Почетак Актуелно Рударство Рудници бакра Бор солидни у априлу

Рудници бакра Бор солидни у априлу

4 друго читање
0
0
45,348

Кварови их ометају, ал рудари се не предају

 

И поред тога што више од пола месеца кривељска флотација ради са две млинске секције, из овог рудника до краја априла се очекује 1.600 тона бакра у концентрату, са Церова 400, а из Јаме 270 тона. – На највећем, кривељском копу “отворена” руда за готово годину дана, али ће се за месец и по, са флотом од двадесетак тешких камиона, кренути у још обимније раскривање источног дела јер годишњи план РББ-а је 14,77 милиона тона руде и 28 милиона тона јаловине! – Припреме за улазак у “Церово 2”. – Јама има перспективу, а њени бољи дани везују се за почетак експлоатације тзв. капе “Борске реке” и рудних тела “Т3” и “Д” наредне године
Рудници бакра Бор солидни у априлуРББ
. – Да није било пробоја у статору мотора једног од млинова друге секције у кривељској флотацији, РББ би крај априла, као и претходних месеци, чекао без много недоумица око испоруке планираних количина бакра у концентрату. И поред тога што ће до краја месеца радити са две (од три) млинске секције, захваљујући бољем садржају бакра у руди и томе што је повољнија за флотирање, само из “Великог Кривеља” може се очекивати – како нам је рекао Видоје Адамовић, технички директор РББ-а за производњу – око 1.600 тона бакра у концентрату (за 21 дан дате су 1.034 тоне). Захваљујући томе што су у флотацији неки параметри побољшани, а то се види и по квалитету концентрата у коме је садржај бакра преко 20 одсто (што тражи нова топионица), искоришћење бакра из руде већ иде преко 80 процената. За исто време сва три рудника заједно (Церово, Кривељ и Јама) дала су 1.524 тоне бакра у концентрату.
Рудници бакра Бор солидни у априлу“Церово” добро ради овог месеца и за преосталих девет дана даће преко 100 тона бакра у концентрату, па је укупних 400 тона из овог рудника “добра прича”– каже Адамовић. – За разлику од претходног месеца, Јама априла ради мало слабије. Почетком месеца било је партија руде са мањим садржајем бакра (због специфичних метода откопавања појединих рудних тела), али се сада улази у бољу руду и покушаће се надокнада подбаченог. Из Јаме се у априлу може очекивати око 270 тона бакра у концентрату и преко сто тона из старе шљаке која се такође прерађује у борској флотацији. И у тој флотацији је, међутим, било доста застоја због превезивања две секције и уградње вертикалног млина. Али, „Б“ секција је сада спремна за шљаку из нове топионице, а саниране су и последице пожара у трафо-станици тако да ради пуним капацитетом.

Јаловина најболнија тачка

Према плановима за ову годину Рудници бакра Бор из 14,77 милиона тона руде треба да дају 32.220 тона бакра у концентрату и уклоне 28,3 милиона тона раскривке. Тромесечна производња бакра у концентрату је 94 процента планиране и може се сматрати задовољавајућом. Произведено је 6.760 тона, што значи да је минус око 400 тона. Адамовић је уверен да се наредних месеци он може надокнадити, као и седмопроцентни подбачај на руди. Међутим, јаловина је најболнија тачка, пошто су домети половични. Због тога је приоритетан задатак да се у наредном периоду у “Кривељу” уклања преко два милиона тона месечно.
За 21 дан априла откопано је близу 900.000 тона јаловине, што је 89 процената плана. Рачунам да ћемо до краја месеца уклонити око 1,3 милиона тона, што је помак у односу на претходне месеце – каже он. – Главни проблем су камиони, јер зимски период редовно доноси тешкоће у одржавању путева и веће застоје због замене гума и поправки. Међутим, већ смо обезбедили доста делова тако да крај месеца очекујем са 18 исправних камиона у “Кривељу” и четири на “Церову”. Са том флотом у мају ћемо сигурно дати преко два милиона тона јаловине, што нам је циљ, јер сав заостатак током претходна три месеца, а и априлски, морамо да надокнадимо.

