Почетак Актуелно Расте извоз РТБ-а, бакар из Бора купују Кинези

Расте извоз РТБ-а, бакар из Бора купују Кинези

2 друго читање
0
0
1,301

У Кину отпремљено 750 тона бакра

РТБ. – Од почетка године РТБ Бор је на страном тржишту продао 17.650 тона бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 25 одсто већи извоз него у истом периоду прошле године. Девизни прилив од продаје робе у иностранству за седам месеци износи 125 милиона долара. Борски бакар квалитета „четири деветке“ традиционално се продаје у Хрватској, Турској, Бугарској и Немачкој, а у јулу је први пут бродским контејнерима отпремљено и 750 тона бакра у – Кину!
Енглези су за 2,6 тона борског сребра купљеног од јануара до јула платили РТБ-у Бор милион и 372 хиљаде долара, а додатних 1,2 милиона долара издвојили су за паладијум и платину. Пољаци су за селен и плави камен који је у претходних седам месеци отпреман из Бора платили укупно 1,6 милиона долара. У истом периоду пут Румуније, Грчке и Бугарске отишла је и сумпорна киселина вредности 247 хиљада долара, па је укупан девизни прилив од продаје робе у иностранству током претходних седам месеци 124,7 а долара, што је за четвртину више него у истом периоду прошле године.
Приход РТБ-а Бор од продаје бакра само у јулу је 17 милиона долара, а компанија је зарадила и додатних 600 хиљада долара од продаје сребра, плавог камена и сумпорне киселине. Све то је РТБ-у Бор обезбедило укупан извоз у јулу вредан 17,6 милиона долара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Поводом Светског дана шума: Озелењено 130 хектара деградираних рударских површина

Шуме су „плућа“ планете, чувајмо их Обнављање шумских екосистема и повећавање територије п…