Почетак Наука и образовање Са XII Међународне конференције о рециклажним технологијама и одрживом развоју:

Са XII Међународне конференције о рециклажним технологијама и одрживом развоју:

3 друго читање
0
0
931

„Искоришћења у топионици, али и целом РТБ-у зависе од овакве струке“

 

Са XII Међународне конференције о рециклажним технологијама и одрживом развоју:БОРСКО ЈЕЗЕРО. – Међународни симпозијум о рециклажним технологијама и одрживом развоју, који се у организацији Техничког факултета у Бору одржава од 2006., ове године окупио је стотинак стручњака из земље и иностранства. У хотелу „Језеро“ на Борском језеру, где је дванаеста конференција уприличена, од 13. до 15. септембра стручној јавности ће кроз пленарна предавања бити представљена 44 научна рада о анализи и карактеризацији отпада, рециклажној технологији, одрживом развоју, заштити животне средине, обновљивим изворима енергије и третману различитих врста сировина.
Уверена да ће дискусије о овим темама бити квалитетне и интересантне, др Грозданка Богдановић је, поздрављајући госте у име борског Техничког факултета, истакла важност међународног карактера конференције.
Са XII Међународне конференције о рециклажним технологијама и одрживом развоју:Технички факултет у Бору је овакав симпозијум раније организовао као национални скуп са међународним учешћем. У последње две године, управо из разлога што интересовање стручне јавности за ове области расте, окупљање је прерасло у међународну научну конференцију, па и ове године у раду учествују колеге из иностранства. Имамо госте из Словачке, Босне и Херцеговине, Румуније, а радове су послале и колеге из Немачке, Русије, Украјине и Турске. Конференција је на захтев студената у међувремену проширена, па ће у оквиру ове шести пут бити одржан и Студентски симпозијум – казала је професорка Богдановић.
Захваљујући се РТБ-у Бор и локалној самоуправи што су препознали значај одрживог развоја и финансијски помогли да се научни радници из ове области сретну, размене искуства и нове резултате до којих су дошли, али и донесу закључке који ће бити основа за наредну конференцију, професорка Гроздановић замолила је генералног директора РТБ-а Бор Благоја Спасковског да означи почетак пленарних предавања и рада по секцијама.
Уз добродошлицу, Спасковски је учесницима конференције најпре објаснио везу РТБ-а са рециклажним технологијама. –Доста смо урадили баш по питању рециклажне технологије јер, захваљујући том новом правцу у области припреме минералних сировина, РТБ Бор шљаку – и текућу, и топионичку, и стару – поново враћа у топионицу. Због тога су искоришћења нове металургије на нивоу пројектованих и зависе управо од ваше струке – рекао је Спасковски.
Стабилизован и прецизан рад нове топионице и фабрике сумпорне киселине – додао је – јесте највећа ствар коју је РТБ Бор постигао у последњих годину дана. Удвостручена, па и утростручена производња монохидрата најбоље говори о томе колико је боља екологија. Ако узмемо, на пример, податак да је 2010. године производња сумпорне киселине током целе године достигла 75.000 тона, а да је прошле године произведено 297.000 тона, јасно је какво су небо и ваздух данас у Бору. Само за шест месеци ове године произведено је 174.000 тона сумпорне киселине, а то је више него у 2010. и 2011. години заједно! Такође, рударска и металуршка производња су данас знатно веће, а то је победа струке и државе која је подржала пројекат изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине у Бору – рекао је Спасковски.

Генерални директор Басена пожелео је учесницима плодне дискусије и успешан рад јер је, како је рекао, свестан значаја рециклажне технологије и њене примене. – Свет одавно рециклира и извлачи све оно корисно што се налази у јаловиштима, шљакама, па и на отпадима. Надам се да ћемо и ми врло брзо увидети колико то може да буде корисна ствар.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Наука и образовање

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …