Почетак Екологија Поплава опет угрожава јаловиште у Костајнику

Поплава опет угрожава јаловиште у Костајнику

4 друго читање
0
0
797

РТБ Бор санира акумулације 

Због обилних падавина склизнуо је део јаловишта, пореметио систем каптажа и затрпао канал за одвод бујичних вода, па тешки метали поново отичу у Костајничку реку. – Радници РТБ-а Бор настоје да у што краћем року санирају новонасталу штету
Поплава опет угрожава јаловиште у КостајникуКОСТАЈНИК (код Крупња)
. – Радници Рударско-топионичарског басена Бор успешно су завршили прву фазу санације у мајским поплавама оштећеног јаловишта некадашњег рудника „Столице“ у Костајнику код Крупња, али је убрзо након санације, због недавних обилних падавина, склизнуо део јаловишта, па је поремећен систем каптажа и затрпан канал за одвод бујичних вода. Да би зауставили поновно отицање тешких мелала у Костајничку реку, радници Басена Бор опет су на терену и настоје да, што је пре могуће, санирају новонасталу штету.
Поплава опет угрожава јаловиште у КостајникуИзградили смо седам брана и све су стабилне, нису се помериле ни за милиметар, али су због последњих обилних падавина у овом крају напуњене скоро 70 процената. На шест брана вода је поткопала бокове и пролази поред бране, а седма брана, која није у јаловини него у здравици и прва је према селу Костајнику, пуна је и вода прелива преко и иде у Костајничку реку – каже Саша Перишић, помоћник генералног директора РТБ-а Бор за екологију, безбедност и здравље на раду и за заштиту од пожара.
Вода из јаловишта, која се филтрира кроз новоизграђене бране, чиста је, али меша се са нечистом водом која пролази поред и преко, али и за то стручна екипа РТБ-а Бор има решење:
Прочистили смо канал за одвод бујичних вода и сада вадимо систем црева за каптажу који се срушио због обрушавања јаловине. И то ћемо очистити, па ће акумулације направљене системом брана опет функционисати као пре ових обилних падавина и клизања дела јаловишта – објашњава Саша Перишић и напомиње да ће тај посао бити завршен у најкраћем могућем року како тешки метали из јаловишта не би загађивали Костајничку реку.
Дванаест радника РТБ-а Бор, са дугогодишњим искуством са борских и мајданпечких јаловишта, за рекордно време (крајем новембра) урадили су 1.300 метара канала за прихват и одвод атмосферских и бујичних вода, једну заштитну брану од бујичних вода, једну бетонску брану за прихват и одвод сталних и бујичних вода и пет великих брана са геотекстилом и сламом за филтрирање вода из самог јаловишта.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Екологија

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…