Почетак Актуелно Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

2 друго читање
0
0
362

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата

У оквиру застоја још једном су прегледана сва критична места у Топионици и кориговано оно што се током пробног рада, али и тестирања опреме са материјалом показало као слаба тачка. – Д. Живуловић: Све ово смо радили како бисмо додатно побољшали еколошке ефекте металургије бакра. Слика је, руку на срце, и без ових интервенција непоредиво боља него раније, али увек има места за побољшање

ТИР. – Два месеца пробног рада реконструисаних погона у Топионици и рафинацији показала су борским металурзима која опрема представља уско грло у производњи катодног бакра и доказала да је редовно одржавање кључ за већу ефикасност. Због тога је у последњој декади новембра организован застој у оквиру кога су још једном прегледана сва критична места у Топионици и кориговано оно што се током пробног рада, али и тестирања опреме са материјалом показало као слаба тачка.

Како бисмо повећали капацитет сушења концентрата, додали смо два реда грејних елемената у новом парном сушачу. Он је имао капацитет 100 тона концентрата на сат, а инсталирањем додатних грејних елемената, али и уградњом цеви за пнеумаксе у следећој фази, повећаћемо га на до 150 тона концентрата по сату. Заменили смо, иначе, оба пнеумакса која служе за транспрот прашине и уградили два потпуно нова. Због новог сушача смо реконструисали и траку испод међубункера од 400 тона, како би више шарже могло да путује ка њему. Такође, репарирали смо и вентилатор који има задатак да усмери отпадне гасове из сушача – рекао нам је заменик руководиоца Топионице Драган Живуловић.

Он је додао и да је уграђена још једна хауба за фугитивне гасове на почетку конверторске хале, која додатно треба да побољша извлачење гасова из овог објекта. – Од осталих послова поменуо бих замену траке на Одељењу припреме, али и оне испод бункера од 400 тона код старог сушача. Санирали смо и кранску стазу у хали конвертора и заменили оштећене делове шина – испричао нам је Живуловић.

Заменик руководиоца Топионице истиче да је рад флеш-пећи у овом периоду потврдио да овај важан агрегат нема недостатке, па су у оквиру редовног одржавања замењени само сегменти за испуст бакренца и тапинг-блокови.

Све ово радили смо како бисмо додатно побољшали еколошке ефекте металургије бакра. Слика је, руку на срце, неупоредиво боља него раније и без ових интервенција, али увек има места за побољшање – закључује Живуловић и подвлачи да су све послове обављали радници Центра за електромашинско одржавање у ТИР-у и две подизвођачке фирме.

Еколошки ефекти које је огранку ТИР, компанији Србија Зиђин Копер и грађанима Бора донео пројекат техничке реконструкције, проширења и изградње металуршких агрегата видљиви су и голим оком, а није их прекрио ни први снег који се ових дана спустио на зелене површине у топионичком кругу.

Топионица је данас, онако како је и планирано, поново почела да ради. Сушач је јутрос пуштен у рад, а друга смена покренуће и остале агрегате.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

У “Новом Церову” обустављена производња због блокаде пута који води ка руднику

Све машине стоје, већина радника биће упућена на годишњи одмор Блокада пута коју спроводи …