Почетак Актуелно РТБ дуплирао продају својих производа на страном тржишту

РТБ дуплирао продају својих производа на страном тржишту

6 друго читање
0
0
1,114

Извоз скочио са 115 на 205 милиона долара

 

РТБ Бор је прошле године у иностранство извезао робу вредну 205 милиона долара, што је малтене двоструко више него 2016. када је укупна продаја на страном тржишту износила 115 милиона долара. – Реч је о директном и чистом, тзв. нето извозу, пошто борска компанија за производњу бакра, сребра, селена, плавог камена и сумпорне киселине не увози сировину. – Ако се томе дода и вредност бакра испорученог домаћим прерађивачима, који је у облику жице, праха или трупаца опет завршио у иностранству, индиректан извоз РТБ-а прошле године износио је 270 милиона долара
РТБ
. – Производи Рударско-топионичарског басена Бор продавани су прошле године у Великој Британији, Грчкој, Турској, Немачкој, Пољској, Италији, Румунији, Хрватској и Бугарској. Вредност директно извезене робе у 2017. била је 205 милиона долара, што је скоро двоструко више него 2016. године, када је укупан извоз износио 115 милиона долара. Дупло већем извозу допринела је већа производња у РТБ-у Бор, скок цене бакра, али и константна потражња за овим металом из земаља у окружењу. Прошле године је, рецимо, у иностранству продато 10.000 тона бакра више него 2016., а за толико је порасла и продукција у РТБ-у.
Девизни прилив борској компанији доноси продаја бакра, сребра, селена, плавог камена и сумпорне киселине, а највише пара стиже јој од извоза бакра. Катода из Бора чувена је по врхунском квалитету „четири деветке“ и одлично се продаје у Хрватској, Турској, Немачкој, Италији, Бугарској и Пољској. Лане је земљама у окружењу испоручено 32.200 тона бакра, а РТБ Бор је само по том основу приходовао 200 милиона долара.

У јануару 15,6 милиона долара
Борски комбинат бакра је у јануару иностраном тржишту испоручио робу вредну 15,6 милиона долара, односно 12,7 милиона евра. Пут Хрватске, Пољске, Немачке и Турске отишло је 2.156 тона бакра, а Енглезима је продато 558 килограма сребра и 2,7 тона селена. Грцима и Румунима у јануару је испоручено око хиљаду и по тона сумпорне киселине, а Турцима и Пољацима 55 тона бакар-сулфата.
Прошле године РТБ Бор је продајући у иностранству сребро, селен, сумпорну киселину и плави камен зарадио шест милиона долара.
Ако се томе дода и вредност бакра испорученог домаћим прерађивачима, који је у облику жице, праха или трупаца опет завршио у иностранству – а „Севојну“ и „Пометону“ продато је 11.000 тона „црвеног метала“- индиректан извоз РТБ-а прошле године износио је 270 милиона долара.
РТБ Бор скоро ништа не увози да би произвео робу. Има сопствену сировину, чијом се прерадом добијају бакар, злато, сребро, платина, паладијум, селен, сумпорна киселина, бакар-сулфат и соли метала. Дакле, реч је о тзв. нето извозу на основу кога у Србију само улазе девизе, пошто је куповина резервних делова и репроматеријала урачуната и одбијена да би се добио чист извоз и чиста пара.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …