Почетак Актуелно Мајданпек РБМ наставља радове за пресељење пловеће пумпне станице

РБМ наставља радове за пресељење пловеће пумпне станице

6 друго читање
0
0
1,464

Циљ – припрема потисног цевовода

Измештање пловеће пумпне станице мораће да сачека 2019. годину, јер се приступни пут, понтон и електрорадови планирају за пролеће. – У Филтражи припремају компресорску станицу, а филтер-преса ће се у производњи наћи наредне године

РБМ наставља радове за пресељење пловеће пумпне станицеРБМ. – После дуже паузе у Руднику бакра Мајданпек настављени су радови у оквиру пројекта пресељења пловеће пумпне станице, посебно значајне за снабдевање флотације техничком водом. Њено измештање у средњу увалу флотацијског језера, пројекат је који обезбеђује сигурно водоснабдевање и рад флотације независно од временских прилика, па се томе поклања потребна пажња. Реч је о инвестицији вредној око 1,3 милиона евра која је добрим делом остварена.
РБМ наставља радове за пресељење пловеће пумпне станицеПосле дуже паузе, радови се интензивно настављају са циљем да се потисни цевовод у потпуности монтира и заврши до почетка лошег времена, односно, зиме. Остало је још око 50 метара цеви да се постави до самог језера и осам метара до “убода” у потисни цевовод. Како цеви нису набављене, договорено је да АД „Wоод“ који изводи радове у РТБ-у, заправо РББ-у, позајми 60 метара које ће сада бити монтиране – каже Светомир Мустецић, помоћник директора РБМ-а за инвестиције. – Поред монтаже цевовода, биће урађена и шахта за ваздушни вентил, као и шахта за испуст. За пролеће ће остати припајање старом потисном цевоводу, али и монтажа новог понтона, пумпне станице и повезивање свега на понтону.
РБМ наставља радове за пресељење пловеће пумпне станицеКада је реч о изради приступног пута и платоа, Мустецић објашњава да постоји одобрење, али још увек није расписан тендер, па ће радови сачекати почетак наредне године. До тада, преко зиме, треба да се заврши понтон, што не би требало да представља проблем и као најважније, да се обаве неопходни електрорадови који још нису уговорени.
У РБМ-у истичу да су кризу у снабдевању флотације водом овог лета избегли захваљујући кишној години, те да су ушли у њен стабилнији период тако да ће следеће моћи да наставе радове. Упоредо, са посебном пажњом, припремају се новине у погону филтраже. – За испоруку је већ спремна филтер-преса, која након сређивања одређених формалности треба да стигне. Интензивно радимо на припреми изградње компресорске станице. У току је израда пројекта, пошто је пројектовање за монтажу пресе у самом погону филтраже засад на чекању. У међувремену ћемо се побринути да носивост крана са 3,5 подигнемо на пет тона. Зато се након спроведеног тендера очекује избор извођача радова – детаљно је објаснио све предвиђене послове Светомир Мустецић и закључио: – Филтер-преса ће се у производном процесу наћи, вероватно, тек наредне године. То не би требало да буде проблем јер је, захваљујући новој вакуум-пумпи, влага у концентрату оборена на седам до 8,5 одсто, због чега су приоритет могли да добију друга постројења и радови.
У Флотацији мајданпечког Рудника бакра све ово обављају упоредо са редовним послом и производњом којима се даје приоритет. Посебно подвлаче, да су у реализацији поменутих послова у великој мери ослоњени на сопствене ресурсе.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…