Почетак Наука и образовање Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металурга

Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металурга

13 друго читање
0
0
1,931

„Покажимо сада колико смо способни“

Поручио је, пре свега домаћим стручњацима, генерални директор Благоје Спасковски пред улазак РТБ-а у стратешко партнерство након што је, заједно са Владом подигнута вредност „Бора“ до мере да привуче снажну кинеску компанију. – Иван Јанковић: Велики број учесника говори да сектор рударства и геологије Србије има добру базу за даљи развој. – Тибор Сабо: Последњих месеци у Србији је организован велики број скупова и Министарство подржава ту размену знања са светом јер она треба да допринесе БДП-у Србије
Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металургаБОРСКО ЈЕЗЕРО
. – У хотелу „Језеро“ на Борском језеру данас је почело традиционално, овога пута и јубиларно – педесето – Међународно саветовање рудара, геолога и металурга. Трајаће до 3. септембра, а окупило је 272 учесника из 16 земаља Европе и света. – Дошли су нам учесници из Мексика, Русије, Либије, Румуније, Бугарске, Француске, Италије, Велике Британије, из Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске… рече Др Ана Костов, председница Организационог одбора. – Ту су и представници министарстава, округа и општина, преко 30 компанија, факултета и универзитета. Ово је импозантан број, 50 година је и мало и много, али се увек трудимо да одржимо традицију и да покушамо да својим радовима дамо нека решења која се превасходно тичу развоја привреде, развоја РТБ-а и Бора, али и целе државе.
Након добродошлице уз рударски поздрав „Срећно“, генерални директор Благоје Спасковски није одолео а да не каже неколико реченица о оном што је актулено у РТБ-у Бор. Најпре је подсетио шта су пре десетак година поручивали Боранима представници тадашње власти (кикирики и ногари за столице, уместо бакра), потом на (рас)продају 15-ак басенских предузећа која су вредела 400 милиона долара за 13, а онда и четири покушаја продаје целог РТБ-а за свега 243 милиона долара. Потом је позвао учеснике да прођу улицама „најлепшег рударског града на свету“ и виде лепоту зеленила након завршетка нове топионице која у суштини значи први позив на стратешко партнерство. Заједничким снагама са Владом „Бор“ је подигнут и као партнер је привучена компанија са десет милијарди прихода годишње, а која преговара и са Невсуном за „Чукару Пеки“.
Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металургаПазите – нагласио је Спасковски – компанија која у старту улаже ни мање ни више него три милијарде долара да би само из старог РТБ-а произвела 80 хиљада тона бакра за прве три године (крајем треће године) и 120 хиљада тона (најмање) само из борског дела на крају шесте године, и томе дода количину бакра и злата из “Чукару Пеки”. Значи, биће ту близу 180 – 200 хиљада тона бакра. Она постаје водећа у свету, буквално водећа, са приходом, само овде, близу милијарду и по-две годишње. Водећа у свету, а прва у Србији. Компанија која ће развити овај крај, како недавно рече председник државе, и средствима која ће стварати изградити путеве у целом региону, освежити комплетну источну Србију и покушати да врати омладину која напушта овај део земље
Све оно о чему ћете говорити ових дана и о чему смо говорили минулих 50 – нагласио је Спасковски – крунисаћемо тиме ако знамо да активније учествујемо у вођењу РТБ-а Бор и управљању производњом, технологијама. Ако народ примети да у Бору има пет Кинеза, пет менаџера, онда смо успели. Али, ако овде дођу 100 менаџера – онда нисмо. Зато вас молим, покажимо сада колика нам је способност. Јер, неко ко је уложио 1,2 милијарде или три, неће дозволити да му пропадну. Довешће менаџере, то је светска пракса… Ми морамо дати све и остварити оно што Влада тражи, јер само повећање БДП-а може довести до бољег живота, већег стандарда
Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металургаГоворећи о раду сектора за рударство и геологију Иван Јанковић, помоћник министра, заложио се за прилагођавање савременим трендовима у истраживању, експлаоатцији и преради минералних сировина. – Потенцијал који имамо желимо да искористимо на прави начин. То је подизање нивоа инвестиција, а самим тим и производње, што ће се директно одразити на веће учешће сектора рударства у БДП-у Србије. Наступила је нова епоха у рударском сектору, индустрији. Искристалисала су се три пројекта. На првом месту је улазак кинеске компаније Зијин у партнерство са РТБ-ом. Други, не мање битан, јесте пројекат „Чукару Пеки“ и трећи је пројекат „Јадар“. Њима јачамо исток и запад Србије, генеришемо додатне инвестиције, отварамо нова радна места и знатно повећавамо учешће рударске индустрије у БДП-у Србије. У светлу дешавања која се односе на РТБ Бор, а и друге потенцијалне руднике у Србији, ова јубиларна конференција – према његовој оцени – долази у право време и има прави значај за развој сектора рударства и геологије. – Велики број иностраних и учесника из домаћих компанија, научних и образовних институција говори да сектор рударства и геологије има и те како добру базу за даљи развој – казао је Јанковић.
И Тибор Сабо, помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја, сматра да овај научни скуп има велики значај. – Министарство подржава овакве скупове – каже он. – Последњих месец-два у Србији је организован велики број. На једном је било хиљаду странаца из преко 50 земаља. На другом из преко 30. Овде смо управо чули чувеног професора Даиза Ишијаму из Јапана, који сарађује са нашим институтом у Бору. На овај начин се унапређују знања, а од свега тога, подизањем БДП-а и грађани треба да виде неку корист.
Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металургаУ име Института за рударство и металургију, који заједно са Техничким факултетом, пола века организује овај скуп, директор др Миле Бугарин најпре је поздравио представнике Акита универзитета из Јапана који више од десет година сарађаују са ИРМ преко аранжмана влада Србије и Јапана на пројектима екологије. ИРМ ове године прославља и 55 година постојања, па је научно-технолошким достигнућима и опреми ове куће, у коју је последњих осам година уложено око девет милиона евра, приказан и краћи филм. – Достигнути развој ИРМ је потенцијално идеална основа за увођење стратешког партнера – казао је Бугарин – који би дао значајан кадровски и технички потенцијал, ојачао и максимално оснажио капацитет ИРМ. Таква стратегија, коју би контролисала Влада Србије, омогућила би већу сарадњу са многим рударским компанијама, посебно са стратешким партнером РТБ-а Бор. ИРМ би обезбедио још већу сигурност, егзистенцију запослених и имао још већи прогрес и у техничко-технолошком развоју.
Педесето Међународно октобарско саветовање рудара и металургаПозивајући учеснике да упознају лепоте Бора, Александар Миликић, градоначелник, казао је да је Бор један од ретких градова у свету и Европи који се може поносити великом традицијом – 115 година рударења, 55 година постојања Института и 50 година саветовања. Он је са поносом истакао да је Бор град који има светлу будућност захваљујући, пре свега Влади Србије, и познавању онога што се данас дешава на пољу рударења. – Да није било визије, знања и разумевања, пре свега од председника државе, г-дина Вучића, али и од менаџмента РТБ-а, не би се неке ствари мењале на боље. Бор је град који је настао рударском руком, рударским знојем и један је од најлепших у Србији.
У име Техничког факултета захвалност организаторима и спонзорима изразио је и проф. др Дејан Таникић, продекан за НИР и међународну сарадњу. Он је посебно задовољан што је међу учесницима доста младих лица, младих људи, који ће бити организатори будућих скупова.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…