Почетак Актуелно Металургија Почело ватростално облагање нове флеш-пећи

Почело ватростално облагање нове флеш-пећи

6 друго читање
0
0
1,023

Уграђују 900 тона опеке 

Македонска фирма “Ватростално” из Скопља, у сарадњи са секторима одржавања, пржења и топљења старе борске тпионице, већ поставила заштитини шамот и зида други, тзв. стални слој опеке од магнезита и хрома произведене у Немачкој и Пољској. Следи и трећи – радни слој опеке специјалног хемијског састава, пошто ће стално бити у растопу на преко 1200 степени
Почело ватростално облагање нове флеш-пећи ТИР
. – Мајстори скопског “Ватросталног” ових дана започели су облагање флеш-пећи нове борске топионице ватросталном опеком након што су поставили први шамотни слој који штити металне и бетонске конструкције од високих температура. Како нам је рекао Дејан Антић, руководилац службе ватросталног одржавања старе топионице, службе која је такође укључена у радове на озиду, уграђује се око 900 тона опеке. Дно и бокови пећи облажу се опеком немачког произвођача (РХИ), а свод опеком из Пољске. Почело ватростално облагање нове флеш-пећи Комплетан озид, рачунајући и шамотну подлогу која је већ постављена, треба да се заврши за 50 дана. Тај сигурносни шамотни слој дебљине је 30 цм, сада се поставља други тзв. стални слој израђен од опеке која садржи магнезит и хром и исте је дебљине, а за њим следи завршни, тзв. радни озид дебљине 45 цм који је нешто другачијег хемијског састава, пошто ће увек бити у бакарном растопу на преко 1200 степени. Укупна дебљина пода флеш-пећи биће 106 цм, док ће зидови при дну бити 35, па 30, а ка своду 25 цм.
Почело ватростално облагање нове флеш-пећи Зоран Тодоровски, овлашћени инжењер за пројектовање, израду и надзор на ватросталним и киселоотпорним озидима, димњацима и парним котловима рече нам да се поменута македонска фирма већ сретала са сличним пословима у Глоговцу (Фероникл) и Кавадарцима (Фени), али је сада реч о много захтевнијој технологији: – Овде је много врста опеке – каже он. – Седамдесет формата и петнаест различитих квалитета! Зато је веома битно да се узму праве мере, геодетске координате задате за пећ и да се прецизно зида. Фуга мора да буде што мања како растоп не би пробио, а редослед зидања савршен – што подразумева велику пажњу квалитету и формату. Посао је веома сложен и зато нема журбе. Цигле су најбољег квалитета од материјала који захтева посебан третман при раду. За први и други озид користи се малтер и тзв. дилатациона фуга, док је код трећег посебан поступак рада. Користе се тзв. нискоцементни бетони са малим садржајем воде, што повећава квалитет озида. После пода, озидаћемо бокове, а на крају реакциони и тзв. потисни или аптејк шахт.
Почело ватростално облагање нове флеш-пећи Прву циглу озида пећи ставио је најстарији мајстор – Аце Ристевски из Битоља – који каже: – На сличним пословима радио сам и у Македонији и по другим земљама. Посао је сложен, али ми је добро познат, па више водимо рачуна да се неко не повреди него што бринемо да ће томе што зидамо нешто фалити. За сада све добро иде и надам се да све буде готово и пре рока.
Милош Јаношевић, руководилац пржења и топљења у старој топионици, укључен је и на новој у послове који су у вези са сушењем концентрата и радом флеш-пећи. Био је на обуци у Финској и на лицу места упознао неке детаље нове технологије да би лакше могао да отклања проблеме овде, у новој, уколико дође до њих. Милош нас подсећа да је реч о тзв. флеш-смелтинг топљењу при коме се честице које стижу са концентратом, односно шаржом, у тренутку топе и падају у купку пећи где се раслојавају на бакренац и шљаку.
Почело ватростално облагање нове флеш-пећи Нова пећ се од постојеће разликује по самом начину градње почев од тзв. сетлера (купке) који је са свих страна (чеоних, бочних, свода, реакционог шахта) прекривен жакетима, а с унутражње стране је ватростални озид. Сама пећ има и тзв. аптејк шахт који служи као веза са котлом. Кроз тај шахт, па кроз котао одводе се гасови из флеш-пећи у електростатички филтер где се отпрашују и хладе да би могли да се користе у новој фабрици сумпорне киселине. Капацитет пећи оријентисан је на капацитет сушача шарже која пролази кроз њега и излази са оптималних 0,2 процента влаге. Тако осушен материјал се пнеуматски транспортује до бункера изнад саме пећи и неким новим методама, преко тзв. лив-система (лост ин wеигхт) и ваздушних транспортера доводи до горионика флеш-пећи.
Почело ватростално облагање нове флеш-пећи Јаношевић наглашава да је сам горионик специфичне конструкције, нешто ново за нас, јер садржи централни млазни дистрибутер кроз који се уводи шаржа и процесни ваздух а кроз само централно млазно копље уводи се мазут и опет кисеоник. Мазут и кисеоник првенствено се користе као иницијатори паљења шарже и егзотермних реакција које следе услед сагоревања сумпора чији ће оптимум у концентратима одређивати ефективност рада нове пећи.
Почело ватростално облагање нове флеш-пећи Главна предност нове флеш-пећи је у екологији јер уз помоћ њеног „гасног тракта“, односно линије за отпрашивање и нове фабрике сумпорне киселине смањујемо загађење у граду – истиче Јаношевић. – Нова технологија заснована на егзотермним реакцијама доноси и мању потрошњу енергената (угља, ваздуха, кисеоника). Висина растопа у пећи биће око једног метра, а однос бакренца и шљаке 60:40. Температура бакренца у пећи је око 1250 степени, шљаке око 1300, а гасова који напуштају пећ 1270, па ће се њихово хлађење на око 350 степени обављати у котлу, првом агрегату до пећи, како би могли да уђу у електрофилтер где се завршава њихово пречишћавање (отпрашивање) и иду на мокро прање, па у нову фабрику сумпорне киселине.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…