Почетак Посете Председник компаније „Meco Minerals“ посетио РТБ Бор

Председник компаније „Meco Minerals“ посетио РТБ Бор

6 друго читање
0
0
973
Председник компаније „Meco Minerals“ посетио РТБ Бор

Успон пословне сарадње

 

Андреј Бенко, генерални менаџер најјаче светске компаније за производњу флотацијске опреме разгледаће, са најближим сарадницима, ток реконструкције басенских флотација. – С. Китаноски: Циљ посете је да осигурамо да инвестиције у које је РТБ Бор ушао гарантују успех, али и да урадимо пројекте и планове за будућност. – Б. Спасковски: Гарантујем да нема једног јединог промашаја. А, којом брзином радимо зависи од средстава. Не може се за четири године надокнадити оно што је изгубљено за тридесет
Председник компаније „Meco Minerals“ посетио  РТБ БорРТБ Бор.
– С посебним задовољством генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски представио је данас новинарима Андреа Бенка, генералног менаџера и председника најјаче компаније на свету за производњу флотационих машина, дробилица, млинова и читаве лепезе производа захваљујући којима се из сиромашне руде добија концентрат са 20, 25 и 30 процената бакра. Наводећи да пред њима седе људи чија фирма са Бором послује још од 1926. године, а њене дробилице још раде у борској флотацији, Спасковски је нагласио да је то најбољи доказ квалитета опреме коју производи садашња фирма „Meco Minerals“.
Председник компаније „Meco Minerals“ посетио  РТБ БорГосподин Андреј Бенко најзначајнија је личност из компанија за производњу опреме која је икада боравила у овој сали, која је икада посетила Бор и Србију – казао је Спасковски. – Циљ посете је разгледање онога што сада радимо, а то је реконструкција флотација у Бору и Мајданпеку, као и договор око будућих послова из области концентрације сиромашних руда и њиховог превођења у концентрат бакра који је исплативо топити. Данас смо започели и разговор који се односи на помоћ или поклон “Меца” граду Бору. Дефинисаћемо га касније, али је важна спремност председника компаније, и саме компаније, да се још више зближимо. Финска и Србија географски нису баш близу, али пословно јесу и могло би се закључити да нема раздаљине коју две успешне компаније не могу да премосте.
Председник компаније „Meco Minerals“ посетио  РТБ БорУ име делегације „Меца“ новинарима се обратио Саша Китановски, директор за централну и источну Европу. Он је најпре изразио задовољство што су гости фирме у којој „Мецо“ не види само пословног партнера, већ и пријатеља!
То је историја дужа од неких држава које постоје у региону – казао је Китаноски. – Историја која нам гарантује још бољу будућност и дужу сарадњу. Циљ ове посете је да осигурамо да инвестиције у које је РТБ ушао буду на нивоу који гарантује успех вашој компанији, али и да урадимо пројекте и планове за будућност. Желим да напоменем да је „Мецо“ као глобална компанија са „скандинавским геном“ присутна у Србији већ више од 100 година преко неких својих мањих фирми и експерата. Међутим, што је још важније, и Србија је присутна у „Мецу“. Доста људи пореклом из ових рударских регија водећи су стручњаци и менаџери у „Мецу“ и отуда Србију, а посебно Бор, сматрамо као свој дом. Зато бисмо хтели да допринесемо да тај дом буде лепши, бољи и да има бољу будућност него што је била последњих 15-20 година.
Одговарајући на питање новинара када је рок за завршетак реконструкције кривељске флотације, Благоје Спасковски је казао:
Председник компаније „Meco Minerals“ посетио  РТБ БорУ другом кварталу наредне године она ће сигурно производити концентрат далеко бољег квалитета са далеко бољим искоришћењем. Рачунамо да ће квалитет са садашњих 18 отићи на 21 до 23 процента, а искоришћење са 79 – 80, на 87 процената. Да смо нова постројења узели на кредит, само из разлике у искоришћењу метала могли бисмо да отплаћујемо ануитете. Кад сам већ код ануитета, то исто важи и за нову топионицу јер менаџмент који је данас на челу РТБ-а има искључиво економско-еколошки или еколошко-економски приступ. То значи да се овде не уради ништа, а да се не оцени студијом заштите животне средине коју оцењује држава Србија, ресорно министарство, и економијом коју ураде или економисти РТБ-а или квалификоване куће које, такође, подлежу ревизији светских кућа какве су Дилоит &Туш, ПКФ итд. Гарантујем да нема једног јединог промашаја. А, којом брзином радимо зависи од средстава. Не може се за четири године надокнадити оно што је изгубљено за 30. Рударство је грана где улагања не смеју да престану.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…