Почетак Актуелно Мајданпек После поплаве у Руднику бакра Мајданпек

После поплаве у Руднику бакра Мајданпек

3 друго читање
0
0
1,257

Настављена производња на Северном ревиру

 

Д. Анђелковић: Сачували смо људство и механизацију. – Д. Извонар: Производња на копу била обустављена само дан, а у флотацији четири дана

После поплаве у Руднику бакра МајданпекРБМ. – Да нису предузете благовремене мере заштите од поплаве, две етаже површинског копа Северни ревир Рудника бакра Мајданпек сигурно би биле поплављене. Али и поред тога ниво воде на дну копа порастао је за три метра, па је откопавање руде обустављено један , а у флотацији четири дана.
После поплаве у Руднику бакра МајданпекРеаговали смо на време: најпре смо опрему и механизацију са дна копа већ 15. маја изместили на сигурно, а онда изградили водосабирник у коме су радиле две пумпе. Направили смо и одводни канал који је прихватио све сливне површинске воде. И поред тога, ниво воде на дну копа повећао се за три метра. Како су кише престале, спустили смо ниво воде на метар и када све санирамо, спремни смо да наставимо пуну производњу. Важно је да смо сачували људство и механизацију захваљујући спремности запослених у све три смене да бране и одбране површински коп од поплаве – истиче управник Површинског копа РБМ-а Драгиша Анђелковић.
После поплаве у Руднику бакра МајданпекДок је трајала борба са воденом стихијом на дну површинског копа, производња је обустављена само један дан. После смо, упоредо са испумпавањем воде, наставили откопавање руде по ободима површинског копа, па је производња у флотацији била обустављена само четири дана. Сада нам предстоји санација штета насталих од поплаве и појачан рад како бисмо надокнадили мајски подбачај у производњи који, према проценама, износи између 20 и 30 процената – каже руководилац Развоја РБМ-а Дарко Извонар.
После поплаве у Руднику бакра МајданпекЈедна од последица поплаве била је и сужење главног транспортног пута, па се руда и јаловина одвозила заобилазним путем, што је значајно повећало и транспортну дужину и трошкове. Осим санације главног транспортног пута и поплављеног дна копа Северни ревир, запослене у РБМ-у чека и санација клизишта које је, иако раније санирано, опет прорадило током поплаве. Када све то буде завршено, у РБМ-у се надају да ће надокнадити подбачај у производњи изазван поплавом.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…