Почетак Актуелно Металургија После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру

После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру

2 друго читање
0
0
2,147

„Пали“ на 7.500 тона анода

За непуних 11 месеци топионичари дали 72.087 тона анода, а у октобру забележили рекордну месечну продукцију у овој години од 8.086 тона. – С. Стефановић: Нисмо имали неочекиване, већ само три планска застоја који су били изнуђени због недостатка сировина за прераду, али су били неминовни ради минирања, пре свега, „аптејка. – За 27 дана произведено преко 6.515 тона анодног бакра

После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру ТОПИОНИЦА. – Од почетка године до 27. новембра Топионица је произвела 72.087 тона анодног бакра. Топионичари су у октобру дали 8.086 тона анода, чиме су први пут ове године премашили 8.000 тона и што је, уједно, рекордна производња у 2018. Како нам је рекао Славиша Стефановић, технички руководилац Топионице, да је било довољно шарже, сигурно би била достигнута рекордна продукција од почетка рада нове топионице (8.260 тона анода) која је остварена у септембру минуле године.
После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру Рекордни месечни биланс ове године постигли смо захваљујући довољним количинама сировина, пре свега, концентрата који је садржао нешто више „црвеног“ метала. После јунског ремонта у раду топионице се апсолутно примећују његови ефекти – технолошко искоришћење је враћено на 98 одсто, а поправљени су и остали параметри рада агрегата. Нема застоја, осим евентуалних хаваријских, а чак и када мора да се заустави погон, то се ради у планираним терминима – наглашава Стефановић.
После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру После октобарског домета, који ће највероватније остати рекордан до краја године, Топионица је за 27 дана новембра, уместо предвиђених 7.258 тона, продуковала 6.515 тона анодног бакра (90 одсто реализације плана). За то је било неопходно прерадити 29.178 тона шарже, што је мало изнад 90 процената предвиђене количине (32.225 тона). Требало је прерадити 22.382 тоне сопственог концентрата (из басенских рудника), а прерађено је 17.800 тона (план је остварен са 80 %), 8.480 тона увозног (117 % од плана) и 935 тона хладног материјала (130 % од плана).
После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру Тај пребачај није за похвалу, јер ову ставку треба прерађивати испод плана. То говори да нам је хладни материјал и даље „омча око врата“ и да треба радити на његовом што мањем стварању и извожењу из конверторске хале у флотацију, да би га припремили за прераду у флеш-пећи. Иако се његове количине смањују из месеца у месец, и даље га имамо у вишку. Хладни материјал нам остаје као императив и његова класификација као и досад – да га делимо на крупне комаде (богате, са преко 40 процената „црвеног“ метала), док је остатак ситна фракција (сиромашна која садржи око 30 одсто бакра). Морамо да затворимо целокупну прераду на конверторима, како би било што мање хладног материјала, што би био велики успех – нагласио је Стефановић.
У поменутој количини прерађених материјала била је 3.341 тона бакра у домаћим концентратима (71 % од плана) – садржај бакра кретао се, у просеку, 18,77 %, и 1.916 тона у увозним (120 % од плана) – са садржајем метала од 23 %. Када је реч о другим сировинама за добијање анода, прерађено је и 1.185 тона ретура (106 % реализација плана), као и 302 тоне скрапа, односно отпадног бакра. Искоришћење се држало на 95 одсто, а овде се надају да ће до краја месеца, када буду пристигле све анализе из прерађене сировине, да достигне пројектованих 98 процената. Ради се са временским искоришћењем изнад 90 %, како је и зацртано. Потрошња нормативних материјала, пре свега, кисеоника и азота се, такође, кретала у предвиђеним границама. Мали пробој забележен је само на топитељима који су у функцији квалитета допремљених концентрата. Кисеоник и азот су били испод уговорених вредности, док је мазут у границама нормативних параметара. Понекад је долазило до дневног пробоја потрошње воде, како индустријске тако и пијаће, а врло често узрок је био квар на инсталацијама.
После октобарског рекорда, топионичари солидни у новембру Нисмо имали неочекиване, већ само три планска застоја који су били изнуђени због недостатка сировина за прераду, али су били неминовни ради минирања, пре свега, „аптејка“. Ниске температуре током новембра, које су падале и испод нуле, опоменуле су нас да још увек нисмо завршили припрему за зимски период. Тих дана имали смо проблем са влагом у ваздуху високог притиска (компресори усисавају атмосферски ваздух који у овом периоду садржи повишену влагу која тада смрзава унутар регулационог вентила). У неколико наврата дошло је до замрзавања ваздуха и немогућности регулационих вентила да обављају своју функцију, пре свега, вентила за проток кисеоника за флеш-пећ. Одмах смо преузели неопходне мере, тако да ових дана у погону имамо сервисере за сервисирање уређаја – сушача ваздуха који ће да елиминишу влагу из ваздуха, па се надамо да у предстојећем периоду неће бити замрзавања вентила. Остале припреме, колико је било могуће, већ смо обавили, па ни ту не очекујемо већа изненађења током зиме. Оно што је за очекивати јесте повећан садржај влаге у концентратима, али не у оној мери као претходних година када смо имали заиста велике тешкоће са влажним концентратима, пре свега, на вибро-ситу. Рудари су порадили на њиховим уређајима за елиминацију влаге у концентрату, тако да њен садржај не би требало да прелази десет одсто, што не смета. Али, када премаши 13 %-14 % као лани, онда је веома проблематично допремање до сушача концентрата. Остали агрегати су припремљени за наредни период и на њима се редовно интервенише током планских застоја – додао је технички руководилац Топионице.
Без обзира на заостатак у односу на новембарски план (90 % реализације), топионичари очекују да до краја месеца произведу 7.500 тона. У наредном периоду надају се предвиђеном приливу концентрата, као и реализацији планиране производње.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…