Припреме за “Церово 2”

Завршницу рударења у “Церову 1” прате мале количине јаловине јер ће се у овом лежишту бакар копати највише још годину дана. За то време мора да се припреми “Церово 2”. Према речима нашег саговорника, пројектна документација је урађена и предстоји измештање далековода, откуп земљишта и почетак раскривања. Пошто се на Церову руда не само копа, већ дроби и меље а онда хидротранспортом допрема на флотирање у “Кривељ”, Адамовић најављује добру вест:

Реконструкција Кречане
У Кречани Заграђе реконструишу се старе пећи како би убудуће, због мањих трошкова, уместо на течно гориво, радиле на угаљ. Сада ради само једна, а очекује се да наредног месеца прораде и друге две и тако престане куповина недостајућег комадног креча за басенске флотације.
Ових дана у кривељској флотацији пустићемо нову линију за флотирање руде са Церова, што подразумева њену бољу прераду. Са старом и том новом линијом, РББ ће имати капацитет за прераду 5,5 милиона тона церовске руде, али повећање капацитета са садашњих 2,5 на тих 5,5 мора да испрате још неки инвестициони захвати. Али, о том – потом. “Церову 2”, а посебно “Церову примарном”, придаје се посебна пажња јер се повећање количина концентрата, односно бакра првенствено везује за ова лежишта, с обзиром на то да је “Кривељ” готово заокружен на 10,6 милиона тона.

“Кривељ” ка 900.000 тона руде месечно

“Кривељ” даје очекиване количине руде, просек од почетка године је око 850.000 тона месечно, са тежњом да наредних месеци буде и 900.000 тона, што је већ достизао. По Адамовићу, нема препрека да се то оствари тако да ће се у овом руднику који носи басенску производњу бакра сигурно и брзо стићи до поменутих 10,6 милиона тона руде годишње а и припадајућих количина бакра.
“Отворена” је руда за готово целу годину – каже он. – Али, у још обимније раскривање кренућемо за месец дана на источном делу копа. Багер ће се преселити на коту 530, а јаловина одлагати на источном планиру који је ближи захвату, па ће се са мање камиона превозити више ископина. Повећавамо и њихов број са циљем да план на јаловини остваримо преко 90 одсто. За ову годину у “Кривељу” је планирано 24 милиона тона, а верујем да ћемо уклонити бар 20 милиона тона. Притом посебно рачунам на даљи добар рад транспортног система као “жиле куцавице” кривељског рудника с обзиром на то да преко 80 одсто јаловине њиме “путује” у борски коп. Померањем одлагача на ивицу копа директно се одлаже много више јаловине, уз велике уштеде горива, пошто је тиме елиминисан рад булдозера.

Проширење кривељског јаловишта
Како смо сазнали од Адамовића, ове године је почела припрема пројектне документације за изградњу „нулте“ бране, или „нултог“ поља кривељског јаловишта, пошто је његов капацитет на измаку. Нова, “нулта” брана градила би се испред садашње прве, па ово проширење подразумева и изградњу двокилометарског колектора уз Кривељску реку и бочне притоке: Борску реку и Сарака поток.
Осим на копу, Адамовић ускоро очекује стабилну производњу и у тамошњој флотацији кад се оконча њена реконструкција. – Уз поменуту линију за руду са “Церова”, овог месеца завршавамо и аутоматизацију комплетног процеса флотирања – каже наш саговорник. – Онда следи доказивање уговорених параметара и веома извесно повећање искоришћења бакра, а и злата и сребра. Сваког тренутка знаћемо шта се налази у улазној сировини и на основу тога подешавати процес.

Перспективе Јаме

У Јами су активна четири радилишта: “Брезаник”, “Тилва рош”, “П2а” и рудно тело “Т1”. Та рудна тела су на различитим хоризонтима, што захтева доста опреме и радне снаге на свакој позицији, па је у таквим условима тешко одржати ефикасну производњу. Зато сада и радимо пројекат откопавања тзв. капе “Борске реке” изнад 19. хоризонта. Реч је о 50-ак милиона тона руде са 0,7 одсто бакра. Пројектује се откопавање методом засипавања откопаних простора флотацијском јаловином којој би се додавали адитиви и тако стварао чврст засип задовољавајуће носивости.

Пошто имамо извозни систем за 2,5 милиона тона руде годишње из Јаме, односно транспортни систем до 19. хоризонта, настојаћемо да већ наредне године имамо стабилну производњу из “Борске реке” – најављује технички директор РББ-а за производњу. – У 2016. рачунамо и на добре садржаје бакра и злата из рудног тела “Т3” између 17. и 15. хоризонта, а у току је израда приступног ходника ка рудном телу “Д” и његово доистраживање. Дакле, Јама има перспективу и настојаћемо да повећамо количине руде, а тиме и бакра из ње. Пошто ће се повећати учинак Јаме, борска флотација се спрема да и то пропрати. Њена “Ц” секција прерађиваће јамску руду и још неко време стару шљаку чије су резере већ при крају.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…