Почетак Актуелно Мајданпек Производња у РБМ-у ове године наставила да расте

Производња у РБМ-у ове године наставила да расте

2 друго читање
0
0
887

Ухваћен залет

 

За 50 дана ове године подигнуто 2,5 милиона тона укупних ископина, што је за трећину више него у прва два месеца прошле. – Са 2.600 тона, од почетка године до 19. фебруара, прозводња бакра у концентрату за 200 тона већа од двомесечне, а пораст производње повољан и код племенитих метала
Производња у РБМ-у ове године наставила да растеРБМ
. – Сталан раст производње у Руднику бакра Мајданпек, као њено обележје последњих година, настављен је и на почетку ове. Иако још не успевају да достигну планске захтеве, рудари Мајданпека су са скоро 2,5 милиона тона укупних ископина до 20. фебруара за трећину надмашили количине прошле године дате за прва два месеца (за 59 дана). Притом, остварење на бакру у концентрату је са 2.600 тона (за 50 дана ове године) за скоро 200 тона веће од двомесечног учинка прошле, а повећање је знатно и у производњи племенитих метала: злата и сребра.
На површинском копу РБМ-а, на радилишту “Андезитски прст”, ископано је 850 хиљада тона руде, а са тог и радилишта „Исток 1“ на „Јужном ревиру“ уклоњено 1,6 милиона тона раскривке. “Транспортни систем 1” је учетворостручио учинак и тако смањио трошкове раскривања, а подаци говоре да се са најнижих етажа “Андезитског прста”, на којима се ради последњих месеци, ископава руда у којој је садржај метала већи од планских очекивања.
Производња у РБМ-у ове године наставила да растеУпоредо са производњом, побринули смо се за бољи распоред и ангажовање великих рударских машина са циљем да подигнемо ефикасност – каже Горан Репеџић, главни пословођа производње на површинском копу РБМ-а: – Заменили смо локације два багера, па на “Истоку 1” (са багером ПЦ 2) рачунамо на брже раскривање, а на рудном лежишту “Андезитски прст” (са багером ПЦ 3) долазимо до сигурније производње (са мање влажне руде која је стварала проблем рудном дробљењу), а и до преко потребног континуитета на руди. Та замена је захтевала одређено време, а на учинак ће се тек одразити. Осим тога, снажни удари снежног невремена већ су нам на извесно време “избацивали” из функције “Фазу 1” транспортног система и умањивали резултате на раскривци.
У флотацији и даље успевају да прераде све испоручене количине руде, а како су до половине фебруара произвели укупно 2.400 тона бакра у концентрату, колико је дато и за прва два месеца прошле године, наставак месеца су искористили да увећају производњу и приближе је планираној.
Производња у РБМ-у ове године наставила да растеИако су временске прилике биле повољније од прошлогодишњих, рад у зимским условима тражи додатно ангажовање запослених на припреми и одржавању комплетне опреме, постројења и система – истиче Јелена Ђурић, управница флотације. Наглашава да се производња ослања на рад свих шест секција и пун капацитет нових флотационих машина: – Наравно, у првом плану је производња, али, поред количина које су на корак до планских, настојимо да концентрат буде захтеваног квалитета, да смањимо влажност и искоришћење одржимо на изузетно високом нивоу и сасвим приближимо планском.
Иако смо у многим сегментима производње достигли или смо на корак до планских захтева, иако смо обавили бројне и велике послове, морам да нагласим да нема места ни најмањем опуштању, ни на једној позицији. Јер, очекује нас још пуно мукотрпног посла за остварење планиране производње и обавеза на раскривању „Истока 1“ где смо од руде још увек веома далеко, а до ње треба стићи што пре – наглашава Бранислав Томић, директор РБМ-а.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…