Почетак Актуелно Мајданпек РБМ-у стигла дуго очекивана вакуум пумпа за филтражу

РБМ-у стигла дуго очекивана вакуум пумпа за филтражу

8 друго читање
0
0
1,302

 Улагање у мању влажност концентрата

Нова пумпа треба да помогне до обезбеђења трајног решења – набавке филтер-пресе која се очекује почетком јесени. – Капацитет извлачења воде је девет кубних метара на сат
РБМ-у стигла дуго очекивана вакуум пумпа за филтражуРБМ
. – У филтражи, производној целини Рудника бакра Мајданпек, у оквиру погона флотације, са великим нестрпљењем, и очекивањима, дочекана је вакуум пумпа, вредна око 50 хиљада долара. Стигла је 21. фебруара са циљем да помогне да се влага концентрата спусти на планирних девет процената. Будући да у филтражи ништа од опреме није обновљено од самог почетка њеног рада, а и због дотрајалости постојећих вакуум-пумпи „Оливер“, ова пумпа представља прелазно решење, док се не обезбеде нове филтер-пресе „Метсо минералс“.
РБМ-у стигла дуго очекивана вакуум пумпа за филтражуРади се о вакуум-пумпи кинеске производње са каишним преносом. Она има мотор снаге 132 киловата и пренос од 340 обртаја у минуту, проток ваздуха 116 метара кубних у минуту и капацитет извлачења воде од девет кубних метара на сат. Темељ и све инсталације за повезивање пумпе у филтражи благовремено су припремљени, па предстоји да само сервисер буде присутан приликом монтаже и пуштања у рад. Њеним увођењем у рад стећи ће се услови за смањење влаге до девет одсто – рекао нам је Светомир Мустецић, помоћник директора РБМ-а за инвестиције.
„Метсо минералс“ филтер-пресе би у најбољем случају могле да стигну почетком јесени. – Већ дуже време чинимо све да смањимо влажност концентрата са стварно дотрајалим пумпама у филтражи које је више немогуће сервисирати. Међутим, могућности су нам у великој мери исцрпљене, па ће нам ова вакуум пумпа представљати добро прелазно решење, док са филтер-пресама не обезбедимо трајно, а све са циљем да влажност концентрата буде на захтеваном нивоу за потребе топионице – додаје Јелена Ђурић, управница флотације.
Проблем влажног концентрата са садашњим квалитетом опреме је тешко решив, посебно када је и влажност руде већа од планиране. – Са постојећом опремом постизање вакуума од потребних осам бара је немогуће, па ће нам ова пумпа помоћи да влажност концентрата приближимо планском захтеву, док се не стекну услови за увођење нове опреме, односно, набавке филтер-пресе – каже и Бранислав Томић, директор РБМ-а.
У РБМ-у је филтража једина производна целина у којој, до ове набавке вакуум-пумпе, није било већих инвестиција у оквиру стварања услова за већу и квалитетнију производњу.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…