Почетак Безбедност и заштита Приправност у РБМ-у због земљане бране “Шашки поток”

Приправност у РБМ-у због земљане бране “Шашки поток”

2 друго читање
0
0
767

Превентивно ојачана брана

 

Како под притиском воде услед обилних падавина не би дошло до пуцања, брана неактивног флотацијског јаловишта „Шашки поток“ превентивно осигурана. – За преусмеравање атмосферских вода припремљени канали до сочива. – У току израда пројектне документације за јачање бране и комплетно уређење флотацијског јаловишта, измештање пловеће пумпне станице и изградњу помоћних објеката за потпуну и трајну заштиту флотацијског језера
Приправност у РБМ-у због земљане бране “Шашки поток”РБМ
. – На земљаној брани “Шашки поток” неактивног флотацијског јаловишта Рудника бакра Мајданпек у ноћи између 5. и 6. марта дежурала је осмочлана екипа како због обилних падавина не би дошло до преливања воде и пуцања бране. Претходних дана припремљени су џакови песка за ојачавање зидова бране, али и механизација која би део сливних атмосферских вода са околних брда преусмерила у канале који би је одводили у сочива и тако спречили да дође до преливања.
Приправност у РБМ-у због земљане бране “Шашки поток”Будно пратимо ситуацију на језеру, али смо на упозорења из Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије превентивно урадили све што је било могуће – каже Бранислав Томић, први човек РБМ-а, наводећи да су о свему обавестили и рударску инспекцију. – Поучени искуством из прошле године, када су обилне падавине у мају, августу и септембру озбиљно запретиле бројним рударским постројењима, у претходна два дана подигли смо све снаге у стање приправности, предузели мере да појачаним ангажовањем механизације и људи из свих делова Рудника ојачамо насип да издржи притисак који би могле да створе најављене обилне падавине и повећани доток воде.
Приправност у РБМ-у због земљане бране “Шашки поток”Ништа нисмо препустили случају, па смо предвидели да ако доток атмосферских вода подигне ниво језера до забележеног у мају прошле године, сливне атмосферске воде преусмеримо у сочива, избегнемо да оне уопште дођу у додир са језерском. Оспособили смо колектор,радили на новим одводним каналима до сочива – додаје Јелена Ђурић, управница Флотације, и подвлачи да је реч о неактивном јаловишту где проблем стварају обилне атмосферске воде.
Благовремено и превентивно подигнут је степен приправности, ојачана брана, организована су дежурства, ангажована механизација, тако да је овај, најновији талас обилних падавина спремно дочекан – констатовао је приликом обиласка терена Благоје Спасковски, генерални директор РТБ “Бор” који је својим сарадницима у мајданпечком Руднику бакра из богатог искуства за деловање у сличним ситуацијама дао драгоцене сугестије.
Приправност у РБМ-у због земљане бране “Шашки поток”Ми смо прошле године започели израду пројектне документације за проверу стабилности и ојачање обе бране (уз “Шашки поток” и “Превој”) флотацијског јаловишта, укључујући и пратеће послове попут измештања пловеће пумпне станице и изградњу помоћних објеката. На основу ње предузећемо конкретне мере и побринути се за одвођење сливне атмосферске воде и трајно решити питање сигурности бране “Шашки поток”– каже Јелена Ђурић.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…