Почетак Актуелно Мајданпек Почело препумпавање Пека

Почело препумпавање Пека

5 друго читање
1
0
823

У РБМ-у настављају инфраструктурне радове за проширење површинског копа 

 

Приводе се крају радови на новој деоници магистралног пута испод Андезитског прста. – Препумпавање Пека ће потрајати до измештања и изградње новог корита реке дужине око 1.100 метара. – У плану преуређење аутобуске станице

Почело препумпавање ПекаРБМ. – Велики инфраструктурни радови предвиђени због отварања рудног тела Андезитски прст и проширења површинског копа Рудника бакра Мајданпек ових дана се захуктавају. Нова траса, нова деоница магистралног пута оспособљава се за саобраћај, а данас је почело и препумпавање Пека које представља фазу у измештању корита реке дужине око 1.100 метара. Упоредо, као први корак ка неопходном преуређењу аутобуске станице почело је и измештање сервис-радионице са бензинском пумпом “Аррива Литаса”.
Наш први задатак је остварење планиране производње, али не само данас већ и наредних година, па стога измештању инфраструктурних објеката дајемо потребан значај, јер желимо да решења буду и у функцији града – наглашава Бранислав Томић, директор РБМ-а.
Оспособљавање деонице магистралног пута на самом излазу из Мајданпека у правцу Кучева и Београда приводи се крају, тако да је преусмеравање саобраћаја са Партизанског пута на стару трасу питање дана.
Пуштена је у пробни рад потапајућа пумпа, капацитета 200 литара у секунди. Комплетан цевовод је пречника 200 милиметара, а дуг око 400 метара – објаснио је Горан Репеџић, главни пословођа производње на Површинском копу. Притом наводи да је у току повезивање друге ХСБ пумпе са усисним грлом и постављање другог цевовода паралелно са првим, пречника 150 мм. – Како воде Пека нису чисте, надамо се да ћемо израдом понтона и ових мрежа успети да спречимо хаварије на пумпама.
Очекивања су да тај посао потраје најмање три месеца током којих би требало да буде изграђено ново корито Пека. Постављене пумпе су капацитета два пута по 200 литара у секунди, а урађене анализе водостаја ове реке за последњих 100 година говоре о дотоку од 240 литара, тако да не би требало да буде проблема да се све воде безбедно спроведу кроз постављене цевоводе.

Ново корито је предвиђено, практично, две етаже испод нове деонице магистралног пута чију линију прати испод Андезитског прста. Трасу корита, бушење стенске масе и минирање, као и одвођење канализационе мреже која је, нажалост, усмерена у Пек, обавезе су запослених у РБМ-у, а копање и бетонирање корита већ изабраног понуђача – рекао је Репеџић, а Дарко Извонар, технички руководилац Површинског копа, је додао:
Тек треба створити услове за измештање корита и са етаже 350 уклонити око 450.000 тона јаловине само у зони где се измешта река, од укупно 1,1 милион тона. У међувремену, направићемо брану и цевима и пумпама, од Аутобуске станице до рудничке бензинске пумпе, препумпавати Пек како бисмо наставили радове у интересу производње.
Раније се говорило да ће за три до шест месеци морати да се измести Пек, али је интерес РБМ-а да то буде у што краћем року. Јер, измештање корита реке условљава и радове на Аутобуској станици у Мајданпеку.
Ту смо обавезе поделили у два дела. Први је измештање сервис-радионице која је радовима најугроженија. У међувремену, за уређење Аутобуске станице радимо План детаљне регулације, како бисмо након његовог усвајања добили локацијску дозволу и поступком јавне набавке и избором извођача радова почели уређење – казао је Извонар, додајући да са радионицом треба изместити и бензинску пумпу аутобуског превозника које ће нову локацију имати на самом улазу у круг Аутобуске станице.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

 1. Bla bla

  27. октобра 2015. у 16:15

  Sta ce biti s’ podrumima,ulice Svetog Save,i Proleterske.
  Ti ljudi koriste drvo za ogrev,iz istih uskoro potpljenih podruma zbog podizanja nivoa reke PEK.
  Nije li dosta stete RBM naneo gradjanima Majdanpeka,i kako ce to biti reseno?
  Ni malo naivan problem.Sreca te postoji resenje ukoliko se pokaze volja za istim.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…