Почетак Актуелно РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компаније

РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компаније

6 друго читање
0
0
700

 „Догодине у здравијој средини“

 

Поручила министарака екологије Зорана Михајловић, честитајући празник рударима, њиховим породицама и онима који воде компанију, наглашавјући да нова топионица мора бити завршена у року. – Министар рударства Милан Бачевић: РТБ је окосница развоја Тимочке крајине, будућност развоја Србије. – Благоју Спасковском плакета са дипломом Привредне коморе Србије за резултате у развоју и унапређењу привреде. – Шистекове награде Јелени Ђурић (РБМ), Мирославу Стојановићу (РББ, Јама), Бобану Тодоровићу (ТИР) и Видоју Адамовићу (РББ)
РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компанијеБРЕСТОВАЧКА БАЊА
. – Борски рудари прославили су свој празник и Дан компаније, Шести август, уз два министра: Зорану Михајловић, министарку енергетике, развоја и заштите животне средине, и Милана Бачевића, министра природних ресурса, рударства и просторног планирања. Били су ту и стални представник Уједињених нација у Србији Вилијам Инфанте, амбасадорка Аустралије Хелена Стадерт и високи дипломатски представници неколико амбасада великих земаља, представници друштвено-политичког живота Тимочке крајине, пословни партнери и пријатељи компаније.
РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компанијеПоводом 110 година рударења у Бору, а за резултате у развоју и унапређењу привреде, Благоју Спасковском, генералном директору Рударско-топионичарског Басена, потпредседник Привредне коморе Србије Раша Ристивојевић уручио је плакету са дипломом. Ристивојевић је нагласио да јубилеј пада у време када се РТБ уписао у листу најзначајнијих домаћих фирми, што подразумева да ће бити стожер привреде Србије. Била је ово прилика и да четворо заслужних појединаца из руку генералног директора и високих званичника добије највише басенско признање, награду „Инжењер Шистек“. Министарка Зорана Михајловић је и дочекала прву, а испратила другу смену рудара борске јаме сендвичима и соковима, што је дирнуло рударе и свакако ће дуго памтити овај гест.

Године успешне обнове

Награде Синдиката рудара

И Синдикат рудара Србије наградио је своје најистакнутије чланове, а по избору чланства. Добитници су: Драгиша Ситић (РББ), Дејан Несторовић (ТИР) и Добрица Николић (РБМ).
Поздрављајући традиционалним рударским поздравм „Срећно“ министре и уважене госте из држава које углавном носе рударске брендове и сарађују са РТБ-ом, Спасковски се посебно захвалио заменику амбасадора Канаде која је омогућила кредит РТБ-у Бор да крене у изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине, као и Вилијаму Инфантеу с којим РТБ сарађује у рударству баш зато што је годинама био представник Уједињених нација у државама где је доминирало рударство. Захваљујући на посети министру Бачевићу и минстарки Михајловић – која је четири пута била у Бору за 58 дана, с посебном бригом о екологији – Спасковски се захвалио и свима који ће помоћи да се изграде нова постројења и потпуно ревитализује рударство.
РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компанијеЗа 110 година укупно је ископано 2,388 милијарди тона руде и јаловине, од чега је руда 733 милиона тона. Произвели смо пет милиона тона бакра, 160 тона злата и око 1.000 тона сребра. Ове цифре нису занемарљиве, као ни датуми: 1903. када је отворен рудник бакра Бор, а 1961. Рудник бакра Мајданпек. Тако је постала рударско-топионичарска компанија која, као ретко која на Балкану, живи без прекида 110 година. Ових година, а нарочито последње урадили смо много. Потпуно је обновљена механизација у рударству, урађена је нова флотација у Великом Кривељу и започињемо нову у Мајданпеку, нова топионица и фабрика сумпорне киселине биће готове врло брзо. Све то смо урадили са нова 1.063 радника примљена у последње четири године, са просечним примањем од 71.000 динара, као и великим како домаћим тако и знањем страних фирми које овде крајње поштено обављају свој посао.
Министарка поделила сендвиче

