Почетак Актуелно Рударство Ремонтована трећа млинска секција

Ремонтована трећа млинска секција

2 друго читање
0
0
820

Обновљена два млина

За пет дана млину са куглама саниран темељ и замењени зупчаници, док је млин са шипкама добио нове облоге. – Упркос пословима на реконстукцији и ремонтовању, прерађене количине руде у марту и за петнаестак дана априла близу планираних, мада је бакра у концентрату нешто мање јер се прерађује сиромашнија руда
Ремонтована трећа млинска секција у кривељској флотацијиРТБ БОР – ФЛОТАЦИЈА “ВЕЛИКИ КРИВЕЉ”
. – Запослени у кривељској флотацији ових дана делују на три фронта. Реконструкција, ремонт и редовна производња одвијају се истовремено и уз стално настојање да се међусобно што мање ометају. И, док се новим краном приводи крају унос машина од 100 кубика за другу нову линију основног флотирања, довршава се и ремонт треће млинске секције. Руда са ње управо ће се флотирати на линији која се поставља. Ремонтована трећа млинска секција у кривељској флотацијиКако нам рече Драгутин Дамјановић, технички руководилац електромашинског одржавања Флотације, ремонт је почео десетог априла и за његово окончанње имали су пет дана. То значи да ће се данас поново завртети ова два, уз још четри моћна млина капацитета 440 тона руде на сат, и олакшати остварење овомесечног плана од 2.000 тона бакра у концентрату.
Ремонтована трећа млинска секција у кривељској флотацијиНа млину са куглама имали смо проблем са темељом његове погонске групе и док је он грађевински саниран, заменили смо мали и велики погонски зупчаник. Морам да нагласим – каже Дамјановић – да велики зупачник није мењан од почетка рада флотације, односно више од 30 година. Застој смо искористили и за редовну замену челичних облога на млину са шипкама (мењају се на плашту и на излазном челу). Планирано је да ремонт траје пет дана и окончан је за то време. Прве топлије дане искористили смо и да преселимо понтоне на јаловишту пошто су угрожени порастом нивоа воде услед великих падавина. Млинове смо ремонтовали сопственим снагама. Ту су људи са “Церова”, са секундарног дробљења, са филтраже, а вратили смо на посао и све флотере који су користили слободне дане и годишње одморе. Даноноћно се радило на веома компликованим захватима обнове треће млинске секције.
Ремонтована трећа млинска секција у кривељској флотацијиДарко Милићевић
, помоћник директора РББ-а за флотације, кога смо такође срели у овом погону где се ради и гради, посебно наглашава да ново руководство РББ-а настоји да планским застојима предупреди хаварије и дуже стајање. – У овај застој смо уклопили и ремонт примарне дробилице на копу (обављен је за три дана), и санацију темеља једног млина, и замену облога на другом, и ремонт погонских група, и померање понтона и низ других мањих захвата како бисмо у наредном периоду стигли до планиране годишње прераде 10,6 милиона тона руде. Настојимо да плански отклањамо потенцијане проблеме како нас не би изненадили и угрозили производњу. Значи, кад зауставимо поједине агрегате санирамо све што може како би производња што мање трпела.
Ремонтована трећа млинска секција у кривељској флотацијиСадашње стање у кривељској флотацији њен управник Саша Милић најкраће описује на следећи начин: – Градимо фабрику у фабрици и фабрика ради! Ево, завршавамо још једну линију за основно флотирање, готове су линије за пречишћавање, монтирали смо нови кран. Сви ти радови и разна „превезивања“ инсталација ометају производњу, али она је у марту била веома близу плана. Прерада руде са кривељског копа била је на 98,5 одсто планираних количина, а са копа „Церово“ на 90 одсто, мада добијамо нешто мање бакра у концентрату због сиромашнијих партија руде. У наредом периоду ћемо настојати да повећамо прераду руде са „Церова“ пошто смо прошлог месеца тамо преселили дробилицу из овдашњег погона дробљења а овде пустили нову. Пустили смо и нову линију пречишћавања и нову хидроциклонску батерију на трећој секцији, а обложили смо и један млин.
Ремонтована трећа млинска секција у кривељској флотацији-Овог месеца треба да дамо 2.000 тона бакра у концентрату прерадом 820.000 тона руде са копа “Велики Кривељ” и 220.000 тона са “Церова”
– додаје Милић. – За десет дана априла прерада руде са кривељског копа је два одсто преко плана, док је са „Церова“ на 80 одсто. Са бакром у концентрату и даље мало заостајемо због слабијег садржаја метала у руди, мада су технолошки параметри искоришћења изнад планираних. Међутим, чим завршимо ремонт треће секције крећемо пуном паром.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…