Почетак Актуелно Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2018. године

Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2018. године

1 друго читање
0
0
1,432

Рударство боље за седам, а металургија за шест одсто

За три месеца у Бору и Мајданпеку откопано четири милиона тона руде, чијом прерадом је добијено 10 хиљада тона бакра у концентрату. – У „Великом Кривељу“ производња је, у односу на мајданпечку, била преко милион тона ископина „тежа“. – У новим металуршким погонима од јануара до марта произведено 17.358 тона анодног, односно 15.580 тона катодног бакра, а дато и 20 одсто злата више од плана
Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2018. годинеРТБ
. – У Рударско-топионичарском басену Бор у првом кварталу ове године укупне ископине биле су „тешке“ 8,75 милиона тона. Откопано је четири милиона тона руде, чијом је прерадом добијено 10 хиљада тона бакра у концентрату. Од јануара до марта уклоњено је и 4,75 милиона тона раскривке, што је за четвртину више него у истом периоду прошле године. Производња у сва три басенска рудника је, у односу на прво тромесечје лане, повећана за седам одсто.
Производња РТБ-а Бор у првом кварталу 2018. годинеУ „Великом Кривељу“ и производња је велика. У односу на мајданпечку она је преко милион тона ископина „тежа“, али је тек шест одсто боља од лањске на руди и 15 процената на раскривци. Тамо је за три месеца откопано 2,4 милиона тона руде и скинуто толико јаловине, а дато је пет хиљада тона бакра у концентрату.
У Руднику бакра Мајданпек је за три месеца дато 4.500 тона бакра у концентрату, односно хиљаду тона више него прошле године. Паралелно са откопаних око милион и по тона руде, до марта је скинуто и 2,34 милиона тона раскривке.
С друге стране, за три месеца у новим металуршким погонима произведено је 17.358 тона анодног, односно 15.580 тона катодног бакра, а дато је и 20 одсто злата више од плана. У првом тромесечју на селену је забележен највећи скок у односу на план, од чак 40 процената, јер је дато 7.300 килограма овог производа. Производња сребра (1.486 килограма), паладијума (13,2 килограма) и плавог камена (254 тоне) у том периоду била је такође преко плана, а сумпорне киселине (72.039 тона) на нивоу прошлогодишње.

Продаја свих ових производа, изузев злата наравно, које се предаје Народној банци Србије, утицала је на то да у првом кварталу ове године Рударско-топионичарски басен Бор оствари за трећину већи извоз у односу на исти период прошле године. Девизни прилив од продаје бакра, паладијума, селена, сумпорне киселине и плавог камена у прва три месеца износио 54,3 милиона долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …