Почетак Актуелно Рекли су о РТБ-у Бор…

Рекли су о РТБ-у Бор…

14 друго читање
0
0
2,034

 Домаћинско пословање РТБ-а утицало је на веће интересовање страних компанија за сарадњу са њим, па су 2017. компанију, са предлогом за стратешку сарадњу, посећивали Кинези, Канађани и Руси. „Пулс“ су му, уз највише домаће државнике, проверавале и делегације високих званичника Међународног монетарног фонда, Европске уније, британске и америчке амбасаде. Директор ММФ-а у Србији похвалио је јавно напредак у пословању РТБ-а и истакао да ће са задовољством позвати инвеститоре да улажу у Бор.

Похваливши пословне резултате РТБ-а председник Србије Александар Вучић казао је да борска компаније „јури напред“ и да ће имати удео у расту БДП. – Потребни су нам и „Кривељ“ и „Церово“ јер подаци говоре да је 50 или тек нешто више од 50 процената нашег концентрата у топионици. То је озбиљан проблем јер на остатку се углавном губе паре, не зарађују се. Зато је важно да имамо нашу руду и због бруто домаћег производа, али и због тога да не бисмо губили, већ зарађивали велики новац. Говорим о великом новцу јер је цена бакра данас 6.750 долара за тону, а до пре само три-четири године била је 4.600 долара. То је огромна разлика у цени и данас се итекако исплати имати руднике бакра. По нашим проценама цена бакра ће расти и до 7.000 долара, можда чак достигне и 7.300 по тони, а то нам отвара велике могућности да убрзамо улагања у „Церово“, које је за нас најважније, и купимо дампере за „Кривељ“. Морамо да се спремимо за тренутак када цена бакра неће бити тако добра, односно када за две, три или четири године буде неупоредиво нижа него сада. Зато ми јесмо за суштинску трансформацију, али да видимо како у међувремену да повећамо производњу. Држава ће сигурно помагати – изјавио је председник Србије Александар Вучић, додавши да је РТБ Бор најважнија компанија на истоку Србије.
„РТБ Бор уплаћује озбиљне паре у буџет Србије и учествује у бруто друштвеном производу са 0,8 одсто, тако да не можемо више о овом предузећу говорити као о губиташу.“ Овим речима премијерка Србије Ана Брнабић је на најсликовитији начин објаснила јавности шта држава мисли о РТБ-у Бор и његовом пословању.
РТБ данас изузетно добро послује, па очекујемо да ће ове године остварити ЕБИТДУ од 70 милиона долара. Ипак, свесни смо и да ти сјајни подаци о пословању не треба да нас успавају, већ морамо на време размишљати о будућности РТБ-а, пре свега о развоју рударства и новом инвестиционом циклусу у који РТБ треба да уђе. Наиме, да би „нахранио“ ову добру и значајну топионицу, РТБ мора да има адекватну рударску производњу, а да би је имао он треба да улаже у опрему и отвори нове руднике. Реч је о инвестицијама које су веће од 500 милиона долара, реч је о улагањима за које Србија и РТБ треба да траже партнера. Јер, није логично, а није ни могуће да држава буде једини инвеститор овако важног и значајног пројекта. Морамо да учинимо наше укупно окружење привлачнијим за озбиљне инвеститоре – рекао је министар рударства Александар Антић.
РТБ Бор је озбиљна компанија, са озбиљним потенцијалима који нису били довољно активирани. Очекујемо да са новим тржишним условима то буде стабилно предузеће. „Бор“ може да буде добра аквизиција и разговарамо са неколико кинеских, руских и канадских фирми – изјавио је министар привреде Горан Кнежевић.
Озбиљни и позитивни помаци у пословању тешко да би били остварени да у Бору није завршена капитална ствар – топионица и фабрика сумпорне киселине, нова металуршка постројења која ће бити у функцији наредних 50 година. Остајем при ставу који сам рекао пре две године: да Благоје није био директор, то не би било завршено. Када се све страсти буду стишале, ово ће свима постати јасно. Наравно, колатерални добитници нове топионице јесу грађани Бора и мештани околних села који данас удишу чист ваздух – истакао је председник Управног одбора РТБ-а Бор Немања Стевановић.