-Хвала вам што сте ме сачекали. Ви који сте завршили прву смену – лепо се одморите, а ви који идете у другу – добро радите. Видимо се, не шестог августа следеће године, него много, много пре. Да сте живи и здрави.
Задовољни камарати одговорили су министарки громогласним „Срећно!“ а она је новинарима објаснила зашто је дочекала прву и испратила другу смену рудара борске јаме делећи им сендвиче и сокове. – Не могу да идем на славље, а знам да су они и на свој дан овде, на послу дубоко под земљом. Министри и директори се мењају, а они остају и пуно ми је срце што су ме сачекали и што видим да им је драго да се о њима води рачуна. А, они су, заиста, највреднији део Србије.
Спасковски се захвалио и најстаријима, саветницима који су много учинили у едукацији младих, а позвао је присутне да посете и виде много тога новог у Бору и на Језеру, што речито говори да је РТБ друштвено одговорна фирма. Посебно се захвалио Влади Србије на финасијској помоћи, али не из буџета, већ да РТБ добије кредите које може вратити из својих новчаних токова. Спасковски је уручио и прву овогодишњу Шистекову награду управници мајданпечке флотације Јелени Ђурић.

Лепо је данас бити у Бору!

РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компанијеСледећу награду, рударском техничару Мирославу Стојановићу, пословођи у погону Јама, уручио је министар Бачевић, а пре тога казао: – Лепо је данас бити у Бору! Давно је била 1903. година када је овде започета експлоатација бакра. Од некадашње мале касабе настао је модеран и леп град, град–музеј рударства. Град који много више личи на средњоевропске модерне градове него на неки рударски центар. А он је, на срећу, и једно и друго. Он представља окосницу развоја Тимочке крајине, представља будућност развоја Србије. Рудари који су данас са нама заслужили су посебна признања. Неки од њих су добили, неки ће добити данас, а права признања их тек очекују. За то време које нас очекује још један рударски поздрав свима. „Срећно!“

РТБ пример компанијама

РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компанијеПоздрављајући скуп Вилијам Инфанте је изразио велико задовљоство што са високим представницима амбасада присуствује скупу којим се обележава 110 година рударења у Бору и са 52.000 рудара у Србији који славе овај дан. РТБ Бор и његово пословање је пример осталим компанијама како треба да послују и велика је част што су експерти из Канаде и осталих земаља које послују у Бору овде на Дан рудара и компаније. Позивајући дипломираног инжењера металургије Бобана Тодоровића, директора ТИР-а, да му уручи Шистекову награду, Инфанте је казао:
Веома ми је драго што ћу ову награду данас уручити некоме кога познајем јако дуго. Он се родио и одрастао у овом граду, он је на неки начин допринео ренесанси ове компаније, он је тачно онаква особа какву желимо да ради и у Бору и у Србији и која би требало да допринесе успеху. Пожелео бих и њему и свим рударима срећно!

Топионица да се заврши о року

РТБ прославио Дан рудара Србије и Дан компаније“Шистекову награду” дипломираном инжењеру рударства Видоју Адамовићу, доскорашњем управник копова „Велики Кривељ“ и „Церово“ а сада директору РББ-а (који се и захвалио у име награђених), уручила је министарка Зорана Михајловић рекавши: – Драги рудари, ви који радите са рударима, ви који сте у њиховим породицама, ви који помажете да РТБ функционише, ви који сте пословни партнери, ви који водите РТБ Бор – поздрављам вас рударским „Срећно“! Посебно ми је драго што сам овде и што је РТБ Бор у последњих неколико година показао да може да буде ефикасна и добра компанија. Уопште од тренутка када се и појавио бакар у свету и Србији не треба говорити колико је утицао на привреде свих земаља. У Америци га зову „доктор бакар“, што није случајно. Кад цена расте, сви се радујемо – кад цена пада, онда гледамо како ћемо да се збринемо на неки начин.
Министарка је дала и једно обећање: – РТБ Бор мора у року да заврши своју топионицу и ја данас обећавам да ћу да надгледам рад на њеној изградњи и да овде нећу бити шестог августа идуће године уколико не буде радила. То је једини начин да Бор и цела Крајина имају здраву животну средину, да нема више тровања, да нема више марамица ни заустављања производње, да свако дете у Бору и око Бора може нормално да живи.
Она је додала да је још једна ствар важна за Владу Србије и за Министарство: – Функционисање „Бора“ управо показује како ће да се развија привреда Србије. Када Бор ради добро, када Бор иде горе, повећава своје резерве, улаже у нову опрему, то је знак да и привреда Србије полако напредује. Зато, поштовани директоре, пословодство и сви који сте данас овде: Срећан вам дан рудара, али са посебном обавезом за све нас да следеће године имамо топионицу, фабрику сумпорне киселине, да следеће године причамо о здравијој животној средини!

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…