Почетак Актуелно Металургија Првог децембра почиње доказни период рада нове топионице

Првог децембра почиње доказни период рада нове топионице

10 друго читање
1
0
1,066

Флеш-смелтинг технологија на провери

Доказивање радних параметара нове флеш-пећи, односно тестирање које треба да покаже и докаже да нова топионица задовољава услове из гаранције за добро извршење посла, трајаће три месеца. – Протоколом тестирања предвиђено да се у флеш-топионици и фабрици сумпорне киселине испитају бројне перформансе
РТБ
. – Онако како је и предвиђено „Уговором о пројектовању, набавци и извођењу радова на изградњи флеш-топионице за производњу 80 хиљада тона бакра годишње, са фабриком сумпорне киселине“, првог децембра почеће доказивање радних параметара нове флеш-пећи. Доказни период, односно тестирање које треба да покаже и докаже да нова топионица задовољава услове из гаранције за добро извршење посла, трајаће три месеца, дакле сигурно до краја фебруара наредне године, чуло се, поред осталог, на седници Управног одбора РТБ-а Бор одржаној 17. новембра.
У складу са методама тестирања заснованим на међународно признатим стандардима, доказивање радних параметара нове флеш-пећи спровешће акредитована лабораторија борског Института за рударство и металургију. Тестирањем треба да се докаже искоришћење до блистер бакра 98,5 процената у односу на укупан бакар у концентрату и везивање 98 одсто сумпора у односу на укупан сумпор у концентрату који се шаржира.

Пошто флеш-смелтинг технологија захтева висок капацитет због смањења трошкова и већег искоришћења бакра и сумпор-диоксида, у доказном периоду нова топионица треба покаже да може да претапа 53 тоне сувог концентрата на сат или 1.245 тона дневно, као и да производи 240 тона анодног бакра на дан. А, притом, емисија и имисија штетних материја у ваздуху, води и земљишту треба да буде испод законом прописаних вредности.
Зато је протоколом тестирања предвиђено да се у флеш-топионици, између осталог, испитају следеће перформансе: капацитет топљења, садржај бакра у ФСФ (фласх смелтинг фурнаце) бакренцу и шљаци, садржај прашине и сумпор-диоксида у излазном гасу из сушача, потрошња водене паре сушача, али и техничког кисеоника, азота и мазута у флеш-пећи, капацитет хлађења и пречишћавања отпадног гаса, производња засићене водене паре итд. У новој фабрици сумпорне киселине, пак, у наредна три месеца треба да се докаже капацитет постројења и емисије сумпор-диоксида и сумпор-триоксида.
Све пројектоване параметре, од емисије SО2 у атмосферу, до температуре, притиска и технолошког искоришћења метала, заједничким снагама доказиваће представници РТБ-а Бор, финског „Оутотека“ и канадског „СНЦ Лавалина“.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Један коментар

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …