Почетак Актуелно Представљамо жене РТБ-а Бор: Ксенија Траиловић („Јама“)

Представљамо жене РТБ-а Бор: Ксенија Траиловић („Јама“)

1 друго читање
0
0
1,667

Свако треба да ради оно што воли

 

„ЈАМА“. – Мало је жена рудара у непосредној производњи. Још је мање жена које су на лични захтев почеле каријеру рудара у јами Рудника бакра Бор као што је то учинила Боранка Ксенија Траиловић 1999. године. Почела је у јами и ту ће дочекати и пензију као и њен отац.
Представљамо жене РТБ-а Бор: Ксенија Траиловић ("Јама")есто сам слушала очеве приче о изазовима рударског посла. На основу тих прича заволела сам тај тешки и лепи посао и уписала смер за експлоатацију минералних сировина на Техничком факултету у Бору. Када сам стекла диплому рударског инжењера, тражила сам да радим у јами где је и мој отац радио. После приправничког стажа и рада у техничкој припреми, радила сам као инжењер у рудном телу „Брезаник“ на транспорту муља, односно на запуњавању откопаних простора хидрофлотацијском јаловином из флотације „Велики Кривељ“.
Представљамо жене РТБ-а Бор: Ксенија Траиловић ("Јама")Овако своју радну биографију прича дипломирани инжењер рударства Ксенија Траиловић која је, после 15 година у непосредној производњи у јами, прошле године постала руководилац сервисирања погона „Јама“. Под њеним руководством је 21 радник, односно девет жена и 12 мушкараца.
Рударски посао у јами, на пола километра испод земље, веома је одговоран. Баш као из прича мог оца, који је радио у рудном телу „Брезаник“, право рударство је на откопавању руде. Тај посао није лак јер тражи знање, одговорност и концентрацију и подразумева солидарност. На почетку ми није било лако јер рудари нису навикли на жене под земљом, али њихове сумње и отпор брзо су нестали када смо се у раду боље упознали – каже Ксенија. – Одговоран је и посао руководиоца сервисирања погона „Јама“јер треба организовати транспорт и извоз материјала и људи сервисним окном од површине до 15. хоризонта (500 метара испод земље) и обрнуто. Осим тога, ми бринемо и о чишћењу и одводњавању водосабирника на 15. хоризонту.
Представљамо жене РТБ-а Бор: Ксенија Траиловић ("Јама")Сада рудари имају пуно поверење не само у Ксенију као руководиоца сервисирања него и у жене машинисте (руковаоце извозних машина). Уосталом, на том радном месту у последњих тридесетак година налазе се, углавном, жене рударски техничари.
Нама женама није лако у руднику не само зато што се овде ради по четворобригадном систему. Младим женама и мајкама са малом децом још је теже јер треба ускладити сменске са породичним обавезама. Касније се и то превазиђе. Ја те проблеме нисам имала јер сам почела да радим када је мој син напунио девет година, али разумем младе колегинице – каже Ксенија.
После Ксеније и њеног оца рударска традиција у њеној породици биће прекинута јер је њен син завршио Пољопривредни факултет и уместо рударског шлема носиће бели мантил.
И жао ми је и није због тога, јер свако треба да ради оно што воли ако је данас то икако могуће – закључује Ксенија Траиловић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…