Почетак Безбедност и заштита Serbia Zijin Copper поднела преко сто кривичних пријава против НН лица због крађе имовине

Serbia Zijin Copper поднела преко сто кривичних пријава против НН лица због крађе имовине

4 друго читање
0
0
837

Апел правосуђу да убрза процесуирање и строго казни пљачкаше

У току је процедура за најновију кривичну пријаву због крађе две тоне секундарног бакра из погона дробљења у Борској флотацији, вредног око 1,7 милиона динара. – „Роба“ коју су лопови прошле седмице покушали да украду, али су у томе спречени, вреди преко 800 хиљада динара и реч је о бакарној шљаци и бакарним одливцима
SZC
. – Напади на имовину компаније Serbia Zijin Copper трају већ дуго, а ситуација је у октобру постала више него алармантна. Не прође апсолутно ни један дан, а да се запослени и службеници физичко-техничког обезбеђења не сретну „очи у очи“ са лоповима.
Службе обезбеђења евидентирале су укупно 395 особа које су само у току прошле недеље чак 38 пута ушле у круг компаније. Ипак, само четири лица предата су полицији и против њих ће се водити даља истрага. Свакодневним интервенцијама прошле недеље спречено је отуђење 488 килограма бакарне шљаке и 180 килограма бакарних одливака, вредности око 800 хиљада динара. На жалост, крађа две тоне секундарног бакра из погона дробљења у Борској флотацији, која се догодила 16. октобра, није спречена. На основу пријаве о нестанку ове „робе“ компанија припрема још једну у низу кривичних пријава против НН лица, а досад их је поднела преко 100.
Због тога је важно да правосудни органи, на основу доказа које су прикупиле компанија и фирма која се бави физичко-техничким обезбеђењем, убрзају преглед, вођење и процесуирање ових случајева и строго казне виновнике. Потребно је и регулисати откуп секундарних сировина како би сви они који доносе прикупљени метал имали обавезу да се евидентирају, али и да докажу његово порекло.
Незванично, у граду постоје три места за откуп секундарних сировина, а јавна је тајна да се чак 90 одсто украдене „робе“ кроз скрап поново врати у борску топионицу на прераду. Због тога је неизоставно потребно да се прописи око набавке, дистрибуције и откупа секундарних сировина усагласе са потрбама привреде.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …