Почетак Актуелно Рударство Полугодишњи домети Рудника бакра Бор

Полугодишњи домети Рудника бакра Бор

4 друго читање
0
0
41,857

„Кривељ“ носи производњу бакра

 

Седамдесет одсто бакра из борског дела РТБ-а стигло је са кривељског копа, а од силаска у богатије слојеве и управо завршене аутоматизације тамошње флотације технички директор РББ-а Видоје Адамовић очекује још боље резултате до краја године. – “Кривељ” има довољно раскривене руде, али су планска остварења у уклањању јаловине још увек половична. – „Церово“ већ прерађује 7.000 тона руде дневно, што је добар показатељ. – Стабилизована производња комадног креча у Заграђу
Полугодишњи домети Рудника бакра БорРББ
. – За шест месеци ове године у Рудницима бакра Бор откопано је 90 процената планираних количина руде. Топионици ће бити испоручено 13.500 тона бакра у концентрату, што је 85 одсто у односу на план, док је полугодишњи биланс раскривања половичан. Међутим, до краја године се очекује остварење од близу 90 процената, пошто технички директор РББ-а Видоје Адамовић најављује стварање услова за уклањање по два милиона тона јаловине месечно. Мора се, како рече, поштовати рударски пројекат откопавања до 2031. године и не сме се дозволити озбиљнији поремећај односа руде и јаловине.
Крај јуна у РББ-у очекујемо са око 2.400 тона бакра у концентрату, што ће бити око 90 одсто остварења у односу на план – каже Адамовић. – Одмах да похвалим рудник “Велики Кривељ” који носи ову производњу јер преко 70 одсто тог бакра је из Кривеља. Производња на највећем копу је стабилна, са довољно раскривене руде доброг садржаја, мада се са горњих етажа узимају и мање количине које су неповољне за флотирање. Због њих, искоришћење бакра је око 80 процената, али се надам да ће у наредном периоду бити све боље јер се откопавањем силази у богатије слојеве. Како је у кривељској флотацији ових дана завршена потпуна аутоматизација процеса, и са те стране очекујемо напредак. Технолошки процес пратиће се и водити посредством електронике и задатих параметара и тако елиминисати субјективне процене и пропусти. Адамовић наглашава да РББ поштује захтеве нове технологије топљења и испоручује концентрат са преко 20 процената бакра. Настоји и да влагу у њему спусти испод 10 процената. Ових дана стижу тзв. флокуланти управо за те намене.
Полугодишњи домети Рудника бакра БорЈуна ћемо дати 70-ак одсто јаловине у односу на план – проценио је пет дана пре истека месеца наш саговорник. – Узрок томе је рад транспортног система са прекидима због клизања материјала око одлагача (висина одлагања је преко 350 метара) и потребе да се одлагач често помера како би био на безбедном. Све то омело је постизање задатог капацитета. Међутим, крајем јуна, како смо и најавили, селимо један од багера на источни обод копа и почињемо уклањање већих количина јаловине. Тај захват је близу нових одлагалишта, релације су кратке, па до краја године очекујем преко два милиона тона јаловине месечно и остварење плана у раскривању од деведесетак одсто. Било је проблема и са камионима, број активних је са 16 падао на 13, али почетком јула очекујем да их најзад буде 18. Морам да кажем да, уз све тешкоће које нас прате, запослени пуно доприносе да одржимо темпо. Схватају да само радом можемо позитивно да послујемо, ондосно да измиримо све обавезе и да имамо за плате. У “Кривељу” очекујем стабилно рударење до краја године.

Захвати на кривељском јаловишту
Од техничког директора Рудника бакра Бор сазнали смо да се увелико пројектује „нулто“ поље кривељског јаловишта (биће узводно уз Кривељску реку, према копу) с обзиром на то да је капацитет “поља два” исцрпљен, а “поља један” при крају. Адамовић најављује да у наредна три месеца, сопственим снагама, треба да се оконча и санација колектора испод кривељског јаловишта. Провера је показала да није у критичном стању, међутим, РББ има обавезу да, чим опадне ниво Кривељске реке, замени ојачања у виду металних прстенова, такозване ременате, које су попустиле. У току је и уговарање багремових садница којима би се најесен пошумиле друга и трећа брана, а у међувремену ће почети довлачење земље, прављење тераса за њихово сађење и припрема система за заливање тих садница.
У “Церову” се, такође, све боље ради. Повећан је капацитет прераде руде и већ иде преко 7.000 тона дневно. – Надам се да ћемо га одржати у наредном периоду јер је на тамошњем копу отворено довољно руде, ускоро ће се укључити четврти камион, и са два багера, бушилцом и булдозером имамо стабилан систем откопа руде. Проблем са чланкастим додавачем на примарној дробилици решен је, а убацивањем нових облога и још неким захватима повећали смо капацитет флотацијске прераде – каже наш саговорник.
Мада још увек има доста проблема, и Јама је последњих дана појачала испоруке богатије руде. Раштркана рудна тела подразумевају велико ангажовање транспортне и утоварне механизације да би се остварили плански циљеви. Због тога је започета процедура набавке једне чељусне дробилице која би олакшала рад под земљом. – Руда се више не би возила успоном до постојеће дробилице – објашњава Адамовић – него ће се спуштати ка новој која би била на 19. хоризонту. На тај начин би се повећао капацитет транспорта и смањило ангажовање опреме, а створили би се и услови за улазак у тзв. капу “Борске реке”. И борска флотација све боље ради. Њена „Ц“ секција без проблема прерађује сву руду из Јаме, а „Б“, на којој је уграђен вертикални млин, шљаку из нове топионице. Параметри који су пројектом дати за нову шљаку – поштују се. Пуштањем једне од две „Ауербацх“ пећи у Заграђу стабилизована је и производња комадног креча. Према Адамовићевим речима дневно се већ производи преко 150 тона, што задовољава потребе РББ-а. Интензивно се кренуло и у ремонт друге такве пећи и план је да се до шестог августа и она пусти у рад. – Са њом би количине комадног креча прешле преко 220 тона дневно, чиме бисмо задовољили и потребе мајданпечке флотације. То значи да РТБ више не би имао потребе да набавља креч са стране. Креч из Заграђа је задовољавајућег квалитета (активност преко 80 процената), тако да можемо да очекујемо и добре улазне параметре у процесу флотирања.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…