Почетак Актуелно Металургија Почело тестирање резервоара у новој сумпорној

Почело тестирање резервоара у новој сумпорној

2 друго читање
0
0
1,517

Провера стабилности и заптивености

 

Први од два резервоара (запремина сваког је по 6.000 кубика) већ се пуни индустријском (језерском) водом, а геометри, на основу уграђених репера, проверавају стабилност темеља и плашта, као и заптивеност огромног индустријског суда како би извођачи радова одмах уклонили евентуалне аномалије – каже Зоран Васковић
Почело тестирање резервоара у новој сумпорнојТИР
. – У новој фабрици сумпорне киселине започело је хидротестирање првог од два велика резервоара намењених складиштењу јаке киселине. Како сазнајемо од Зорана Васковића, главног машинског инжењера на пројекту реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, резервоар са ознаком “А” већ се пуни језерском водом. Циљ је да се уз помоћ уграђених маркера провери његова заптивеност, понашање темеља и самог плашта с обзиром на то да се ради о великој количини, а тиме и тежини, течности која се у њега смешта.
Почело тестирање резервоара у новој сумпорнојПодсетимо да је темеље резервоара градила Енергопројектова Високоградња, док је челични плашт постављао Феромонт, па ће они и отклањати евентуалне пропусте. Паралелно са извођачима, квалитет радова контролише и Грађевински факултет из Београда, а и сам РТБ као инвеститор. Капацитет сваког од резервоара је 6.000 кубних метара, односно нешто више од 10.000 тона киселине. Уз помоћ пумпног постројења (које се управо гради одмах до тзв. танкване око ових великих индустријских судова) и новог цевовода, киселина из њих пребациваће се до старих резервоара и из њих испоручивати купцима путем железничких и аутоцистерни. За наредну годину планирана је ревитализација и тог старог система за складиштење и дистрибуцију сумпорне киселине.
Почело тестирање резервоара у новој сумпорнојМожемо слободно да кажемо да је 99 одсто радова на резервоарима завршено – саопштио нам је Васковић.- Резервоар „А“ је већ испуњен водом преко половине и, док се пуни, геометри прате репере монтиране на његовим бетонским темељима, као и на самом резервоару. Прати се слегање терена и да ли је све добро заварено, односно да ли не цури. Ако се уоче аномалије извођачи радова одмах реагују и отклањају их. Кад се заврши хидротест овог резервоара воду ћемо пребацити у други, а овде ће одмах започети (спољна) антикорозивна заштита. Почело тестирање резервоара у новој сумпорнојРезервоари су, иначе, израђени од угљеничног челика јер је јака киселина (94%) много мање агресивна од слабе која због тога мора да се чува у судовима од специјалних материјала.
Послови на резервоарима су, по Васковићевој оцени, од почетка добро ишли. Феромонт је све одлично и на време урадио и очекује се да за две-три недеље све буде готово. Васковић додаје да је и укупан напредак на новој фабрици сумпорне киселине задовољавајући и да је од већих послова остала још термоизолација цевовода и гасовода. Измењивач и цеви у згради јаке киселине су у завршној фази тако да се напредује у добром правцу.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…