Почетак Посете РБМ посетили студенти Рударско-геолошког факултета из Београда

РБМ посетили студенти Рударско-геолошког факултета из Београда

3 друго читање
0
0
1,032

 Производња бакра изблиза

Студенти треће године Рударског инжењерства обишли су погоне мајданпечког Рудника бакра, упознали процес производње и моћну рударску опрему
РБМ
. – Група од 60 студената треће године Рударског инжењерства на Рударско-геолошком факултету Универзитета у Београду, у оквиру своје стручне праксе, данас је посетила Рудник бакра Мајданпек и упознала се са свим фазама производног процеса. Уз своје професоре, имали су добре домаћине међу запосленима у РБМ-у који су били спремни да одговоре на сва питања будућих колега и пруже им све информације о руднику, технологији и опреми.
На првом кораку, на површинском копу РБМ-а, студенти су могли да погледају како се одвија монтажа новог хидрауличног багера „коматсу“ ПЦ 3000, да добро погледају гусенице од којих свака тежи по 26 тона, али и да виде са колико се спретности, знања и стручности делови склапају у моћну машину. Потом су, од дипломираног инжењера геологије Бобана Голубовића и дипломираног рударског инжењера Синише Филиповића, техничког руководиоца копа, добили све информације о површинском рударењу, о историјату, перспективи. На путу до Флотације, видели су погоне дробљења и филтраже, али и јаловиште. Процес флотације је већину оставио без даха, а студенти на смеру Припреме минералних сировина са посебним интересовањем су загледали нове флотационе машине и Ивану Раденковићу, инжењеру оперативе, поставили бројна питања.
У Мајданпеку сам први пут и одушевљен сам оним што сам видео – рече нам Милић Радовановић, истичући да је уписао Подземну експлоатацију лежишта минералних сировина, па тако искористио прилику да у Бору сиђе у Јаму. – Ја сам из Ресавице која такође има рудник, али у којем је све старо и неупоредиво мање уређено. Све ово је боље, а нове машине говоре да овде има перспективе.
И његов колега Урош Димитријевић је из рударске средине, из Лазаревца, а определио се за Површинску експлоатацију лежишта минералних сировина. – Код нас је другачије, јер имамо угљенокоп. Овде се све ради на други начин. За неког ко је, као ја, једном ногом већ закорачио у рударство, ово је веома инспиративно
Студенти су пажљиво загледали кашику новог багера, правили рачунице шта и колико једним захватом може да уради, запиткивали за техничке карактеристике појединих машина, али и за цену моћне опреме. Имали су мали милион питања о процесу рада за дипл. инж. рударства Јагодинку Богдановић из Службе безбедности и заштите здравља на раду, а један од њихових професора, др Драган Игњатовић, своје утиске о овој посети овако је сумирао:
Студенти су видели Бор, данас и Мајданпек, те тако заокружили читав један циклус везан за производњу бакра. Ово су студенти који, углавном, гравитирају према рудницима угља и они су све претходне праксе обавили у Колубари или Костолцу, па нам је жеља била да виде и овај тип рудника. Могу вам рећи да су одушевљени оним што су видели и да ће им много значити. Можда ће неко од њих доћи и у ове крајеве да ради, зато што су видели други тип технологије. До сада су, углавном, слушали о континуалним технологијама, а сада су видели и дисконтинуалне, посебно су их интересовали велики дампери, нови багери-кашикари, употпунили су своја знања о рударству.
И студенти и професори напустили су Мајданпек пуни утисака и прича у којима би ускоро и сами могли да буду актери.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Посете

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…