Почетак Посете Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакра

Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакра

14 друго читање
1
0
2,170

Вучић:  Не журимо са продајом РТБ-а, цена бакра је изванредна

 

За стратешко партнерство са РТБ-ом заинтересоване су руске и кинеске компаније, али нећемо журити са продајом јер компанија остварује добре пословне резултате захваљујући, пре свега, високој цени бакра на светском тржишту, изјавио је Александар Вучић и нагласио: – Морамо да се спремимо и за тренутак када цена бакра буде неупоредиво нижа него сада и зато јесмо за суштинску трансформацију, али да видимо како у међувремену да повећамо производњу. – Држава ће сигурно помагати, додао је, али новац мора да буде паметно и добро трошен. – РТБ Бор је најважнија компанија у источној Србији и у плану су улагања у геологију, отварање „Церова“ и набавку рударске опреме за „Кривељ“. – Б. Спасковски: Отварањем „Церова“ и повећањем производње у Јами приходи РТБ-а Бор били би знатно већи, а то би значило и веће учешће компаније у БДП-у државе, што је први и последњи циљ. Наш и државни. – РТБ је у овој години измирио приоритетне текуће и обавезе из УППР-а у вредности око 110 милиона долара, а само за рудну ренту држави платио 800 милиона динара, изјавио је министар рударства Александар Антић
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраМАЈДАНПЕК
. – Председник Србије Александар Вучић посетио је првог септембра Рудник бакра Мајданпек и његов површински коп „Јужни ревир“. Највеће и најстарије лежите бакра у граду подно Старице разгледао је са министрима рударства и привреде у Влади Србије, Александром Антићем и Гораном Кнежевићем, док је пре тога са министром просвете Младеном Шарчевићем посетио реновирану зграду Гимназије и Техничке школе. Председник Србије био је тога дана и у друштву првог потпредседника Владе Србије и министра унутрашњих послова Небојше Стефановића, првог човека „Путева Србије“ Зорана Дробњака и директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Марком Благојевићем.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраПовод за долазак највиших државних званичника у Мајданпек били су добри производни резултати које Рударско-топионичарски басен Бор остварује од прошле године и то захваљујући стабилном и прецизном раду нове топионице, али и знатно већој рударској производњи у мајданпечком руднику. Наравно, нити би нова топионица у Бору радила пуним капацитетом, нити би могла да буде повећана продукција у Мајданпеку да РТБ није имао разумевање и помоћ државе. Подсетимо, Влада је 2014. године помогла завршетак нове топионице са 30 милиона евра кредита, а помоћ државе није изостала ни у овој години, када су РТБ-у Бор из буџета Републике за обртна средства дате две милијарде динара. Тим новцем РТБ је платио струју и репроматеријал, а сопствена средства у истој вредности ослободио је за куповину рударске опреме у Мајданпеку ради повећања производње. За раскривање лежишта „Јужни ревир“, бржи долазак до руде и већу производњу купљено је шест камиона „белаза“, багер, бушилица, булдозер.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраПредседник Србије Александар Вучић имао је прилику да се на лицу места увери како ради нова опрема па је, импресиониран њеним „габаритима“, пожелео да изблиза види багер и поразговара са руковаоцем. Захваливши се свим рударима који напорно и тешко раде – не само за себе и своју децу, већ и за будућност Србије – пошто је, како је истакао, пословање РТБ-а Бор важно за државу, Александар Вучић је најпре објаснио новинарима порекло нове рударске опреме.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраБелоруске камионе марке „белаз“ договорили смо када смо били у посети председнику Лукашенку и белоруској влади. Мислим да смо успели да нађемо врхунске машине које могу да носе 220 тона. Дакле, он може да „понесе“ шест до седам ових кашика које му багер „комацу“ сипа, пошто је једна тешка 30 тона. „Белазови“ камиони набављени су по цени 2,1 милион евра, а, поређења ради, мислим да „катерпиларов“ кошта 3,9 милиона. Дакле, опрема је обезбеђена по веома повољним условима. Нашим стручним људима било је потребно седам дана да саставе једно возило, тако да нам је у будућности сигурно потребно више људи за склапање ових грдосија. Верујем да ће ти нови стручни људи доћи из школе коју смо данас посетили и помоћи да то убудуће брже радимо – казао је Вучић.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраПотребни су нам и „Кривељ“ и „Церово“ – додао је председник Србије – јер подаци говоре да је то 50 или тек нешто више од 50 процената нашег концентрата у топионици. То је озбиљан проблем јер на остатку се углавном губе паре, не зарађују се. Зато је важно да имамо нашу руду и због бруто домаћег производа, али и због тога да не бисмо губили, већ зарађивали велики новац. Говорим о великом новцу јер је цена бакра данас 6.750 долара за тону, а до пре само три-четири године била је 4.600 долара. То је огромна разлика у цени и данас се итекако исплати имати руднике бакра. По нашим проценама цена бакра ће расти и до 7.000 долара, можда чак достигне и 7.300 по тони, а то нам отвара велике могућности да убрзамо улагања у „Церово“, које је за нас најважније, и купимо дампере за „Кривељ“ – рекао је председник.

