Почетак Актуелно Металургија Рекордна месечна производња плавог камена од оснивања Регенерације

Рекордна месечна производња плавог камена од оснивања Регенерације

2 друго читање
0
0
2,171

У јануару 146 тона

 

Рекорд постигнут захваљујући томе што није било никаквих застоја и проблема са агрегатима, прерађиван је електролит богат „на бакру“, а постигнут је и континуитет у снабдевању процесном паром. – У децембру минуле године „опран“ измењивач у трећем степену упаравања, након чега се дневна производња скоро удвостручила – од три тоне „отишла“ је на пет тона. – Највише плавог камена се извози у Турску, Бугарску, Грчку, Босну и Херцеговину, Македонију, Пољску и Мађарску, без иједне рекламације на квалитет производа

Рекордна месечна производња плавог камена од оснивања РегенерацијеЕЛЕКТРОЛИЗА. – Регенерација, радна јединица Електролизе за производњу бакар-сулфата, познатијег као плави камен, у јануару је дала 146 тона (сто одсто пољопривредног квалитета). То је највећа месечна производња од оснивања фабрике 1982. године (претходна највећа месечна продукција 145 тона забележена је 1999. за време НАТО-бомбардовања). Јануарски рекорд постигнут је захваљујући томе што није било никаквих застоја (осим редовног „прања“ система) и проблема са агрегатима, прерађиван је електролит богат „на бакру“, а постигнут је и континуитет у снабдевању процесном паром. Још један од услова који су допринели обарању рекорда је и чињеница што је у децембру минуле године „опран“ измењивач у трећем степену упаравања, након чега је знатно повећана дневна производња. Скоро је удвостручена – од три тоне у децембру „отишла“ је на пет и преко пет тона појединих дана. Уз све то, незаобилазно је велико ангажовање запослених који су се заинатили да за ту „једну палету“ надмаше дотадашњи рекорд из 1999. године.

Иначе, лане је произведено 1.178 тона бакар-сулфата (88,44 процента пољопривредног и 11,56 одсто индустријског квалитета), што је незнатно мање од циљаних 1.200 тона. План није достигнут због застоја услед нестанка електролита и проблема у снабдевању процесном паром. Продата је скоро целокупна годишња производња (1.157 тона, од чега је 590 тона пласирано на домаће и 567 тона на инострано тржиште).
Због свог квалитета и широке примене (у пољопривреди се користи као пестицид, а у индустрији за чишћење водоводних инсталација и базена), борски плави камен је веома тражен како на домаћој тако и на међународној пијаци. Данас смо присуствовали утовару 45 тона (по 22,5 тона отишло је пут Мађарске и Турске). Иначе, овог месеца (другог фебруара) већ је испоручено 22,5 тона мађарском купцу, деветог фебруара још 23,7 тона Пољацима. Највише се извози у Турску, Грчку, Мађарска, Пољску, Бугарску, Босну и Херцеговину, Македонију, и то без иједне рекламације на квалитет производа. Није редак случај да се производња унапред прода. Из историјата фабрике подсетимо да је децембра 1981. завршена монтажа опреме и почела пробна, а наредне године и редовна производња (израђена је по пројекту аустријске фирме „Грил и Гросман“). Будући да се плави камен добија тростепеним вакуумским упаравањем отпадног електролита из две суседне радне јединице Електролизе (за производњу катодног бакра и племенитих метала), односно прерадом онога што би завшило у неком колектору, Регенерација се слободно може назвати еколошком фабриком. Притом се добија економски исплатив производ, и то веома доброг квалитета, који има сигурно тржиште.
Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…