Почетак Актуелно Мајданпек Пуштена у рад пумпна станица Дебели Луг

Пуштена у рад пумпна станица Дебели Луг

3 друго читање
1
0
1,388

Обезбеђена техничка вода за флотацију

 

Сопственим снагама активирано постројење које није радило десет година. – Обезбеђена техничка вода за заптивање муљних пумпи и хлађење редуктора млинова са шипкама
Пуштена у рад пумпна станица Дебели ЛугРБМ
. – У Руднику бакра Мајданпек сопственим снагама успели су да оспособе и пусте у рад постројење за обезбеђење техничке воде за флотацију. Реновирали су и пустили у рад пумпну станицу Дебели Луг која је некада за флотацију допремала свежу техничку воду.
Ово постројење није радило десет година због мање производње и великих трошкова. Када је искључено, радило се повратном водом из језера. Пуштена у рад пумпна станица Дебели ЛугПумпну станицу Дебели Луг успели смо да активирамо посебним ангажовањем запослених у машинском и електро одржавању филтраже – каже Војислав Новаковић, технички руководилац Јаловишта и водоснабдевања.
Првенствени циљ ове пумпне станице је да обезбеди техничку воду за флотацију, односно, за заптивање свих муљних пумпи у флотацији, за хлађење редуктора на млиновима са шипкама. То је сложен систем и дугачка линија. Водозахват реке Велики Пек је у селу Дебели Луг где се налази и брана. Одатле се вода усмерава према пумпној станици. Читав километар она долази бетонским цевоводом у таложнике испред пумпне станице.
У пумпној станици су увек биле две исправне КСБ пумпе WЛ 200 и пумпале воду са коте 320 до округлих резервоара запремине хиљаду кубика изнад флотације, односно изнад кречане, на коти 595. Пуштена у рад пумпна станица Дебели ЛугТребало је све то оспособити, а проблем је био што је, када је пуштена вода из јаловишта, прекинут потисни цевовод на Каменици, па га је требало санирати и урадити бај-пас са огромним вентилом пречника 600 мм. Вентил смо сервисирали искористивши застој у раду флотације због примарне дробилице. Највише посла било је у пумпној станици јер су пумпе стајале 10 година као и хидрофорска посуда за коју нисмо знали у каквом је стању. Како је то суд под високим притиском, било је ризично радити, али, на срећу, све је урађено како треба. О томе говори добијени сертификат – каже Новаковић.
Све је урађено сопственим снагама: водозахват је очишћен, проверене бетонске цеви до таложника испред пумпне станице, сервисирани електромотори пумпи од 500 кw у Производним услугама, потисни цевовод пречника 500 мм је на спорном месту преспојен 10-12 метара, шахта на Каменици блиндирана, вентил сервисиран, па је вода ишла у четвртасте базене и “хранила” флотацијску производњу водом… У десном резервоару је техничка вода за заптивање муљних пумпи и хлађење редуктора млинова са шипкама, а у левом је и даље повратна вода за рад кречане за растварање реагенаса.
Јелена Ђурић, управница Флотације, наглашава да је реч о потезима који подижу оперативну спремност погона будући да се та вода користи и у производњи и за одржавање пумпи: – Све смо урадили у сопственој режији и без додатних улагања. Овом линијом од прихватних базена до флотације снизићемо трошкове одржавања пумпи и уједно имати техничку воду и за друге сврхе.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Један коментар

  1. Milovan

    2. децембра 2015. у 15:04

    Bravo za majstore R.B.M I RUKOVODSTVO.

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…