Много је глупости учињено у случају „Митилинеос“
Председник Србије Александар Вучић изјавио је у Мајданпеку да је учињено „много глупости“ у време када је настао дуг РТБ-а Бор према грчкој компанији „Митилинеос“ која је тужила државу Србију. Истакавши да је „за тај проблем знао од почетка“, Вучић је рекао: – Могли смо да се договоримо и исплатимо 35, уместо 40 милиона долара колико сада држава Србија треба да плати „Митилинеосу“, али би се нашли они који би питали зашто није урађено поравнање на износ од, рецимо, 30 милиона долара. То је то лицемерје којем смо изложени сваки дан – рекао је Вучић.
Вучић је објаснио да висока цена бакра неће потрајати довека, али да свакако овај период треба искористити да се новац уложи у оно од чега се може зарађивати. – Морамо да се спремимо за тренутак када цена бакра неће бити тако добра, односно када за две, три или четири године буде неупоредиво нижа него сада. Зато ми јесмо за суштинску трансформацију, али да видимо како у међувремену да повећамо производњу. Држава ће сигурно помагати, али новац мора да буде паметно и добро утрошен – казао је он, додавши да је РТБ Бор најважнија компанија на истоку Србије.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраЉуди из Бора и Мајданпека имају специфичан живот и они воле РТБ. Воле га мештани Кривеља, Злота и они у околини „Церова“. Оно што ћемо ми морати да урадимо јесте да платимо истраживања много више. Јер, ако смо на „Кривељској косини“ пронашли лежиште, а да смо буквално тек пробушили први камен, то значи да морамо много више да уложимо у геологију и мислим да ће то тек дати озбиљније резултате у годинама које долазе. У Мајданпеку имамо доста злата, то може бити додатни подстицај за развој региона и целе источне Србије, али не смемо заборавити и остале привредне гране јер не сме све да се ослони на РТБ – подвукао је Александар Вучић.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраЗа стратешко партнерство са РТБ-ом заинтересоване су, како је рекао, руске и кинеске компаније, али се неће журити са продајом јер компанија остварује добре пословне резултате захваљујући, пре свега, високој цени бакра на светском тржишту.
Разговарамо са више њих, долазили су и Руси, и Кинези, и још неки. Али, што се тиче „Бора“, није нам то сада, како би се рекло, „пред главу“. Није, јер је цена бакра изванредна. Да се не лажемо, нити би РТБ могао да плаћа струју и порезе, нити било шта друго да цена није оваква. Такође, да се не лажемо ни то, бакар је отишао у небеса заслугом Кинеза који имају комплетан монопол на светском тржишту бакра. Зато је важно да ове године из Мајданпека буде бар 4.000 тоне бакра више него 2016., а да наредне године буде седам до седам и по хиљада тона више него ове године. То би било од великог значаја за целу нашу земљу – рекао је Александар Вучић.
Педесет милиона за боље путеве у борској и мајданпечкој општини
Александар Вучић рекао је да је са директором „Путева Србије“ Зораном Дробњаком постигнут договор да се направе путеви Жагубица – Крепољин и Рудна Глава – Крш – Горњане и да ће за те путне правце бити издвојено 50 милиона. – Циљ је да спојимо борску и мајданпечку општину и да инвеститори више не заобилазе источну Србију због лоших путева. Мислим да ћемо то моћи да урадимо због суфицита у буџету који имамо, казао је Вучић.
