Почетак Актуелно Рударство При крају израда приступног пута до „Церова 2“

При крају израда приступног пута до „Церова 2“

0 друго читање
0
0
986

Раскривање почиње у септембру

 

При крају израда приступног пута до „Церова 2“У „Церову 1“ имамо још милион тона руде, па на „Церову 2“ до краја године треба да уклонимо око три милиона тона јаловине како бисмо стигли до 24 милиона тона руде и очували континуитет производње у наредних десет година – каже Видоје Адамовић, технички директор Рудника бакра Бор
ЦЕРОВО
. – Већ двадесетак дана на “Церову” се интензивно гради приступни пут до лежишта „Церово 2“. Његова дужина, од „Церова 1“, лежишта чије се откопавање приводи крају, до овог новог, чија експлоатација треба да почне крајем ове године, износи око 1.700 метара. Како нам је на лицу места рекао технички директор Рудника бакра Бор Видоје Адамовић, преостало је да се пробије још око 400 метара, а онда следи насипавање тврдим материјалом и довођење у функционално стање за транспорт тешке механизације до лежишта.

Експлоатација „Церова 1“ се завршава – рече нам Адамовић. – У њему имамо нешто преко милион тона руде, што је, за постојећи капацитет, довољно до краја године. Очекујем да у септембру – једном малом бушилицом, једним багером и са четири мања „белаза“ – почнемо раскривање „Церова 2“. За четири месеца треба да уклонимо око три милиона тона раскривке и дођемо до прве руде.
Да би до тога дошло неопходно је и измештање далековода, па у Руднику бакра Бор предузимају све мере да на “Церову” не дође до прекида у преради руде. Лежиште „Церово 2“ нешто је мање од „Церова 1“ – додаје Адамовић. – У њему се налази више од 24 милиона тона руде са средњим садржајем бакра од преко 0,3 одсто. То су резерве довољне за рад овог рудника наредне деценије са садашњим капацитетом од 2,5 милиона тона руде годишње. А, имамо пројекат, одобрење Министарства, сву валидну документацију за експлоатацију „Церова 2“. Остаје нам још да откупимо земљиште изнад самог лежишта, што ћемо, надам се, такође ускоро завршити.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…