Радује ме што интересовање за РТБ Бор расте. Расте јер се, поред веће цене бакра на светском тржишту, повећава и производња у РТБ-у Бор, а сви потенцијални инвеститори то прате и знају. РТБ је стабилизовао пословање након пожара у Фабрици сумпорне киселине, али је чињеница да се без капитала, потребног за даљи развој рударства, раст производње и попуну топионичких капацитета, компанија не може издићи на ниво какав заслужује Србија. Иако заинтересована да порасте и учешће РТБ-а Бор у бруто друштвеном производу, држава нема новца да улаже у отварање нових рудника и повећање производње, а није ни пракса у свету да она улаже у руднике. Капитал можемо, зато, обезбедити само променом власничке структуре компаније, па се таква промена намеће као неминовност – рекао је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.
Задовољство нам је што смо имали прилику да на лицу места разгледамо компанију, њен рудник и топионицу, и морам да кажем да сам импресиониран оним што сам видео, нарочито модерном технологијом која се овде користи. И раније смо разговарали са бројним компанијама, али увек о њиховим потенцијалним трошковима. Сада имамо прилику да говоримо о бенефиту за РТБ и пронађемо заинтересоване партнере који ће доћи овде и улагати у компанију. Сматрам да су многобројне реформе о којима смо разговарали са Владом Србије допринеле да се ствари овде окрену набоље, јер је веома важно да државне компаније могу да раде комерцијално, а без помоћи владе. То је једини начин да се омогуће даље запошљавање, добар приход и напредак економије у целом региону. Ми ћемо, зато, радо позвати будуће инвеститоре да улажу овде и обезбеде јаку будућност за РТБ Бор – рекао је шеф мисије ММФ-а за Србију Џејмс Руф.
Шеф Канцеларије ММФ-а у Србији Себастијан Соса изјавио је да му је драго што види да РТБ Бор напредује јер је то, како је рекао, важно не само за компанију, већ и за читав регион. – Надам се да ћемо за пар година, када будемо опет дошли у Бор, имати прилику да видимо како инвестиције цветају – рекао је Себастијан Соса.
Сматрам да је РТБ Бор од велике важности за Србију јер она има користи од онога што се овде ради. Посебно ми се допало то што се води рачуна о околини, јер је веома тешко водити овакву компанију без штетног утицаја на животну средину. Говорили сте о наредних 100 година будућности компаније, па се надам да ћете пронаћи доброг партнера са којим ћете, у њену корист, моћи да пронађете заједнички језик. Желим вам сву срећу у претварању онога што вам је природа дала – руду бакра – у бенефит за компанију и државу – истакао је директор ЕБРД банке у Србији Даниел Берг.
Импресионирани смо оним што се догађа у рударској индустрији овде, а посебно смо захвални РТБ-у Бор јер смо одушевљени новом технологијом коју примењује. Влада Велике Британије ће са задовољством помагати пројекте попут нове топионице у Бору, а сигурна сам и да британска извозно-развојна банка може да понуди боље услове кредитирања од оних које даје канадска ЕДЦ банка – рекла је Рос Лунд из Министарства за међународну трговину Владе Велике Британије.
Уз поруку да је „лепо видети нове импулсе у пословању“ амбасадор Уједињеног Краљевства Денис Киф је у разговору са менаџментом компаније истакао жељу Велике Британије за јачим билатералним односима са Србијом, пре свега на пољу економске сарадње, где је рударство приоритетна привредна грана. Истичући да је срећан што има прилику да упозна борску компанију и на лицу места види како она ради, амбасадор Денис Киф рекао је, а потом написао и на Твитеру да је „прва посета РТБ-у Бор била импресивна и да је имао прилику да се боље упозна са плановима за будућност овог важног индустријског гиганта.“
