Почетак Наука и образовање Отворена 21. „Еколошка истина“

Отворена 21. „Еколошка истина“

7 друго читање
0
0
1,204

„Радићемо како научна мисао каже“

Д. Јенић: Држава је стала уз РТБ дајући гаранције за кредите које је Басен узео ради куповине нове рударске висококапацитативне опреме, модернизације флотација у „Кривељу“ и Мајданпеку, као и технологије топљења концентрата бакра, што ствара нове услове за техничко-технолошки развој, али и за боље живљење на овим просторима. – Од 110 пријављених радова, 20 су из иностранства, а десетак студентски. – Д. Маринковић: Радови се настављају и пројекат „нова топионица“ (са малим закашњењем) треба да се заврши у пролеће идуће године

Отворена 21. "Еколошка истина" БОРСКО ЈЕЗЕРО. – Рударско-топионичарски басен Бор је пре неколико година почео развојни инвестициони циклус веома значајан, како за компанију тако и за целу Србију. Држава је стала уз РТБ дајући гаранције за кредите које је узео ради куповине нове рударске висококапацитативне опреме, модернизације флотација у „Кривељу“ и Мајданпеку, као и технологије топљења концентрата бакра. То ствара нове услове за техничко-технолошки развој, али и за боље живљење на овим просторима. Бољи амбијент значи да се интензивно развија површинска експлоатација, односно копови се шире и по дубини и по ширини на неколико локација у Бору и Мајданпеку. Рударење и металуршка производња током 110 година оставили су трага, али се чине напори да се те последице што мање осећају. Све што је направљено и што ће тек бити створено је на основу рударења и металургије. Реч је о друштвеном богатству које се чува путем законских регулатива. То нас упућује на обавезу да се сукоби између животне средине, са једне, и рударских и металуршких активности, са друге стране, „доведу“ у те законске норме и да их се придржавамо. Зато желим и уверен сам да ће овај скуп интегрисати знање, ентузијазам и искуство и донети закључке који ће бити апсолутно применљиви у пракси, како би РТБ и друге компаније имале на шта да се позову и кажу – то је научна мисао „рекла“ и тако ћемо радити.
Отворена 21. "Еколошка истина" Ово је, између осталог, истакао Димча Јенић, директор за развој РТБ-а, петог јуна, отварајући 21. научно – стручни скуп „Еколошка истина“ Ецо-Ист ’13 који се од четвртог до седмог јуна одржава у хотелу „Језеро“ на Борском језеру. Како је казао проф. др Радоје Пантовић са Техничког факултета у Бору, иначе председник Организационог одбора, овогодишња манифестација окупила је 60 учесника из Србије и осам суседних земаља (Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине, Румуније, Бугарске, Македоније, Италије, Аустрије). Укупно је пријављено 110 радова, међу којима је 20 чији су аутори из иностранства, као и десетак студентских. Такође је нагласио да се скуп отвара на Светски дан заштите животне средине, што представља још један допринос обележавању тог датума.
Отворена 21. "Еколошка истина" Проф. др Зоран С. Марковић (ТФ) подсетио је на историјат овог скупа рекавши да је почео као национални, да би, због великог интересовања из иностранства, од 18. рођендана прерастао у међународни. – „Еколошка истина“ је јединствена конференција на овом подручју, а и шире која окупља све генерације, почев од ученика па до професора и старих научно-истраживачких радника – нагласио је Марковић. Отварању скупа су присуствовали и бројни гости са других домаћих и иностраних високошколских институција (Технолошко-металуршког факултета из Скопља, Металуршког факултета из Сиска, Универзитета у Љубљани , Факултета за примењену екологију Футура).
Отворена 21. "Еколошка истина" Прво пленарно предавање одржао је Драган Маринковић, директор Пројекта „Реконструкција топионице и доградња фабрике сумпорне киселине“, који је говорио о еколошким и економским аспектима пројекта, као и о корацима које РТБ предузима ради побољшања еколошке слике не само у комбинату бакра и Бору него и шире. Маринковић је истакао да се процеси који су били највећи загађивачи и трошили највише енергије (пржење и топљење у пламеним пећима) у Топионици замењују новом савременом аутогеном технологијом (флеш-смелтинг), а гради се потпуно нова фабрика сумпорне киселине са двоструком катализом и апсорпцијом. Тиме се стварају услови за годишњу прераду 400.000 тона концентрата, производњу 80.000 тона бакра из свежих сировина, технолошко искоришћење „црвеног“ метала од 98,5 одсто и „везивање“ сумпора до најмање 98 процената. Буџетска процена вредности целог пројекта је 265 милиона евра, од чега 110 милиона за реконструкцију топионице и 155 евра за еколошку компонету (нова фабрика сумпорне киселине са складишним простором, фабрика за третман отпадних вода и коришћење водене паре која настаје у овим процесима).
Отворена 21. "Еколошка истина" Било је застоја и проблема које смо отклонили ових дана. Радови се настављају и пројекат (са малим закашњењем) треба да се заврши у пролеће идуће године – казао је Маринковић.
Друго пленарно предавање под називом „Развој тржишта органске хране у Србији“ одржала је Мирослава Марић са Факултета Мегатренд из Зајечара.
Организатор Ецо-Ист ’13 је Технички факултет из Бора, суорганизатори РТБ Бор Група, РББ, РБМ, ТИР, Фреепорт-МцМоРан Цоппер & Голд. Инц, Ракита Еxплоратион Бор, Геоинг Гроуп Београд, Институт за рударство и металургију и Друштво младих истраживача из Бора, а главни покровитељ Министарство образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…