Почетак Корпоративна одговорност Радна група Владе Србије за надзор свих потенцијалних загађивача реке Пек утврдила:

Радна група Владе Србије за надзор свих потенцијалних загађивача реке Пек утврдила:

11 друго читање
0
0
2,218

Zijin испунио на време све захтеве инспекцијског тима

Констатовано да је Serbia Zijin Copper реализовала наложене мере за повећање ефикасности пречишћавања вода у мајданпечком руднику, али и да компанија предузима низ других мера са циљем да смањи утицај своје активности на животну средину и корак по корак реши нагомилане наслеђене проблеме у овој области. – Похваљен пројекат који није био део наложених мера, а односи се на повраћај 95 одсто процесних вода из филтраже у погон флотације мајданпечког рудника. – Желимо да Serbia Zijin Copper буде пример да рударство у Србији може да буде зелено, јер је то основни смисао напретка када је ова индустирјска грана у питању, рекао Дејан Милијановић
SERBIA ZIJIN COPPER
. – Радна група Владе Републике Србије за надзор свих потенцијалних загађивача реке Пек и инспекцијски тим проверили су дан пре рока (29. априла) да ли је Рудник бакра Мајданпек испунио све захтеве везане за елиминисање утицаја на квалитет воде у реци. Констатовано је да је Serbia Zijin Copper реализовала наложене мере за повећање ефикасности пречишћавања вода у мајданпечком руднику, али и да компанија предузима низ других мера са циљем да смањи утицај своје активности на животну средину и корак по корак реши нагомилане наслеђене проблеме у овој области. Компанија је добила и похвалу за реализацију пројекта који није био део наложених мера, а односи се на повраћај 95 одсто процесних вода из филтраже у погон флотације мајданпечког рудника.
Радна група у чијем саставу су, поред осталих, били помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић, помоћник министра заштите животне средине Дејан Фурјановић, као и рударски, водни и инспектор заштите животне средине, уверила се том приликом да је мајданпечки рудник учинио све за доследну реализацију наожених мера. Најпре је детаљно била информисана о свим активностима, а онда је и на лицу места видела учињено. Компанија је очистила постојеће таложнике за прихват атмосферских вода и изградила нове за механичко пречишћавање отпадних, замуљених вода, као и за перионицу тешких и других возила. Иако то није била обавеза Компаније, од материјала који се деценијама таложио очишћено је и корито реке Мали Пек, и то у делу који није у рудничкој зони, у дужини од скоро 300 метара. Компанија је прихватила и обавезу да изгради још један додатни таложник, како је сугерисано приликом контролног надзора, а преузела је и обавезу редовног испитивања и вођења дневника о квалитету отпадних вода.
Помоћник министра рударства и енергетике Дејан Милијановић изразио је задовољство што су Зијин и Министарство рударства и енергетике “на истом путу”, када је реч о заштити животне средине: – Желимо да Serbia Zijin Copper буде пример да рударство у Србији може да буде зелено, јер је то основни смисао напретка када је ова индустирјска грана у питању. Не рударство по било коју цену, већ оно које може да буде одрживо и које мора да буде зелено и у сагласју са законима природе и законима заштите животне средине – нагласио је Милијановић.
Представници Радне групе наговестили су своје чешће присуство у овој средини и активно праћење потенцијалних загађивача реке Пек, а све са циљем да се постигне нулто загађење. Представници Zijina навели су да ће стриктно спроводити наложене мере инспекцијског тима, али и да ће континуирано радити у области заштите животне средине.
Проблеми историјског наслеђа ће, како су обећали, бити решавани корак по корак до коначне замисли “да воде буду бистрије, а планине зеленије”. Радиће се према стандардима унапређења животне средине до “зеленог рудника” и плану да рудник касније буде врт, а рударство зелена индустрија. У филтражи је већ пуштен у рад систем који 95 одсто процесних вода враћа назад у флотацију, а у области заштите животне средине обављени су и бројни послови око пошумљавања и озелењавања рударских површина.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Корпоративна одговорност

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …