Почетак Пензионери Републички Фонд ПИО уважио вишегодишњи захтев РТБ-а

Републички Фонд ПИО уважио вишегодишњи захтев РТБ-а

10 друго читање
0
0
978

Трајна решења инвалидима рада

Б. Спасковски: Влада Србије је испунила обећање, прописи су измењени и сваки инвалид рада друге и треће категорије појединачно добиће стално решење за пензију најкасније за два месеца. – М. Антић: Овај пропис не односи се само на РТБ Бор него и на за запослене који су некада радили у ФОЖ-у Жагубица, који раде у фабрикама у Мајданпеку и у другим местима широм Србије. – У најскорије време биће исплаћене и јубиларне награде радницима који их нису добили
Републички Фонд ПИО уважио вишегодишњи захтев РТБ-аРТБ
. – Као што је договорено на претходном састанку два дана раније, Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, са сарадницима, одржао је 5. јуна у препуној сали Рудника бакра Бор нови сусрет са инвалидима рада друге и треће категорије који још увек имају привремена решења за пензију. И овог пута владало је велико интересовање бивших радника Басена који су од челног човека комбината бакра желели да чују добре вести за њих близу 270 и добију одговоре на питања и недоумице које их још увек муче. Спасковски је поновио ″да ће, уважавајући захтев РТБ-а, инвалиди рада друге и треће категорије добити стална решења за пензију и исплатиће им се разлика која им припада.″
Било је проблема у администрацији Фонда ПИО. Влада Србије је испунила обећање, прописи су измењени и дата су нова упутства у којима пише да ће се сваки случај окончати понаособ – сваком раднику решење ће се написати и доставити најкасније у року од 60 дана. Захваљујем се и Влади, и Министарству за рад и социјална питања и Фонду ПИО што су разрешили стварно сложен проблем. Осетио сам задовољство у очима радника, пензионера и не могу сакрити ни своје задовољство, јер је народ дефинитивно поверовао руководству РТБ-а, Министарству и актуелној Влади Србије. Веровали су и зато су остварили свој циљ. Следедећа фаза је да и људима који имају бенефицирани радни стаж омогућимо да остваре своје право и оду у пензију онда када испуне тај услов, без обзира на године живота – поручио је Спасковски и најавио да ће менаџмент Басена, као вид моралне одговорности, помоћи и некадашњим радницима ФЛЖ-а, Фабрике вентила и ФОД-а да реше исту муку.

Мирјана Антић, заменик генералног директора РТБ-а за економска питања, обавестила их је да је, сходно обећању са састанка од 3. јуна, наредног дана одржан радни састанак стручних служби РББ-а, ТИР-а и Матичног предузећа са стручним службама борске филијале Фонда ПИО на коме су се оперативно договорили о начину спровођења новог упутства које је Управа Фонда ПИО Србије издала 27. априла.
У више наврата мењали су се министри за рад и запошљавање, управа у Фонду ПИО, у РТБ-у, али од почетка смо настојали да праведно решимо проблем ових људи. Захваљујући вишегодишњем напору РТБ-а, он је сада системски решен, што сматрам признањем нашим залагањима. Републички прописи више нису препрека – новим упутством стављено је ван снаге оно из 2003. године које је, нажалост, санкционисало и деградирало инвалиде рада друге и треће категорије који су у међувремену стекли услове за пензију. Овим се правда задовољава – пронађен је систем да накнаде, које сте уредно примали од послодавца и на које су плаћени порези, уђу у вашу пензијску основицу, добићете коначна, увећана решења и биће вам исплаћена разлика коју су вам годинама ускраћивали. Упутство које је Управа републичког фонда ПИО сада наложила њиховим стручним службама важи не само за РТБ, него за све оштећене раднике ових категорија у Републици. Овај пропис односи се и на за запослене који су некада радили у ФОЖ-у Жагубица, који раде у фабрикама у Мајданпеку и у другим местима широм Србије – истакла је Антићева и наставила:Меродаван ће бити доказ да је послодавац за ову категорију пензионера уплатио нето накнаду и порез на њу (10 одсто), као и допринос за здравствено осигурање (10,3 процента). Више нема услова да, уз ове, поднесе и доказе да је уплатио припадајући порез и за све запослене у претходном периоду. То је било ограничење које је РТБ досад имао и због кога ове људе није могао достојно да испрати у пензију, него су наши некадашњи радници, који су постали инвалиди радећи у басенским погонима, били оштећени умањењем пензије. Накнада, односно разлика коју су примали по основу промене радног места на коме су стекли инвалидност и оног на које су распоређени по преосталој радној способности, а коју им је послодавац уредно исплаћивао и на њу плаћао ове порезе и доприносе, није могла да уђе у пензијску основицу баш из овог административног разлога. По том основу, РТБ нема никакву обавезу. На име тих накнада, до данас смо у бруто износу уплатили преко 500 милиона динара и имаћемо право на рефундацију те суме коју ће држава, посредством Фонда ПИО, морати да нам врати.
Антићева је још додала да су стручне службе РББ-а, ТИР-а и Матичног предузећа добиле задатак да попишу и све раднике који нису добили јубиларне награде, па ће у најскорије време, преко органа управљања ових предузећа и УО РТБ-а, завршити тај административни посао, како би и они остварили ово право, као њихове колеге које су то учиниле судским путем.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Пензионери

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…