Почетак Актуелно Рударство Повећан капацитет одлагања кривељске јаловине у стари борски коп

Повећан капацитет одлагања кривељске јаловине у стари борски коп

2 друго читање
0
0
1,341

Померен одлагач од преко 300 тона  

 

Убацивањем две секције са носачима траке продужен транспортни система за 20-ак метара и тако омогућено огромној машинерији да се максимално, али крајње опрезно, још приближи копу и знатно смањи потребу да се јаловина накнадно гура булдозерима у провалију
Повећан капацитет одлагања кривељске јаловине у стари борски копКОП КРИВЕЉ
. – За непун дан и ноћ екипа рудара, машинаца и електричара, људи који раде на транспортрном систему за превоз јаловине са кривељског у стари борски коп, недавно је, уз помоћ дизалице и булдозера, продужила транспортну траку за две секције и тако створила услове да се одлагач тежак преко 300 тона помери напред. Убацивањем те две секције са носачима ролни добијено је двадесетак метара, што – по речима Предрага Голубовића, техничког руководиоца транспортног система – дужински делује мало, али за домет „стреле“ одлагача значи много. Ово је, иначе, његово прво померање од почетка рада након продужења “стреле” почетком 2010. године.
Повећан капацитет одлагања кривељске јаловине у стари борски копСуштина овог корака је повећање капацитета читавог транспотног система – каже Голубовић. – Померањем скраћујемо деоницу којом булдозери прегуравају јаловину до старог копа. Реч је о огромним количинама, а како немамо довољно булдозера, краћа релација омогућава нам да одложимо више јаловине, уз мање трошкове. Путем транспортног система раније је месечно превожено најмање 150.000 тона јаловине. Последњих месеци количине су вишеструко увећане тако да је само у мају овде одложено 458.000 тона, а овај подухват значи даље повећање капацитета одлагања. Повећан капацитет одлагања кривељске јаловине у стари борски копИдеално би било када би „стрела“ бацала јаловину директно у коп, међутим, због нестабилности терена веома је ризично поставити одлагач од преко 300 тона на саму ивицу старог борског копа, на материјал који се још није „смирио“.
Показујући пукотине испред одлагача, Голубовић нам рече да их будно прате како не би била угрожена безбедност људи и опреме. – По висини ово је јединствено одлагалиште у свету, где још нису изучене све законитости „понашања“, односно кретања огромне масе јаловине – наглашава наш саговорник. – Отуда ово што радимо има и извесна пионирска обележја. Због тога смо опрезни, пратимо понашање терена испод и око одлагача. Појачали смо мониторинг деформација одлагалишта и геодетска служба мерењима сваки други дан прати померања репера, њихових распона на пукотинама. Тек кад се све смири, у сардњи са стручњацима, проценићемо да ли и докле можемо да идемо даље.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…