Почетак Актуелно Ретроспектива: Најчитаније у „Колективу“

Ретроспектива: Најчитаније у „Колективу“

8 друго читање
0
0
1,488

Пет текстова прочитано више од 10 хиљада пута

Имајући у виду концепт „Колектива“, који искључује сензационализам и политику, најчитанији текстови управо представљају прави одраз радничког гласила у огледалу. Колику плату ћу да примим, које су ми обавезе, а која права, шта каже генерални директор, шта се ради у комшилуку и мало црне хронике – па, то отприлике највише занима и сваког просечног запосленог у Србији
Ретроспектива: Најчитаније у „Колективу“БОР
. – Очекивано, највећу пажњу запослених, али и шире јавности, прошле године привукла је информација о томе да су синдикати и пословодство потписали нови Колективни уговор. Детаљно о томе шта је све договорено и каква су радничка права и обавезе у наредне три године, односно до јуна 2021. објављено је на веб-страни листа „Колектив“ 21. јуна (а потом и у штампаном јунском издању) и текст о променама које се тичу материјалног статуса запослених је, само преко интернета, прочитан 3.850 пута. Потписани су до у зарез идентични уговори за сва предузећа, којима је полазна цена рада дефинисана на 126 динара, а до тада је била 116. Како је тада истакнуто, на нешто другачији начин регулисан је и обрачун топлог оброка, јер је сада његова висина везана за раст зараде у Републици Србији и износи 17 одсто тог републичког просека. Неколико претходних година износ је био фиксни и износио је 7.404 динара. Ни висина регреса за годишњи одмор више није фиксна категорија, него се везује за просечну зараду у претходној години код послодавца. Сва друга права задржана су на нивоу досадашњих.
Ретроспектива: Најчитаније у „Колективу“Помно се у току прошле године пратило и читало све што је било везано за стратешко партнерство са кинеским ЗиЈин-ом, па се тако други на листи читаности нашао текст о посети председника кинеске компаније Jinhge Chena Бору и Мајданпеку. Он је са сарадницима у области рударства, геологије и металургије 27. септембра боравио у Мајданпеку, а шеснаесточлана делегација, подељена на бизнис и технички тим недељу дана је разгледала површинске копове „Јужни „ и „Северни ревир“, „Велики Кривељ“ и „Церово“, потом борску јаму, као и све металуршке погоне. Ова информација је на сајту „Колектива“ прочитана 2.060 пута.
Златну средину у ТОП 5 најчитанијих текстова заузела је новогодишња честитка генералног директора ZiJin Bor Copper doo Bor Longa Jia која је, иако објављена баш 31. децембра, Ретроспектива: Најчитаније у „Колективу“прочитана 1.735 пута. Честитајући запосленима Нову годину, Божић и Српску нову годину, са жељом за успешним развојем на личним пољима, генерални директор Лонг Ји радницима је, између осталог, поручио: „Верујем да, уколико одржимо нашу љубав према Бору и борској производњи бакра, уз велику подршку чланова друштва и под вођством Надзорног одбора, и уколико будемо вредни, сигурно можемо да се развијамо у правцу достизања заједничког циља – успеха“.
Опет очекивано, на списку најчитанијих вести нашла се и информација о страдању средовечног мушкарца код кривељске флотације. Вест о томе да је 11. децембра погинуо И. Ш. док је откопавао и скупљао старе челичне кугле, прочитана је 1.567 пута.
Пето место по читаности на сајту „Колектива“ заузела је вест из комшилука, односно информација о томе да је кинески Wolong успоставио позитиван тренд у развоју и пословању АТБ ФОД. Шта и како ради комшилук прочитано је 1.522 пута.
Имајући у виду концепт „Колектива“, који искључује сензационализам и политику, најчитанији текстови управо представљају прави одраз радничког гласила у огледалу. Колику плату ћу да примим, које су ми обавезе, а која права, шта каже генерални директор, шта се ради у комшилуку и мало црне хронике – па, то отприлике највише занима и сваког просечног запосленог у Србији.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …