Почетак Актуелно Мајданпек Производња РБМ-а у 2017. за шестину већа од прошлогодишње

Производња РБМ-а у 2017. за шестину већа од прошлогодишње

4 друго читање
0
0
1,304

Новом опремом у нове рекорде

 

Настављен динамичан раст производње последњих година. – Контингент нове рударске опреме (шест дампера, багер, булдозер и бушилица), набављен уз подршку Владе Републике Србије, омогућио да се убрза раскривање нових рудних лежишта на Истоку “Јужног ревира”, а нове линије одводњавања да се оснажи припрема нових рудних етажа на Андезитском прсту
РБМ
. – Настављајући тренд динамичног раста производње мајданпечки рудари су 2017. годину завршили са резултатима који су у већини сегмената лествицу раста подигли на нове висине, увећавши најважнију – производњу бакра у концентрату за нових 16,5 процената. Истовремено, укупне ископине повећане су на 16,5 милиона тона, односно за децембарски учинак већи него у 2016, производња бакра у концентрату усталила се на скоро 1.700 тона месечно, уз одговарајуће количине злата и сребра. Искоришћење је повећано до планског, а квалитет концентрације углавном одговара захтеваном од топионице.
Због екстремно ниских температура чак и за познато оштру мајданпечку зиму, минула година није почела најбоље, а олујно снежно невреме и ледени дани узели су данак производњи, па су на површинском копу у јануару и фебруару 2017. укупне ископине биле мање од милион тона. Стабилизацијом времена стабилизована је и започела раст производња, а до пуног захуктавања дошло је у другој половини године укључивањем нове опреме. Да би се убрзало раскривање “Јужног ревира” и брже стигло до руде на радилишту Исток, уз помоћ Владе Републике Србије набављена је рударска опрема – најпре шест дампера марке “белаз” носивости 220 тона, потом багер “ПЦ 3000”, средином октобра и булдозер “коматсу” Д275АX, а ових дана и бушилица “Атлас цопцо” ДМЛ Е. То се одразило на укупне ископине које су се из месеца у месец повећавале, да би се у последњој трећини године приближиле планским. Новембарски резултат од близу два милиона тона укупних ископина рекордан је у последњих 20-ак година, а постигнут је са просечних 14,7 тешких возила у раду, што је дупло више него у јануару.
Све количине ископане руде испоручене су и прерађене у флотацији која је, како је година одмицала, остваривала све боље резултате – од јануарских 1.191 до октобарских 1.749 тона бакра у концентрату, као и одговарајуће количине племенитих метала. Са 17.700 тона бакра у концентрату, овогодишња производња је за око 2.500 тона већа од остварене у 2016., при чему је и искоришћење повећано на 84,15 одсто и скоро доведено на планско.
Посебан изазов у производњи РБМ-а током године која је истекла представљале су воде. Требало је убрзати одводњавање површинског копа “Јужни ревир”, обезбедити водоснабдевање флотације и завршити измештање корита реке Мали Пек. Одводњавање површинског копа “Јужни ревир” је обавеза од изузетног значаја будући да најдиректније утиче на континуитет производње, јер ствара услове за отварање рудних етажа на Андезитском прсту – једином радилишту са којег је 2017. ископава руда, док се до ње не допре на Истоку чије се раскривање убрзава. Током 2016. године ниво воде у језеру на дну површинског копа “Јужни ревир” оборен је за 13 метара, а 2017. чак 43. У погону флотације много напора, интервенција и улагања изискивало је обезбеђење техничке воде, посебно због дугог сушног периода, локације пловеће пумпне станице, али и слабих тачака у систему, на пумпама и веома дугом цевоводу. Радовима на измештању и последње деонице новог корита реке Мали Пек заокружени су бројни инфраструктурни захвати условљени планским проширењем површинског копа које су последњих година запослени у РБМ-у морали да обаве упоредо са редовним радним и производним активностима.
У сваком случају, током 2017. године мајданпечки рудари дали су знатан допринос укупној производњи РБМ-а од почетка радова 1961. Будућност рударења у Мајданпеку сагледава се на “Јужном ревиру” и ослоњена је на рудне резерве које руднику обећавају још неколико деценија.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…