Оцењујући посету председника Србије и ресорних министара Мајданпеку најбољим показатељем државне подршке РТБ-у и Тимочкој крајини, генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски подсетио је да Србија и РТБ располажу резервама од милијарду и 340 милиона тона руде.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраСамо у Мајданпеку је 400 милиона тона руде и овај рудник, са актуелним капацитетом, има обезбеђен полувековни рад. Овде се годишње, у флотацији коју смо завршили пре месец дана и у њу уложили 20 милиона евра, преради седам милиона тона руде, толики је капацитет новог постројења. „Јужни ревир“ је локација где је 1961. године први пут започета експлоатација бакра у Мајданпеку. Прешло се касније на „Северни ревир“, па се, ево, враћамо на југ и преосталих 240 милиона тона. Са капацитетом прераде који сам поменуо, овде имамо руде за наредних 35 година, а да до ње дођемо помаже нам управо механизација чију је набавку помогла Влада Србије. Од прве руде нас дели 120 метара и 16 милиона тона раскривке коју морамо уклонити. Док то овде радимо, руду откопавамо са Андезитског прста, где такође треба да сиђемо 160 метара испод актуелног нивоа и то ћемо радити наредних 12 месеци – објаснио је Спасковски.
Напомињући да ће се сви потрудити да се до нове руде стигне што пре, први човек РТБ-а рекао је да пуне ефекте од нове опреме очекује до краја године и то кроз повећање годишње производње за 4.000-4.500 тона бакра у концентрату више него прошле године. Већ у следећој, како је рекао, очекује се седам до седам и по хиљада тона бакра више него ове године.
Морам да кажем и то да смо завршили нову топионицу и да она данас успешно ради, а дима у Бору више нема. Битно је и то да се у њој топи концентрат који је 60% до 65% из домаћих сировина, а остатак је из увоза. Из увозних сировина, на име услужне прераде, зараде нема, па нас то приморава, поготово сада када је цена бакра добра, да што пре отворимо наше руднике. Ту мислим на „Церово“ које је надомак Бора и има огромне резерве – преко 210 милиона тона руде. Тиме попуњавамо топионицу и остварујемо знатно већу зараду. Улагања у „Церово“ су око 250 милиона долара, то није мали новац, али је новац који се мора уложити за две и по, највише две године и седам месеци. Отварањем „Церова“ и повећањем производње у Јами приходи РТБ-а Бор били би знатно већи, а то би значило и веће учешће компаније у БДП-у државе, што је први и последњи циљ. Наш и државни – казао је Спасковски и подвукао да је РТБ прошле године остварио приход од 200 милиона долара, а да до краја ове очекује 320 милиона долара. Имамо шансу, имамо механизацију, треба је додуше купити и за „Кривељ“ и „Церово“ , треба само да кренемо ка бољем сутра, у веће учинке. Зато до руде морамо доћи што пре – истакао је Благоје Спасковски.
Председник Србије изјавио у Мајданпеку да се држави исплати да има руднике бакраМинистар рударства и енергетике у Влади Србије Александар Антић истакао је да РТБ бележи добре пословне резултате и да је захваљујући тој чињеници борска компанија само у овој години платила рудну ренту у износу 800 милиона динара. За струју, текуће рачуне и старе дугове, РТБ је до сада платио 3,8 милијарди динара, чуло се од Антића.
РТБ је у овој години измирио приоритетне текуће и обавезе из УППР-а у вредности око 110 милиона долара! Успели смо да у 2016. опоравимо ову компанију и подигнемо производњу на преко 60 хиљада тона бакра. Ове године резултати ће бити још бољи јер већ сада, у односу на исти период прошле године, имамо за 12% већу производњу, а ЕБИДА је за седам месеци 37 милиона долара. То говори да је РТБ кренуо сигурним кораком у добром смеру, што је део политике ове владе и подршке коју је борској компанији дала. Нова опрема за Мајданпек је најбољи доказ оваквог државног опредељења и ми настављамо са модернизацијом РТБ-а у циљу његове укупне стабилизације – закључио је министар рударства Александар Антић.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …