Почетак Актуелно Serbia Zijin Copper планира да ове године производњу повећа 39 одсто

Serbia Zijin Copper планира да ове године производњу повећа 39 одсто

8 друго читање
0
0
997

У 2021. додатних 408 милиона долара инвестиција

У техничку обнову и проширење четири рудника и топионице у Бору, као и у бројне пројекте безбедности и заштите животне средине, Serbia Zijin Copper је само прошле године уложила 360 милиона америчких долара, а ове у наставак започетих пројеката и производњу, планира да инвестира 50-ак милиона долара више него 2020. – Циљ за 2021. је производња 74.010 тона бакра у концентрату, односно 38,91 одсто бакра више него прошле године. Металуршки план „тежак“ је 83.450 тона катодног бакра, близу две и по тоне злата и око 10 тона сребра. – План је и да број повреда на раду ове године буде 30 одсто мањи него 2020, као и да се озелени додатних 250.000 квадратних метара деградиране рударске површине
SERBIA ZIJIN COPPER
. – Укупне инвестиције у Бор и Мајданпек, током двоипогодишњег стратешког партнерства са Србијом, износе фантастичних 700 милиона америчких долара, што је двоструко више од цене по којој је кинеска компанија докапитализовала рударско-металуршки комбинат и децембра 2018. реализовала стратешко партнерство са Србијом. Компанија ће наставити да инвестира, па 2021. године у започете пројекте и производњу планира да уложи додатних 408 милиона долара. То значи да ће за само три године реализовати преко 1,1 милијарду долара инвестиција! Уговором о стратешком партнерству Zijin се, подсетимо, крајем 2018. године обавезао да у наредних шест година у побољшање производње, повећање ефикасности, отварање нових рудника, али и знатно повећање продуктивности инвестира 1,26 милијарди долара. У техничку обнову и проширење четири рудника и топионице у Бору, као и у бројне пројекте безбедности и заштите животне средине, Serbia Zijin Copper је само прошле године уложила 360 милиона америчких долара, а ове у наставак започетих пројеката и производњу, планира да инвестира 50-ак милиона долара више него 2020.
Година 2021. биће година прилика и изазова у којој, уз планирана улагања од око 408 милиона америчких долара, треба остварити производњу 74.010 тона бакра у концентрату, односно 38,91 одсто више него прошле године. Циљ је и продукција 83.450 тона катодног бакра, што је 18 одсто више него 2020, близу две и по тоне злата и око 10 тона сребра, што је међугодишњи пораст од 45,14% на злату и 10,12 одсто на сребру.
План је да број повреда на раду ове године буде 30 одсто мањи него 2020, да реализација плана обуке и едукације за запослене буде стопроцентна, као и да се настави пројекат “зелени рудници”, односно да се озелени додатних 250.000 квадратних метара деградиране рударске површине.
Компанија је 2020. године у заштиту животне и радне средине уложила 53,5 милиона долара. Предузела је ефикасне мере за збрињавање чврстог и течног отпада, као и за сузбијање прашине и димних гасова. Приоритет је дат изградњи система за одсумпоравање и секундарних димохватача, заједно са новим конвертором и новом анодном пећи, а ова свеобухватна реконструкција треба да буде завршена до октобра ове године. До тада треба да се изгради и систем за пречишћавање отпадних вода из “Јаме”, пошто су припремни радови у току. У току је, такође, реализација пројекта пречишћавања отпадних вода из језера “Робуле”, као и пратећих активности у области безбедности и заштите животне средине.
У Руднику бакра Мајданпек је завршено 90 одсто грађевинских радова, што значи да су створени услови да се у другом кварталу ове године тамо инсталира нова флотација. Још једна, у „Великом Кривељу“ у плану је да се изгради до краја 2021. Сви послови у „Великом Кривељу“ напредују ефикасно и у складу са предвиђеном динамиком, а дефинисан је и начин рударења у „Јами“ и утврђена метода подземне експлоатације у овом руднику. У „Новом Церову“ је два месеца пре предвиђеног рока, маја 2020, обновљена производња. Пун капацитет овог рудника биће достигнут овог месеца, када ће се дневно прерађивати 10.000 тона руде. С друге стране, техничка обнова и проширење топионице, према проценама, треба да се заврши до јуна 2022. године.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Актуелно

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …