Почетак Актуелно Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније

Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније

12 друго читање
0
0
1,306

“РТБ Бор је један од кључних замајаца рударења у Србији”

Ово је порука министра рударства и енергетике Александра Антића на централној свечаности. –  “Изградили смо топионицу и фабрику сумпорне киселине у Бору, развили смо рударство и повећали производњу у Мајданпеку” – истакао је Благоје Спасковски генерални директор РТБ Бор. – Бранислав Томић, директор РБМ-а, подсетио је да је са симболичних 250 тона, пре осам година, прошломесечна производња стигла до 1.400 тона бакра у концентрату. – Заслужним појединцима додељене награде “Инжењер Шистек”, а синдикати наградили најбоље рударе Србије. – Трагедија током празничног преподнева у кругу РБМ-а била је повод да свечаност почне минутом ћутања и протекне без музике

Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније МАЈДАНПЕК. – Рударски Мајданпек је 6. августа пригодно обележио Дан рудара Србије и Дан компаније РТБ Бор, а уједно и 55 година рада обновљеног рудника бакра. Централној свечаности за РТБ Бор  присуствовао је Александар Антић, министар рударства и енергетике, као и бројни пословни пријатељи. Уз традиционалне награде “Инжењер Шистек”, највише басенско признање, најбољим рударима Србије уручене су награде Самосталног и Синдиката металаца, а први пут их је наградио и Грански синдикат Индустрије, енергетике и рударства “Независност”. Због трагедије која се празничног преподнева догодила у погону мајданпечког рудника, када је повређен Дејан М.(48), радник “Дели Саве” из Ниша, подизвођача књажевачке “Ерозије”,  и на путу до болнице у Београду преминуо, свечаност је почела минутом ћутања и  протекла без музике.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније -Имамо добро обучене, високомотивисане рударе, али морамо да учинимо да тај посао буде ефикаснији и безбеднији. Влада Србије и Министарство рударства уложиће више труда како би се тај посао унапредио. Јер, рудари заслужују огромно поштовање и дивљење због одлучности да раде најтежи посао на свету да би прехранили своје породице. Сви заједно: држава, друштво и РТБ Бор, морамо уложити још више енергије, посвећености и средстава како би тај посао био безбеднији и сигурнији – казао је министар Антић. – Рударство у Србији има перспективу. Оно утиче на наш бруто друштвени производ са 1,5 одсто, а има могућности да га повећа на око три одсто. Имамо озбиљне капацитете и у производњи угља, метала и других минерала – нагласио је, између осталог, Антић и додао:
– РТБ Бор је један од кључних замајаца рударења у Србији. Председник Владе Александар Вучић је препознао, а директор Благоје Спасковски имао огромну енергију да посао приведе крају, па имамо нову топионицу као наш улог у будућност. Сада је пред нама “друго полувреме”, сада морамо да уложимо, обезбедимо услове да се рударство издигне на виши ниво. Имамо озбиљне залихе руде, што даје перспективу целом басену и након усвајања Унапред припремљеног програма реструктурирања морамо заједничким снагама, и РТБ и Влада Републике Србије, да прионемо на посао, да обезбедимо инвестиције, стратешке партнере, како би се отварале нове јаме и како би се топионица “нахранила” – нагласио је министар рударства.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек, саопштио је присутнима тужну вест о трагедији која се догодила у кругу рудника током  празничног преподнева, затражио одавање поште преминулом и нагласио да ће се због тога свечаност одвијати без музике. Подсетио је, међутим, да смо не тако давно “имали тешка возила на улицама, рударе на чијим је шлемовима писало “гладан рудар” и оно познато “ко последњи изађе нека угаси светло”, а онда је дошла 2008. година  и на чело компаније господин Благоје Спасковски”: – И све је кренуло, почело је обнављање рударске опреме, кренула производња, па смо од тада симболичних 250 тона, стигли до прошломесечне производње од 1.400 тона бакра у концентрату –  навео је Томић.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније -Урадили смо, изградили нову топионицу и фабрику сумпорне киселине у Бору, развили смо рударство, а нарочито повећали производњу у Мајданпеку. Готово да је удвостручена производња захваљујући томе што смо у Мајданпеку изградили и нову флотацију капацитета 7,2 милиона тона, а за неки дан биће то девет милиона тона руде годишње. Остаје нам да обезбедимо опрему којом ћемо одржати континуитет производње у Мајданпеку и отворити Јужни ревир, где лежи излаз ка бољим резултатима Басена – рекао је генерални директор РТБ Бор Благоје Спасковски. Он се посебно осврнуо на обавезе запослених након усвајања УППР-а: – Остаје нам велики задатак да после усвојеног УППР-а прионемо већој штедњи на свим позицијама, па да иако нема пуно простора,  ипак уштедимо више од милион до 1,1 милиона долара, да се више “утегне” РТБ Бор, а издигну организација рада, дисциплина и испуне обавезе које произилазе из УППР-а.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Спасковски је потом прочитао и телеграм-честитку рударима од премијера Александра Вучића. У честитки се каже: “Поводом Дана рудара изражавам велику захвалност за огромне напоре које чините. Рударски посао је најтежи на свету и колико год побољшавали материјални положај рудара и услове рада у рудницима, никада нећемо моћи довољно да урадимо. Рударство има стратешки значај за Србију и ово је ново време у којем ће рудари имати изразито важну улогу у привредном и свеопштем развоју. Обезбедићемо већу сигурност, боље услове рада и зараду достојну вашег одрицања. Упућујем вам искрене жеље за добро здравље и много успеха у раду, уз рударски поздрав “Срећно”.”
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Први човек комбината бакра прочитао је и честитку Љубише Вагнера, бившег директора РБМ-а, у којој је, уз најлепше жеље рударима за празник, руководству Басена пожелео даље успешно оживљавање производње у мајданпечком руднику, а рударима честитао празник.
Награда „Инжењер Шистек“, коју РТБ Бор традиционално додељује најбољим радницима за допринос развоју компаније, ове године припала је тројици рудара и једном лекару. Одлуком Извршног одбора Рударско-топионичарског басена Бор и пословодства компаније прва награда отишла је у руке потпуковника др Ивана Марјановића, начелника Кабинета за васкуларну хирургију Специјалистичке поликлинике Војномедицинске академије у Београду. Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Потпуковник др Иван Марјановић предложен је за признање „Инжењер Шистек“ због изузетног залагања у области здравствене заштите запослених у РТБ-у Бор, али и свих грађана Бора и Мајданпека, као и због несебичног доприноса у њиховом збрињавању и лечењу. Доктор Иван Марјановић, иначе рођени Боранин, поред високог професионализма и неспорне стручности, у више наврата је показао и изузетну хуманост и пожртвованост приликом лечења басенских радника који су били упућивани и збрињавани на Војномедицинској академији. Сви они, захваљујући управо доктору Марјановићу, имали су најбољи третман и негу на ВМА.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Једном од, можда, најмлађих добитника овог престижног басенског признања Дубравку Кринићу, багеристи у Руднику бакра Бор, награду је уручио министар Антић. Дубравко је својим стручним и савесним радом у претходном периоду, а нарочито у 2016. години, дао значајан допринос остваривању високих производних резултата на површинском копу “Велики Кривељ”.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Дејану Несторовићу, конструктору техничару у борској Топионици и рафинацији, награду “Инжењер Шистек” уручио је Немања Стевановић, председник Управног одбора РТБ Бор. Несторовић је одличан организатор послова и прави пример преданости послу. Поседује организационе и моралне особине које су, са личним знањем и дугогодишњим искуством у решавању проблема у погону, изградиле ауторитет код непосредних извршилаца и колега из других области.
Рударски Мајданпек обележио свој празник, Дан рудара Србије и Дан компаније Награду “Инжењер Шистек” коју сања и прижељкује сваки радник РТБ Бор, ове године добио је и Радован Вујовић, ВКВ машинбравар у Руднику бакра Мајданпек. Престижно признање уручио му је Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а Бор. Радован Вујовић организује и води послове у погону флотације и млевења са циљем подизања капацитета и стабилности производње. Реализујући обавезе тачно, квалитетно и на време, стекао је поверење код руководилаца и углед код колега у машинском одржавању.
Централна свечаност Дана рудара Србије за РТБ Бор била је прилика и да Самостални синдикат металаца Србије, традиционално, сатовима награди најбоље из Србије. Министар Антић уручио је поклоне Драгутину Радовановићу и Славиши Величковићу из Рудника бакра Бор; Срећку Беловановићу и Јасмини Марковић из РБМ-а; Александру Вукајловићу и Драгану Николову из рудника “Рудник”. Награђени су, такође, из Рударско-металуршко-хемијског комбината “Трепча” у Звечану, из Рудника “Црнац” – Миодраг Гвозденовић, а из Рудника “Бело брдо” Богосав Зарић. Најбоље је наградио и Самостални синдикат радника  енергетике и петрохемије Србије.  А то су: из Јединствене синдикалне организације НИС “Нафтагас” Нови Сад, “Нафтагас – Нафтни сервиси”, погон “Бушење” – Василије Арсенов; “Нафтагас – Нафтни сервиси – Специјални радови” – Зоран Панић и НИС а.д. Блок “Истраживања и производња”  – Горан Тапавички. Трећи самостални грански синдикат који поводом Дана рудара награђује најбоље је Самостални синдикат хемије и неметала Србије. Ове године, награђени су: из Рудника “Даросава”, Аранђеловац – Влада Добровић, а из “Хенкел Мерима Крушевац” – Мирко Ђенадић.

По први пут Дан рудара Србије био је повод да и Грански синдикат Индустрије, енергије и рударства “Независност” награди најбоље у својим редовима. Признања из руке министра рударства добили су Милан Радовановић, главни пословођа смене у РБ Колубара; Мића Костић, багериста у ТЕ КО „Костолац“; Милан Павловић, РБ Колубара; Данијел Илић, рудник “Грот”; Дејан Младеновић, рудник “Леце”, Драгче Павловић, ЈП ПЕУ “Ресавица”, РМУ Јасеновац Крепољин. Затим: Моника Вога Перић и Зоран Спасојевић из ТИР-а, Звонимир Војиновић и Соњица Стојковић из РББ-а, као и Дејан Нећак и Љиљана Младеновић, из РБМ-а. Поводом Дана рудара у Мајданпеку је, у Градској галерији, приређена изложба “Из живота старог Мајданпека” коју традиционално припрема Удружење за Мајданпек, а које је посебан простор издвојило и за изложбу “Мајданпечки портрети” Боки Yанг, дигитралне графике аутора Боре Јанковића. У фоајеу је приређена и Трећа самостална изложба талентованог мајданпечког фотографа Милана Клческа који је посетиоце у причу увео изузетно ефектним четвороминутним филмом о Руднику бакра Мајданпек између два празника рудара. Гости су имали прилику да посете и Рајкову пећину, за грађане Мајданпека је на градском базену организовано ноћно купање, а у центру града, традиционалан шестоавгустовски (вечерњи) концерт који су приредили Дејан Петровић и његов “Биг Банд” оркестар.
Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…