Сматрам да је први пут када је „Бору“ као дављенику дата могућност да дође до ваздуха, усвајањем УППР-а, он – продисао! Данас РТБ има озбиљне и позитивне помаке у пословању и битно је, а то индекси и показују, да „Бор“ добрано учествује у извозном билансу ове земље. Индекси још кажу да је 66,4% укупне производње и продаје извозног карактера, па је за РТБ, али и за државу стратегија повећања извоза добра ствар. Зато „Бор“ мора да има извозну оријентацију и даље и да непрестано ради на квалитету својих производа. А, показатељи говоре да су производи са којима РТБ излази на тржиште веома квалитетни – рекао је члан Управног одбора РТБ-а Драган Ђурановић.
Задовољни смо што видимо велико унапређење квалитета ваздуха јер то је, као што знате, био и примарни разлог што смо се укључили у пројекат. Зато нам је веома драго што његова имплементација иде у добром правцу – рекао је представник ЕДЦ-а Најџел Селиг. Тери Браун, експерт за област заштите животне средине, истакао је да га посебно радује чињеница што су запослени који брину о безбедности на раду и екологији променили ставове набоље. – Управљање опасним отпадом сада је, у односу на нашу последњу посету, знатно побољшано – нагласио је независни инжењер из Америке Тери Браун.
Европска унија генерално није заинтересована за пословање фирми у Србији, али зато њене интересне сфере јесу регион, људи или запослени у овом региону и, наравно, екологија. РТБ Бор је велики и важан комплекс за цео овај регион и због тога сам дошао да на лицу места видим и уверим се у то како он ради. Тим пре што, како чујем из најразличитијих извора, неке ствари почињу да се померају набоље, а и сам премијер Вучић често помиње РТБ Бор. Управо припремамо програм који је ове године усмерен ка економском оснаживању мање развијених региона. Самим тим, Борски регион је интересантан и овде смо да видимо да ли овде постоје могућности за финансирање неког еколошког пројекта – рекао је Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији Мајкла Девенпорта.
Агенција располаже подацима о квалитету ваздуха у Бору од 1976. године и тек сада, 40 година касније, имамо ситуацију да је локација где се тренутно налазимо, која је и репрезент за најужи, централни део града, проглашена „лепотицом дана“, односно еколошком звездом побољшања стања квалитета ваздуха у Србији. У 2016. години први пут имамо ситуацију да су годишње концентрације сумпор-диоксида испод граничних вредности. Раније је, баш на основу тих вредности, Бор добијао оцену квалитета ваздуха треће категорије, док је у извештају за 2016. годину то град са квалитетом ваздуха прве категорије – рекао је Тихомир Поповић, начелник Одељења за контролу квалитета ваздуха у републичкој Агенцији за заштиту животне средине.

Стекао сам утисак да менаџмент РТБ-а Бор има изузетну контролу над трошковима производње – рекао је Јингхе Цхен председник Управног одбора кинеске компаније Зијин Мининг Гроуп. – Водити рударску компанију са просечним садржајем бакра од 0,3 одсто, па и нижим, велики је успех и способност – додао је господин Цхен, геолог по струци, обраћајући се Спасковском.
Технологија и копови које смо видели оставили су дубок утисак на нас. Зато се надам да ћемо остварити успешну сарадњу са „Бором“, на обострану корист – рекао је Чен Зе Лу, генерални директор „Хунан групе за злато“.
РТБ Бор је компанија која има потенцијал и уложила је велике напоре да кроз стогодишњу традицију пословање подигне на висок ниво. Веома смо заинтересовани за сарадњу и партнерство са борском компанијом. Састанак са менаџментом био је плодоносан, па са задовољством очекујем наставак разговора. „Мондоро“ је присутан у Србији од 2011. године и изузетно ми је задовољство што сам данас овде – изјавила је Председница Управног одбора ове канадске компаније Теодора Дечев.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …