре је, пре свега, интересовало да ли РТБ Бор може да буде погодно „тло“ за развој њиховог капитала, односно да ли финансијска подршка комбинату може дугорочно и њима да донесе профит.

Банке чији су представници данас овде баве се обезбеђењем средстава за претфинансирање. Обезбеђују капитал који је потребан за куповину концентрата, производњу од аноде до катоде и, у крајњем случају, обезбеђују репродукцију овако великим системима. То је светска пракса, ништа ново јер се тиме баве све светске топионице, све светске електролизе, све светске фабрике сумпорне киселине. Велики рудници, гиганти, морају бити пропраћени капиталом великих банака и срећа је, морам да признам, да су они прихватили да буду данас у Бору – рекао је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
Група банкара је, након разговора са пословодством Басена, разгледала нову топионицу и фабрику сумпорне киселине, стару топионицу и погоне рафинације. Нова пирометалуршка постројења посебно су их интересовала, али ништа мању пажњу нису поклонили ни старој топионици и погону електролизе где им је на лицу места објашњен поступак добијања катодног бакра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Поводом Светског дана шума: Озелењено 130 хектара деградираних рударских површина

Шуме су „плућа“ планете, чувајмо их Обнављање шумских екосистема и повећавање територије п…