Почетак Актуелно Металургија РТБ Бор: Кашњење дозвола зауставило градњу нове топионице

РТБ Бор: Кашњење дозвола зауставило градњу нове топионице

6 друго читање
0
0
942

Затајили пројектанти

Благоје Спасковски: Одлуку да највећу српску, еколошку инвестицију изведемо фазно, како би стара топионица могла да ради док се нова гради, није испратила пројектна документација неопходна за дозволе, иако је РТБ много пута на то упозоравао компаније које су добиле посао: канадски SNC Lavalin, фински Outotek и београдски Енергопројект. – Још увек има шанси да се без већих трошкова надокнади скоро двомесечи застој на појединим деловима пројекта
Кашњење дозвола зауставило градњу нове топионицеРТБ Бор
. – Највећа српска инвестиција у области екологије, пројекат реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине у Бору, нашла се у жижи јавности, али не због сложености и обимности послова који су цео овај град учинили највећим градилиштем у земљи, не ни због нове технологије која ће њему и околним селима донети чисто небо, већ због апсурдне ситуације у коју су државну инвестицију довели – папири!
Требало је, наиме, да прођу две и по године од почетка изградње „нове топионице“, па да републички грађевински инспектор Министарства грађевинарства и урбанизма, који седи у суседном Зајечару(!), утврди да се инвестиција у Рударско-топионичарском басену Бор, односно њени поједини делови, граде без грађевинске дозволе. Потписао је решење да се градилиште затвори и дао рок од два месеца да се све што је наложио спроведе, уз напомену да жалба не одлаже извршење. Међутим, радови за то време нису прекинути у потпуности. Радило се само на позицијама за које дозволе постоје (осигурање и „притезање“ конструкције, спајање старог са новим постројењем).
Кашњење дозвола зауставило градњу нове топионицеОстали радови су заустављени после таквог налога републичког инспектора, то је тачно. Међутим, административни орган Владе Србије је врло брзо поништио оба решења јер би било потпуно бесмислено рушити, па поново градити, а да не помињем штету коју бисмо претрпели – каже генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски. – Нисам љут ни на кога због тога. Без обзира на то што је реч о државном пројекту, апсолутно се слажем да без документације не може да се ради. За разлику од светске праксе, где се најпре припреми цео пројекат, уз који иде комплетна документација, ми смо одлучили, а када кажем „ми“ мислим на Владу Републике Србије, „Мејс“ – светску кућу која управља пројектом – и све стране које учествују, да се „нова топионица“ ради фазно и да се у складу с тим прибављају дозволе. Зашто? Кашњење дозвола зауставило градњу нове топионицеПа, једноставно због тога да она буде што пре готова и да ниједног тренутка, док трају послови, не буде угрожена текућа производња. Реч је о браунфилд инвестицији, градимо нову топионицу, али стара за то време не стоји, већ живимо од њеног рада. Зато је било важно, а и свим Боранима би то требало да буде важно, да овај пројекат буде што пре готов и да коначно престане тровање грађана.
Нажалост
– наглашава Спасковски – свуда је било кашњења приликом прибављања дозвола, а за то није одговоран Басен нити Влада Републике Србије, већ пројектанти. Компанијама које су добиле посао послали смо 53 мејла упозорења јер је пројектна документација, да поновим, обавеза канадског SNC Lavalina, финског Outoteka и београдског Енергопројекта. Они су, међутим, вероватно имали проблем с пројектовањем, повезивање новог са старим.
Ипак, како тврди генерални директор РТБ-а, застој од скоро два месеца у радовима на појединим деловима пројекта неће повећати трошкове. – Мислим да ћемо надокнадити изгубљено време. Иде лето, радиће се у три смене. Досад смо прибавили 73 дозволе, а како пројекти буду стизали тако ће се прибављати и остале. За топионицу су, рецимо, сви пројекти стигли, ревидирани су и очекујемо добијање дозвола за пар дана – закључује Спасковски.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …