Почетак Безбедност и заштита Семинар о најновијим изменама законске регулативе у области БЗНР

Семинар о најновијим изменама законске регулативе у области БЗНР

0 друго читање
0
0
3,445

За што мање повреда на раду

М. Фуртула: Трудићемо се да на оваквим скуповима упознамо и послодавце и синдикате и запослене да је примена мера БЗНР суштина, односно кључ успешног пословања сваког предузећа, без обзира на његову величину. – Ј. Везовић: Намера нам је да се на једном месту нађу послодавац, синдикат и Инспекција рада, све у циљу да послодавац добије већу добит, а запослени буду што боље заштићени на свом радном месту

Семинар о најновијим изменама законске регулативе у области БЗНРРТБ. – На иницијативу Самосталног синдиката металаца РББ-а Бор, данас је за представнике пословодства, синдиката, правних и служби заштите на раду басенских предузећа, као и јавних предузећа и установа у борској општини, организован једнодневни семинар о најновијим изменама и допунама законске регулативе у области безбедности и здравља на раду. Представници Инспектората за рад Звездана Милосављевић и Горан Марковић упознали су учеснике трибине са новинама које се тичу Закона о раду у делу БЗНР, али и стручног усавршавања знања лица задужених за БЗНР, „с обзиром на то да они омогућавају радницима да што боље раде и да су безбедни на свом радном месту.“
Семинар о најновијим изменама законске регулативе у области БЗНРНамера нам је да и послодавцима и запосленима и синдикатима укажемо на значај примене мера БЗНР. Свака повреда на раду све нас кошта, како самог повређеног, његову породицу тако и послодавца, па и друштво у целини. Сваке године у свету на овај начин смртно страда преко два милиона људи. Лане смо имали 39 смртних повреда на раду у целој Србији, док је у Борском округу било пет. У прошлој години, нажалост, имамо и тренд повећања броја тешких повреда на раду. Сматрамо да свака оваква повреда може бити спречена и да је превенција једини начин за то. Зато ћемо се трудити да на оваквим скуповима упознамо и послодавце и синдикате и запослене да је примена мера БЗНР суштина, односно кључ успешног пословања сваког предузећа, без обзира на његову величину – рекла је Марина Фуртула, в. д. директора Управе за безбедност и здравље на раду.
Семинар о најновијим изменама законске регулативе у области БЗНРОдговарајући на питање о најзначајнијим променама правилника у овој области које ће морати да се поштују, Фуртула је нагласила: – Ове године смо започели израду новог Закона о БЗНР. Међутим, нацрт ће бити готов до краја године и све послодавце, синдикате и запослене ћемо благовремено упознати са тим новинама. Идеја нам је да решимо и проблеме из праксе, да све наше законе и прописе ускладимо са директивама Европске уније, омогућимо послодавцима једноставније пословање и покушамо да смањимо администрацију, а да суштину ставимо на примену мера БЗНР.
Циљ овог састанка јесте да се смањи број повреда на раду. Други је да се укаже на превентивну и саветодавну улогу Инспекције рада – да нисмо само за кажњавање, односно спровођење репресивних мера (наравно, уколико послодавац то не испоштује предузеће се мере у складу са законом). Трећи је трипартитни основ – да се на једном месту нађу послодавац, синдикат и Инспекција рада, односно представници Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања, све у циљу да послодавац добије већу добит, а запослени буду што боље заштићени на свом радном месту – нагласила је Јасминка Везовић, шеф Одсека инспекције рада за Борски управни округ.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…