Почетак Актуелно Металургија Рушење старе топионице и сумпорне иде по плану

Рушење старе топионице и сумпорне иде по плану

2 друго читање
0
0
1,841

Нови погони „отресају се“ крша

У току демонтирање зграде реактора и пламене пећи, што је и најважније за ТИР како би се на том месту изградио противпожарни пут без којег се не може обавити ни технички пријем нити добити употребна дозвола за нову топионицу – каже Зоран Васковић. – Пројекат противпожарног пута (урађен у борском ИРМ) предат ресорном министарству и чека се дозвола, а у току израда пројекта рекултивације терена који се чисти
Рушење старе топионице и сумпорне иде по плануТИР
. – За рушитељима старе топионице и фабрике сумпорне киселине су три месеца тешког, опасног и одговорног рада на уклањању старих металуршких постројења. Јер, старе инсталације, траке и агрегати на многим местима се укрштају са новим линијама које раде и подразумевају будност највишег нивоа. Од Зорана Васковића, директора пројекта рушења, сазнајемо да се наставља демонтирање зграде реактора и пламене пећи, што је најважније за ТИР како би се на месту где је била пламена пећ изградио противпожарни пут. Институт за рударство и металургију је већ урадио његов пројекат, а ФОД приводи крају измештање цеви за секундарну воду која служи за хлађење флеш-пећи и њихово прикључење обавиће током предстојећег планског ремонта топионице. Овим ће противпожарна сигурност нове топионице достићи прописани ниво без којег се не може обавити ни технички пријем нити добити употребна дозвола.
Рушење старе топионице и сумпорне иде по плануОд опреме у вишеспратној згради реактора остао је само реактор, а демонтиране су и две трећине пламене пећи. Остали су бункери за прашину и прженац изнад пећи, па се очекује да све то буде срушено до 15. јула када би, практично, и почела изградња противпожарног пута.
Паралелно са тим – каже Васковић – настављају се радови на рушењу старе фабрике сумпорне киселине. Од крупнијих агрегата тамо је остао само контактни котао. РТБ је имао обавезу да из њега извади катализатор који се третира као опасан отпад, а пошто смо уговорили и збрињавање тог отпада, јуче је прва тура одвезена у фирму са којом имамо уговор за тај посао. Очекујемо да идуће недеље буде преузета сва количина катализатора.
Рушење старе топионице и сумпорне иде по плануРадови се и даље изводе уз максимално вођење рачуна о безбедности, а заједно са ТИР-ом надзире их Грађевински факултет из Београда. С обзиром на испреплетаност старих и нових инсталација, по Васковићу, не иде баш онако како је у почетку очекивано, јер штета може да буде веома велика, пошто су објекти који се руше у доста лошем стању и у непосредној близини нове топионице. Отуда се води рачуна, каже он, о сваком делу челичне конструкције и опреме који се скида и до сада није забележена ни најмања повреда. Тим поводом Васковић похваљује службе безбедности и заштите здравља на раду и РТБ-а, и „Екоуније“ која изводи радове, и Надзора.
Рушење старе топионице и сумпорне иде по плануИ док је опасан отпад поверен специјализованој фирми, метални отпад преузима „Екоунија“ по условима који су предвиђени уговором, где део прихода од продаје има и РТБ. Што се тиче армирамог бетона и опеке која се руши, пошто спадају у отпад који није опасан, одвозе се на место пројектом предвиђено за то.
Комплетно рушење треба да се оконча у септембру – каже Васковић. – Паралелно са рашчишћавањем подручја важног за противпожарни пут, почеће и рекултивација киселог земљишта на коме су били објекти. Њега има доста и оно ће бити уклоњено у мери коју одреди наша еколошка служба тако што ће претходно испитивање показати до које дубине треба да га мењамо. На његово место дотераћемо хумус, пошто планирамо да улепшамо околину топионице тако што ћемо засејати траву, посадити дрвеће и тако спојити лепо са корисним.
Рушење старе топионице и сумпорне иде по плануСлађана Ћирић Коцић, из стручног надзора са Грађевинског факутета, са колегама прати динамику, оверава грађевинске књиге и тзв. ситуације које се односе на рушење. – Свакодневно меримо што челик, што отпадни материјал, односно шут, и онда у односу на та мерења водимо грађевиснке књиге и ситуације. Могу да кажем да је носећа конструкција зграде реактора и пламене пећи порушена до коте 30, али је урађено и више од тога будући да је порушена и сва помоћна конструкција, носачи, фасадне облоге… Изузетан је нагласак на безбедности јер је све труло. Људи задужени за њу стално су присутни, а они који раде везани су и под пуном заштитном опремом.
И Слађана потврђује да је пројекат за противпожарни пут урађен, предат ресорном министарству и да се чека дозвола, а да је у току израда пројекта за рекултивацију терена као обавеза „Екоуније“.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…