Почетак Наука и образовање Осамдесетак српских и бугарских инжењера посетило нову топионицу

Осамдесетак српских и бугарских инжењера посетило нову топионицу

6 друго читање
0
0
927

Покретач развоја целе Србије

 

Д. Живковић: Ово је капитална инвестиција за Бор, РТБ и целу државу. – М. Дамњановић: Све што се данас овде догађа је пример добре сарадње Инжењерске коморе Србије и овдашњег индустријског гиганта. – Д. Маринковић: У току је уходавање нових процеса са којима немамо искуства, али проблеме решавамо и – производња тече

Осамдесетак српских и бугарских инжењера посетило нову топионицуРТБ. – Осамдесетак српских и бугарских инжењера окупило се данас на стручном скупу „Нова топионица у Рударско-топионичарском басену Бор – увођење савремених технолошких процеса у РТБ-у“ и посетило нова басенска постројења. По речима Драгана Живковића, члана Извршног одбора Инжењерске коморе Србије (ИКС), циљ ове манифестације је подршка и промоција капиталних инвестиција у области тешке индустрије, односно изградње сложених технолошко-техничких система на примеру комбината бакра.
dragan-zivkovicОвај комплексни објекат посетили смо прошле године када је била при крају његова изградња и монтажа. Сада смо дошли да видимо како функционише када је почела пробна производња. ИКС планира да увек буде укључена у важне капиталне објекте, поготово што су наше колеге (грађевинци, машинци, електроинжењери и разни монтери) радиле у појединим фазама изградње. Надам се да ће ИКС пратити систем и када буде уходан. Реч је о врло сложеном, компјутеризованом објекту и врхунској технологији, где ће инжењери, пре свега млади, имати много тога да науче. Ово је значајна инвестиција за Бор, РТБ и Србију и имаће свој бенефит, пошто је покретач развоја овог краја, али и целе државе – рекао је Живковић.
Осамдесетак српских и бугарских инжењера посетило нову топионицуПроф. др Милисав Дамњановић, председник Инжењерске коморе Србије, подсетио је да је ИКС члан Савета европских комора од 2005. и десет година активан је учесник свих збивања у области инжењерства у Европи. – Прихватићемо се и овог изазова – да и у Србији променимо схватање о улози инжењера. Оно можда и није спорно, али јесте ангажовање инжењера у важним областима значајним за развој наше државе. То упорно истичемо и то ћемо наставити да чинимо, не само у ИКС-у него и на сваком месту где инжењери раде – да потврдимо тезу да су они темељ државе, али и да државу уверимо да је то тако. Све што се данас овде догађа је пример добре сарадње ИКС-а и Бора, односно његовог индустријског гиганта РТБ-а.
Осамдесетак српских и бугарских инжењера посетило нову топионицуКао плод успешне сарадње, разумевања и поштовања са колегама из Бугарске, проф. Дамњановић је истакао данашњу посету њих двадесетак који су изразили жељу да се на лицу места упознају са највећим економским и еколошким пројектом на Балкану. У њихово име захвалио се Георги Кордов, председник Коморе инжењера за инвестиционо пројектовање КИИП (регионални огранак Софија град). Потом је Драган Маринковић, директор пројекта реконструкције топионице и изградње фабрике сумпорне киселине, најпре говорио учесницима скупа о развоју РТБ-а кроз историју (кључним аспектима, технологији прераде, животној средини, економији и финансијама), а потом и о новим пирометалуршким постројењима у комбинату бакра.

Децембра прошле године завршили смо тзв. механичко комплетирање – изградили смо све објекте и почело је загревање флеш-пећи, као и фабрике сумпорне киселине за старт. У тој фази је било и још има доста проблема, јер то су нови, аутоматизовани процеси који се „воде“ из две командне собе. Процеси су брзи, па и реакције морају да буду такве. Не сме да се прави никакав пропуст нити компромис, све мора да се ради по процердури. Наравно, нисмо имали довољно искуства са тим, то је технолошка револуција за људе који тамо раде. Осамдесетак српских и бугарских инжењера посетило нову топионицуНа срећу, решавамо проблеме и производња тече – изливен је први бакар коришћењем нове технологије, у новој ФСК производи се сумпорна киселина. У овом прелазном периоду, поред нове топионице и ФСК, још увек ради и стара линија топљења, наравно са смањеним капацитетом. И управо због тога ових дана долази до оваквих загађења. Трудићемо се да што пре уходамо нова постројења, а стара потпуно искључимо – поручио је Маринковић.
Скуп је организовала Инжењерска комора Србије – Регионални центар Ниш, у сарадњи са РТБ-ом и Скупштином општине Бор.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…