Почетак Актуелно РТБ за три месеца продао у иностранству робу вредну 54,3 милиона долара

РТБ за три месеца продао у иностранству робу вредну 54,3 милиона долара

2 друго читање
0
0
1,432
РТБ за три месеца продао у иностранству робу вредну 54,3 милиона долара

Извоз бакра већи за трећину

РТБ Бор је у првом кварталу извезао у иностранство 7.523 тоне бакра, што му је, заједно са продајом осталих производа, обезбедило 34% већи извоз у односу на исти период прошле године. – Девизни прилив од продаје бакра, паладијума, селена, сумпорне киселине и плавог камена у прва три месеца износио 54,3 милиона долара. – Марта извоз вредео 16,1 милион долара
РТБ за три месеца продао у иностранству робу вредну 54,3 милиона долараРТБ
. – Рударско-топионичарски басен Бор је у првом кварталу ове године иностраном тржишту испоручио робу вредну 54,3 милиона долара, што је 34% више у односу на исти период прошле године када је извоз вредео 40,6 милиона долара. Девизни прилив је у прва три месеца за трећину бољи због веће производње у РТБ-у Бор, пораста цене бакра, али и константно велике тражње за „црвеним металом“ из земаља у окружењу.
РТБ за три месеца продао у иностранству робу вредну 54,3 милиона долараОд јануара до марта ове године на страном тржишту продате су 7.523 тоне бакра или 700 тона више него у истом раздобљу лане. Побољшана је тромесечна производња, па је РТБ Бор, само по том основу, остварио 13 милиона долара већи девизни прилив. У исто време, цена „црвеног метала“ на светској берзи је, уз мање осцилације, бележила благи узлазни тренд. Тек у другој половини априла, после дужег времена, прескочила је прогнозирани праг од 7.000 долара за тону.
Приход од продаје бакра прошлог месеца је 15,35 милиона долара, а продајом паладијума, селена, сумпорне киселине и плавог камена компанија је зарадила додатних 763 хиљаде долара и остварила укупан извоз у износу 16,1 милион долара. Производи РТБ-а Бор продавани су марта у Пољској, Немачкој, Турској, Хрватској, Италији, Бугарској и Румунији.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Зиђин у сусрет Дану рудара Србије поново организовао ликовну колонију

Почео “Зиђин Арт 2024” Србија Зиђин Копер и Србија Зиђин Мајнинг настоје да промовишу екон…